JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Peggy Hessen Følsvik

LO-lederen med hard kritikk av Akademikerne og Unio

LO-lederen er glad for resultatet i oppgjøret i staten, men mener at Akademikerne og Unios streik er en streik mot frontfagsmodellen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at den nye tariffavtalen i staten slår fast det viktige prinsippet om at alle tariffavtaler i staten skal være likelydende.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at den nye tariffavtalen i staten slår fast det viktige prinsippet om at alle tariffavtaler i staten skal være likelydende.

Petter Pettersen

torgny@lomedia.no

Fredag morgen ble LO Stat og YS Stat enige med arbeidsgiverne om en ny tariffavtale for statsansatte. Akademikerne og Unio ble ikke enige, og gikk ut i streik.

Det er LO Stat som har forhandlet, LO har ikke vært direkte med, men LO-lederen har likevel meninger om resultatet.

Likelydende avtaler

– Jeg er veldig glad for at vi kom i mål med det jeg mener er et godt resultat for våre grupper, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun sier at LOs hovedkrav var å komme tilbake på en modell med fire likelydende avtaler i staten. 

– Og det ligger i det tilbudet som vårt forhandlingsutvalg har takket ja til, slår LO-lederen fast.

Fram til 2016 arbeidet alle statsansatte på samme tariffavtale.

Akademikerne, den organisasjonen med de høyest lønte medlemmene, ville ha mer til lokale forhandlinger. De fikk en egen avtale da Jan Tore Sanner fra Høyre var statsråd.

5,2 prosent

Uenigheten har vært mellom hvor mye av lønnstilleggene som skal bestemmes lokalt, og hvor mye som skal fordeles sentralt. LO mener at sentrale tillegg er det som gir best lønnsutvikling for de lavest lønte.

Hessen Følsvik mener at det er bra at de statlig arbeidstakerne er sikret den samme lønnsutviklingen som frontfaget fikk tidligere i år. Den økonomiske rammen er på 5,2 prosent. 

– For oss handler dette om å sikre lik lønn for likt arbeid. Vi har sett at kollegaer har fått ulike lønnstillegg på grunn av ulik organisasjonstilhørighet. 

– Vi vil løfte hele laget, og ikke at man lokalt skal fordele lønnstilleggene etter arbeidsgivers ønske.

Uenighet i LO Stat

– To LO-forbund, Skolenes landsforbund og ikke minst NTL, det største forbundet i staten, stemte mot å godta tilbudet. Hva er din kommentar?

– Jeg synes selvfølgelig det er synd. Jeg skulle ønske at vi kunne ha gått ut med et samlet forhandlingsutvalg. 

Les her: Uenighet kan føre LO Stat ut i streik: NTL sier nei

Hun registrerer at NTL ønsker å gå enda lenger med tanke på å fordele en større del av lønnspotten sentralt. Det var det ikke mulig å få til det denne gangen, mener LO-lederen. Hun mener at dette er et prinsipp som det går an å jobbe med videre framover. 

– Det aller viktigste for oss nå, var å få på plass likelydende avtaler for alle i Staten. 

Ikke godtatt

– Men Akademikerne og Unio vil ikke godta dette, og har gått til streik. Da er det langt fra sikkert at det blir fire likelydende avtaler.

– Jeg må kommentere ut fra det forhandlingsresultatet som vårt forhandlingsutvalg har godtatt, og her er det et prinsipp at det skal være fire likelydende avtaler i Staten.

– LO og YS har godtatt avtalen, mens Unio og Akademikerne har sagt nei. Vil dette oppgjøret gi en større splittelse på arbeidstakersida?

– Denne splittelsen har vi vært smertelig klar over siden Solberg-regjeringa åpnet for to avtaler i statlig sektor i 2016, svarer LO-lederen.

Streik mot frontfaget

LO-lederen viser til utvalget som utredet frontfagsmodellen, Holden-utvalget. Følsvik mener det ble klart at Unio og Akademikerne ønsker en annen modell. Hessen Følsvik mener at dette viser at de ønsker større lønnsforskjeller, at de ønsker at lønn skal brukes som virkemiddel i konkurransen om arbeidskraften.

– Dette vil undergrave hele den norske lønnsdannelsen og den norske modellen, så en kan si at dette er en streik mot hele frontfagsmodellen.

Warning
Annonse
Annonse