Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Louis Pizza i Oslo:
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Louis Pizza i Oslo ble bøtelagt 250.000 kroner for å sysselsette en asylsøker uten arbeidstillatelse. I mars skal Høyesterett behandle saken.
Høsten 2018 ble Live Glesne Kjølstad eier av en pizzasjappe. Hun stilte med aksjekapitalen på 30.000 kroner som måtte til for å starte Louis pizza på St. Hanshaugen fordi hun ønsket å hjelpe sin venn Sorab Abolfathi.
Han var iransk flyktning til Norge. Han hadde personnummer, fikk skattekort, sto i arbeidstaker- /arbeidsgiverregisteret, betalte skatt, hadde gjennomført videregående opplæring i Norge og holdt flere jobber forut for Louis Pizza.
I slutten av juli året etter kom betjenter fra Politiets utlendingsenhet inn på pizzasjappa og tok med seg Abolfathi. Han hadde ikke lovlig opphold i Norge, sa de. To dager senere var han sendt ut av landet, tilbake til Iran.
– Horribelt
Louis Pizza måtte stenge dørene. Igjen i Norge satt Sorab Abolfathis søster Amanda og hennes datter Louisa, familiens øyensten og hun som ga navnet til pizzasjappa, og lurte på hva som hadde skjedd. Dette var bare starten på en lang prosess for en vantro Live Glesne Kjølstad.
Louis Pizza ble ilagt en bot på 25.000 kroner for å ha brukt ulovlig arbeidskraft. Den boten nektet Glesne Kjølstad å vedta.
– Jeg synes det var så horribelt. De har sendt ham i fengsel i Iran, og så kommer de og krever penger av oss etterpå, sa hun til Dagsavisen i august i fjor.
Saken endte derfor i tingretten, der aktor la ned påstand om en bot på 500.000 kroner. Glesne Kjølstad og Louis pizza ble frikjent, da retten ikke kunne se at hun, som styreleder, hadde handlet «grovt uaktsomt».
• Denne er lest av mange: Salim lever et usynlig liv i Norge
Statsadvokaten anket. I august i fjor var saken oppe i lagmannsretten. Aktor la ned en påstand om en bot på 500.000 kroner også denne gangen. Abolfathi fulgte saken fra Iran, der han levde i skjul. Han fortalte Dagsavisen om et liv i frykt.
Dømt til å betale 250.000
Lagmannsretten så saken annerledes enn tingretten. Glesne Kjølstad og Louis Pizza ble dømt til å betale en foretaksstraff for langvarig overtredelse av utlendingsloven. Beløpet ble satt til 250.000 kroner.
Live Glesne Kjølstad la samme kveld ut en melding til sine venner på Facebook. Hun fortalte at dommen skulle ankes og ba om hjelp:
«I mellomtiden håper jeg dere kjøper så mye pizza dere orker, jeg kan ikke la denne sjappa gå konkurs.»
Hva har skjedd etterpå?
Her forteller Live Glesne Kjølstad med egne ord hva som har hendt:
«Det var ingen selvfølge, men i forrige uke fikk vi endelig vite at Høyesterett tar saken. Det var en enorm lettelse. Det er få saker som går gjennom til høyesterett, har jeg lært meg. Så jeg skjønner hvor bra det er. Saken vår skal opp der 25. mars, altså er det under to måneder til.
• Louis Pizza i Oslo: Pizzasjappes ansettelse av asylsøker uten arbeidstillatelse ender i Høyesterett
Det blir deilig å bli ferdig med dette, uansett utfall. Om vi taper, får vi bare prøve å samle inn resten av pengene og betale boten. Men jeg håper virkelig ikke boten blir stående. Det handler ikke først og fremst om botsbeløpet på 250.000 kroner. Jeg frykter at dommen blir stående på grunn av presedensen det vil sette.
Jeg opplever at den loven vi ble dømt i lagmannsretten for å ha brutt, ble opprettet for å beskytte sårbare mennesker i en sårbar situasjon. For å hindre at de blir misbrukt av arbeidsgivere. I dommen i lagmannsretten ble loven brukt veldig annerledes. Nå straffes folk som prøver å hjelpe flyktninger eller andre som ikke har opphold i landet. Det er ikke å beskytte sårbare mennesker.
Jeg tror også dommen vil bidra til et enda vanskeligere arbeidsmarked for mennesker med mørkt utseende og utenlandsklingende navn.
Hvis arbeidstakere må ringe UDI for å sjekke at alle med utenlandske navn har arbeidstillatelse, slik dommen legger opp til, blir terskelen bare høyere for å komme inn i arbeidslivet. Det er så mye som er betenkelig med dommen, synes jeg. Også størrelsen på boten, at beløpet kan øke såpass kraftig [fra opprinnelig bot på 25.000 til de 250.000 som ble fastsatt av lagmannsretten, journ.anm.] når man velger å prøve en sak for retten.
Etter at dommen falt i lagmannsretten, har jeg satt i gang en innsamlingsaksjon gjennom nettsiden bidra.no. Dels for å spre informasjon om saken, men også for å samle inn penger så vi kan klare å betale boten, selvsagt. Om den nå blir rettskraftig. Pizzasjappa går rundt, men vi er ikke akkurat en overskuddsbedrift. Så vi vil ikke klare å betale 250.000 kroner på egen hånd.
Vi har samlet inn 150.000 kroner hittil, så vi er godt over halvveis. Det har vært en stor opptur, må jeg si. Det er så hyggelig, jeg får så mange tilbakemeldinger. Det er mange som tar kontakt for å uttrykke støtte, for å bidra økonomisk, for å dele informasjon videre.
Mange spør hvordan det går med Sorab. Da må jeg dessverre si at det ikke går så bra med ham. Han lever i frykt, fortsatt i skjul, i Iran. Jeg har jevnlig kontakt med ham, og det er det også flere andre som har. Men han har det ikke bra. Heldigvis går det bra med Louisa og Amanda. Louisa blir fem til sommeren. Jeg får ikke sett henne så mye på grunn av korona, men vi holder kontakten. Jeg får små meldinger og bilder. Og jeg snakket med Amanda senest i dag. Hun tar norskkurs og har troen på framtida.
Nå håper jeg bare at vi fortsatt har en pizzasjappe og to færre mennesker i Nav-systemet etter 25. mars.
Altså: Vi skal alltids klare å betale boten når så mange vil bidra, men jeg håper virkelig Høyesterett gir oss medhold. Da går pengene som er samlet inn til organisasjonene Noas og Mennesker i limbo. Jeg synes det hadde vært et fantastisk signal å gi pengene til dem i stedet for å betale en bot for å ha forsøkt å skape noe fint for mennesker i en vanskelig situasjon.»
• Les også: Amir er papirløs: – Tenk om jeg kunne få studere eller jobbe
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie