Leder i LO i Trondheim og omegn, John-Peder Denstad, tror det blir en stor debatt om energikrisen som berører EØS-avtalen
Jan-Erik Østlie
EØS-debatten
LO-kongress uten EØS-strid? Det tror ikke lederen i LO i Trondheim
Forbundslederne tror ikke EØS-debatten vil ta stor plass på LO-kongressen. John-Peder Denstad, leder i LO i Trondheim og omegn, poengterer samtidig at energisituasjonen i aller høyeste grad er et EØS-relatert spørsmål.
helge@lomedia.no
LO-kongressen, som blir avholdt fra 30. mai, vil følge opp vedtaket fra Fellesforbundet om utredning av alternativer til dagens EØS-avtale og vårt forhold til EU. Det innbefatter også EU-medlemskap som et alternativ til dagens avtale.
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, regner med bred oppslutning om et slikt vedtak, som allerede er vedtatt politikk i Fellesforbundet.
Han tror heller ikke EØS-debatten vil ta stor plass på årets kongress.
– Det er andre saker i Norge og verden som vil kreve rommet og engasjementet i år, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Han tenker både på sikkerhetspolitikk og energipolitikk, som han tror vil ta betydelig større plass enn på de siste kongressene.
– Stor oppslutning om EØS
Heller ikke forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, tror EØS-spørsmålet får en stor plass på kongressen.
– Blant Fagforbundets medlemmer er det veldig stor oppslutning om EØS, og bare 20 prosent av medlemmene ønsker å si opp avtalen. Samtidig er vi glad for at regjeringen nå utreder erfaringene med avtalen. Det er viktig at Norge benytter handlingsrommet som ligger i avtalen for å styrke arbeidstakernes og offentlig sektors handlingsrom og interesser, sier Nord.
Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, tror likevel det vil være noen som problematiserer EØS-avtalen også på årets kongress.
Men han håper og tror på en fornuftig debatt.
– For oss har ingen ting endret seg. Det vi produserer er nesten 100 prosent eksportrettet. Mesteparten til det europeiske markedet. Vi er avhengig av en EØS-avtale på bunnen som gjør at vi får solgt produktene våre. Punktum, sier Alfheim.
– Jeg tror vi kommer til å få en mer aktiv europapolitikk i årene framover, som kan legge grunnlaget for en industriell satsing. Det vil komme både dagens og fremtidige arbeidsplasser til gode, mener Frode Alfheim.
Stemningsskifte
FriFagbevegelse har også snakket med en rekke andre forbundsledere som ikke tror EØS-debatten vil ta stor plass denne gang.
Brexit har blant annet ført til et lite stemningsskifte i Creo – Forbundet for kunst og kultur. Her er medlemmene i stor grad næringsdrivende og avhengig av fri tilgang også til utlandet.
– Våre medlemmer frykter mindre bevegelighet utenlands hvis Norge går ut av EØS-avtalen. De ser blant annet til det som har skjedd i England etter Brexit, sier Creo-leder Hans Ole Rian.
Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, tror nå at det vil sitte lenger inne å få flertall for at Norge skal gå ut av EØS-avtalen.
– Det kan godt hende at det blir omkamp om EØS-spørsmålet. Men jeg tror ikke det er noe større gehør for det i dagens situasjon, når man ser hvor viktig det er med et europeisk samarbeid, sier han.
Også forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, tror EØS-spørsmålet blir mindre viktig denne gang. Forbundsleder i FO (Fellesorganisasjonen), Mimmi Kvisvik, sier også at EØS-spørsmålet ikke har så høy prioritet som tidligere.
Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund, mener EØS-avtalen får en annen betydning og dypere mening.
– De innsendte forslagene viser hvor stort engasjement EØS-avtalen skaper. Deler av arbeidslivet og arbeidsfolk er sterkt preget av de fire friheter og mangel på reguleringer. Vi ser heldigvis at den nye regjeringen viser handlekraft og at ny politikk vedtas på flere områder, sier Sæthre.
Forbundsleder i NNN (Norges Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund), Anne Berit Aker Hansen, er usikker på om EØS-spørsmålet blir et stort tema på årets kongress.
– Vi venter jo på en utredning som regjeringen skal gjennomføre. Sikkerhetspolitisk er mye endret de siste ukene og betydningen av et samlet Europa trer tydelig fram. Koronapandemien har også satt betydningen av EØS-avtalen i et mer positivt lys, sier Hansen til FriFagbevegelse.
– Ikke stor plass
Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen, svarer at EØS-debatten «ikke tar stor plass hos oss».
Mens forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, mener EØS vil ta den plassen delegatene mener den bør ha.
På spørsmål om hvorvidt EØS-spørsmålet blir mindre viktig, like viktig eller enda mer viktig på vårens kongress, har forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, ingen kommentar nå.
Mens forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase, tror EØS er et tema som nok blir å ta litt plass ved årets kongress.
Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, tror EØS-spørsmålet vil bli mindre viktig grunnet krigen i Ukraina.
Energipolitisk strid
John-Peder Denstad, leder i LO i Trondheim og omegn, og regiondelegat på kongressen, heller imidlertid litt kaldt vann i begeret til de som håper på en EØS-fri kongress.
– Jeg er veldig glad for at det skal gjennomføres en utredning. Ikke bare om handlingsrommet, men også om alternativene til EØS-avtalen. Det er veldig bra. Jeg håper på en saklig og god debatt rundt dette spørsmålet, sier John-Peder Denstad til FriFagbevegelse.
– Men det blir uansett en stor debatt om energikrisen. Det berører i aller høyeste grad EØS-avtalen. Mer politisk styring av strømsituasjonen, sikre kapasiteten i vannmagasinene og gi forutsigbarhet for industrien med lave strømpriser er viktig. Strøm må brukes strategisk til verdiskaping i og videreutvikling av industrien i Norge, og ikke selges ut av Norge som en ubearbeidet råvare. Det hører sammen med debatten om EØS-avtalen som sådan, med medlemskap i Acer og utvekslingskabler til utlandet, sier Denstad.
Han mener også det blir viktig å gjenvinne arbeidsplassdemokrati og folkestyre ved å ta tilbake kollektivtrafikken i offentlig regi.
Så helt fritt for EØS på kongressen blir det ikke.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Det tok lang tid før Hilde Abigael Bergersen aksepterte at hun var døv, men selvtilliten blir stadig bedre. Arbeidsplassen hennes får mye av fortjenesten for det.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes