Pensjon
LO-lederen ble skyteskive i pensjonsopprør
Da LO-lederen gjestet regionkonferansen til LO i Trøndelag, måtte hun stå skolerett for en rekke talere som kritiserte pensjonsforliket.
Astrid Kjelsnes var først ute med å kritisere LOs deltagelse i pensjonsforliket.
Martin Guttormsen Slørdal
helge@lomedia.no
Astrid Kjelsnes, som er sekretær i LO i Trondheim, sto i bresjen for pensjonsopprøret.
– LO må jobbe for mest mulig omfordeling. Pensjonsreformen er en stor ulikhetsreform. Forliket gjør ingen ting med det, sier Astrid Kjelsnes til FriFagbevegelse.
– Hva skulle LO gjort?
– Jeg mener LO skulle jobbet med pensjonsreformen, påvirket sterkere og stilt makt bak kravene. Hadde LO gjort det, hadde vi hatt et annet pensjonssystem i dag, svarer hun.
Kjelsnes mener LO har gått god for det resultatet som foreligger. Og at slitertillegget på ingen måte er godt nok.
– Vi skal stå lenger i jobb. Det vil skape flere slitere, og flere uføre. Jeg mener det vil være riktig at den økte produksjonen vi har hatt i vårt samfunn, kunne blitt tatt ut i økt fritid. Og at vi skal kunne gå av med pensjon på et verdig tidspunkt.
Hun er også leder av faglig utvalg i SV og sentralstyremedlem.
Hun mener det var feil av hennes eget parti å være med på forliket. Og hun mener LO ikke skulle blitt med på forliket.
Venstresiden
I det hele tatt mener Kjelsnes venstresiden har fått dårlig uttelling i forhandlingene.
– I alle fall i forhold til hva høyresiden har fått. Både at man skal få skattelette for å ha privat pensjonssparing. Og det at man har fått økt aldersgrensen i Staten med to år er krevende. De statlige ansatte sitter ikke bare på kontor. Det er folk som jobber i barnevern, renholdere, rett og slett de som er sliterne i staten.
Forsvarer forliket
– Et forlik er et forlik. Det innebærer gi og ta. Mange av våre viktigste krav ble innfridd. Men vi har ikke fått alt, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Det som er viktig for oss, er at vi har fått inn i forliket en rekke forutsetninger. Så har vi ikke fått alt vi ville. Vi krevde blant annet full skjerming av uføre. Det har vi ikke fått, bare to tredjedeler, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Vi ønsket oss heller ikke en økning av pensjonsalderen. Men vi fikk en evaluering av dette om 10 år hvor man skal se på konsekvensene av en økt pensjonsalder, legger hun til.
Mulige konsekvenser om LO hadde droppet ut av forhandlingene med partiene på venstresiden, er umulig å vite.
Men det kunne ført til at sliterordningen ikke hadde kommet på plass.
– Samtidig er det et forlik hvor hele venstresiden i realiteten er med. Ap og SV er med på forliket, mens Rødt var med på hele forhandlingen og hoppet av i siste liten fordi de var uenig i økningen av pensjonsalderen, sier LO-lederen.
Tung vei med omkamp
Peggy Hessen Følsvik mener det kan være en tung vei å gå og få en omkamp på pensjonsreformen.
– Vi har hele tiden jobbet for bredden i pensjonssystemet. Det handler ikke bare om folketrygden, men også tjenestepensjon og AFP, poengterte LO-lederen i sitt svar til pensjonskritikerne på regionkonferansen.
– Det er bra at folk lever lenger. Med den befolkningsutviklingen vi ser, tror jeg mange både vil jobbe lenger, men også at det blir en utfordring for oss å finansiere pensjonssystemet. Vi må ha et pensjonssystemet som gjør at vi kan finansiere velferdsstaten. Det var også utgangspunktet til LO-kongressen, poengterte hun.
– LO har ikke bedt om at pensjonsalderen skal øke. Et bredt flertall på Stortinget har vedtatt det. For oss var det helt essensielt å få på plass et slitertillegg for å godta det. Det gjør at hvis du ikke kan stå i jobb, og ikke får uføretrygd, skal kunne gå av hvis du ikke orker å jobbe lenger, sier Peggy Hessen Følsvik.
– Folketrygden er den viktigste ordningen vi har. Når dette forliket er på plass i Stortinget, vet vi hva vi har og hva vi kan jobbe videre med, poengterer hun.
Vil ikke juble
Tina Stenkløv fra Fagforbundet vil ikke juble for pensjonsforliket.
Hun angrep LO-lederen som i stedet for å stå opp mot forliket kalte det en full seier. Hun så ikke et eneste punkt å juble for.
– Arbeidsfolk godtar ikke at det blir kastet småpenger etter seg, sa hun fra talerstolen.
Også flere andre talere var opptatt av at forliket vil skape flere uføre.
Fredag stemte regionkonferansen over et resolusjonsforslag om å stoppe pensjonsforliket.
I det opprinnelige forslaget til uttalelse, foreslo Astrid Kjelsnes at «forliket et lønnstyveri og fattigdomsproduksjon». Forslaget ble oversendt redaksjonskomiteen, som kom med et nytt mer moderat forslag, ble lagt fram for regionkonferansen og enstemmig vedtatt.
Resolusjonen som ble vedtatt ble kalt «Solidarisk og omfordelende pensjon.»
«Alle skal sikres en pensjon å leve av» og «økt pensjonsalder resulterer i enda flere uføre, som vil komme svært dårlig ut i pensjonsforliket. Regionkonferansen krever at uføre kompenseres fullt ut for levealdersjusteringen, og skjermes fram til ordinær pensjonsalder».
14. mars gjennomføres en av Norgeshistoriens største fanemarkeringer utenfor Stortinget. Den gjennomføres til tross for forliket på Stortinget.