– Det viktigste er at regjeringen følger rusreformutvalgets linje og erstatter straff med hjelp, sier Hanne Glemmestad.
Nadia Frantsen
Ny rusreform
Mindre mengder narkotika til egen bruk skal ikke lenger straffes. Bra, mener Fellesorganisasjonen
Sosialfaglig kompetanse må være grunnplanken i de nye rådgivende enhetene for narkotikasaker, sier Fellesorganisasjonens Hanne Glemmestad.
solfrid.rod@lomedia.no
Hvis regjeringen får det som den vil, skal personer med rusproblemer møtes med hjelp, ikke straff. Hanne Glemmestad, som leder profesjonsrådet for sosionomer i Fellesorganisasjonen (FO) og sitter i forbudets politiske ledelse, er fornøyd med regjeringens forslag til rusreform.
– Det viktigste er at regjeringen følger rusreformutvalgets linje og erstatter straff med hjelp, sier Glemmestad.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie kaller reformen et historisk skifte i norsk ruspolitikk.
– Det er ikke bare en reform som vil endre lover, men også holdninger til personer med rusproblemer. Personer som har rusproblemer har blitt stigmatisert og straffeforfulgt lenge nok. De har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp, sa Høie da han la fram reformen fredag.
Nye enheter i kommunene
Regjeringen foreslår at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til egen bruk ikke lenger skal straffes. I stedet for straff får personer som blir tatt med illegale rusmidler plikt til å møte for en kommunal rådgivende enhet. Der skal de få informasjon om risiko og helseskader ved bruk av narkotika og tilbud om hjelp. Kommunene pålegges å etablere slike rådgivende enheter.
– Disse må utformes med tverrfaglig kompetanse og god kapasitet, også til å jobbe oppsøkende. Sosialfaglig kompetanse må være grunnplanken, sier Hanne Glemmestad.
Hun minner om at personer med rusproblemer ofte har sammensatte sosiale problemer, knyttet til bolig, økonomi og arbeidsliv. Det er viktig at de rådgivende enhetene ikke bare jobber med fysisk og psykisk helse, men også retts inn mot sosiale problemer, understreker hun.
– De må ha bredde og variasjon i kompetanse og metoder, slik at de både kan hjelpe både mennesker som har tunge rusproblemer og ungdom som er i ferd med å skli inn i rus. Enheten må også jobbe tett sammen med andre kommunale instanser og ha et godt samarbeid med spesialisthelsetjenesten, sier Glemmestad.
FO sier nei til gebyr
Behandling og oppfølging av den enkelte ligger til helsevesenet. Som annen helsehjelp skal denne i utgangspunktet være frivillig. Men oppmøte hos den rådgivende enheten er obligatorisk, og regjeringen foreslår et gebyr på 2.398 kroner for personer som ikke møter opp. Hensikten er at flere skal møte opp, og at helsetjenesten dermed kan hjelpe flere.
Et slikt gebyr er ingen god idé, mener FO. Forbundet mener det bryter med prinsippet om å erstatte straff med hjelp.
– Det er litt tilbake til start å ha en straffereaksjon, et ris bak speilet, sier Glemmestad.
– Bør det ikke få en konsekvens å ikke møte? Vil dere ha en annen reaksjon enn gebyr?
– Nei, vi vil ikke ha noen straff. Du straffes ikke for ikke å møte opp til avtaler i helsevesenet ellers. Vi vet at personer med store rusproblemer ikke har penger til å betale. Mange er bekymret for ungdom på vei in i rus. Vi tror ikke et slikt gebyr stanser dem. Her må vi stille opp med godt forebyggende arbeid på skolene, i ungdomsmiljøene og der ungdom ellers ferdes, sier Glemmestad.
– Straff virker ikke
Glemmestad er spent på rusreformens videre skjebne i Stortinget. FO vil nå jobbe politisk overfor de politiske partiene, og Glemmestad mener Arbeiderpartiet blir spesielt viktig.
– Det er tverrpolitisk enighet om at de med de tyngste rusproblemene ikke skal straffes. Det er politikken overfor de unge på vei inn i rus som blir avgjørende, mener sosionomen.
– Dere i FO er ikke bekymret for at manglende straff gir feil signal til ungdom om at narkotika er greit?
– Jeg forstår bekymringen for de unge, og jeg synes det er bra at mange politikere er opptatt av ungdommens ve og vel. Men det er ikke forskningsmessig belegg for å hevde at straff virker. Snarere tvert imot, forskning viser at straff bidrar til at unge i verste fall blir ytterligere marginalisert og stigmatisert. Her må vi tenke rasjonelt og støtte oss på kunnskap. Vi må støtte ungdom gjennom forebygging og aktivt oppsøkende arbeid.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre