Permitteringer:
LO-forbund vil kreve etterbetaling av lønn på grunn av kort permitteringsvarsel
Korona-permitterte ansatte taper mye penger på at arbeidsgiverne gir bare to dagers varsel for permittering, og ikke 14 dager som er hovedregelen.
ETTERBETALING: «Veldig mange» tillitsvalgte har protestert mot at de fikk så kort frist før de ble permittert, forteller forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet.
Erlend Angelo
yngvil@lomedia.no
Ansatte som er permittert på bare to dagers varsel grunnet korona-krisen mister dermed tolv dager med full lønn i forbindelse med permitteringen. I stedet får de dagpenger i disse tolv dagene, som er mindre enn lønna.
Fellesforbundet jobber på spreng
«Veldig mange» tillitsvalgte har protestert mot at de fikk så kort frist før de ble permittert, forteller forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet.
– Vi vil kreve etterbetaling i sakene der det er grunnlag for det, sier Knut Øygard til FriFagbevegelse.
Etterbetalingen betyr i denne sammenhengen differansen mellom den permitterte ansatte sin fulle lønn og dagpengene.
Fellesforbundet og andre LO-forbund får råd fra juridisk avdeling i LO om hva som er rettmessig grunn til å gi to dagers permitteringsvarsel.
– Vi jobber så fort vi kan, sier Øygard.
Han vil ikke spesifisere eksakt hva «veldig mange» er, men sier de får inn saker fra alle bransjene der Fellesforbundet har permitterte medlemmer.
Hver enkelt sak må vurderes konkret.
Innsatsgruppe for permitteringssaker
– En så omfattende bruk av to dagers permitteringsvarsel er veldig nytt. Det er svært lite rettspraksis på bruk av to dagers varsel, sier Anne-Lise H. Rolland i LOs juridiske avdeling til FriFagbevegelse.
LO-advokatene har en egen Facebook-side hvor advokatene legger ut aktuell informasjon og svarer på spørsmål. De får svært mange henvendelser og spørsmål om blant annet permittering og nytt regelverk som er kommet i forbindelse med korona-pandemien. Derfor har de i tillegg etablert en egen innsatsgruppe for permitteringssaker, forteller LO-advokat Anne-Lise H. Rolland.
Brudd på tariffavtalen?
Dette vil være veien videre for lønnskravene, forteller Rolland:
Der forbundet kommer fram til at bruk av to dagers varsel utgjør tariffbrudd, må forbundet først ta det opp med organisasjonen der bedriften er medlem. Hvis de ikke blir enige, løftes saken til forhandlinger mellom LO og NHO. Blir ikke de heller enige, kan LO bringe saken videre til Arbeidsretten for tariffbrudd.