JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ITUCs generalsekretær Luca Visentini:

Nå skal «verdens-LO» granske sin egen leder etter anklager om korrupsjon

Luca Visentini, som leder den internasjonale fagbevegelsen, ble i går suspendert til mars.
Luca Visentini er suspendert i ytterligere tre måneder fra vervet som generalsekretær i ITUC.

Luca Visentini er suspendert i ytterligere tre måneder fra vervet som generalsekretær i ITUC.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

En stor korrupsjonsskandale i EU er rullet opp av belgisk politi, og rammer nå også internasjonal fagbevegelse.

Mest oppmerksomhet har vært knyttet til visepresidenten i EU-parlamentet, greske Eva Kaili, som fortsatt sitter i varetekt i Belgia.

Korrupsjonssaken er knyttet til Qatar og Marokko og innbefatter store euro-beløp utbetalt i sedler.

Fagbevegelsen

Den internasjonale fagbevegelsen er også rammet.

Den nyvalgte generalsekretæren i ITUC (International Trade Union Confederation), Luca Visentini ble pågrepet og satt bak lås og slå i to døgn forrige helg, før han ble løslatt med meldeplikt.

Det er ikke småtteri hva han representerer.

Organisasjonen han er toppsjef for representerer 200 millioner arbeidstakere i 163 land og territorier.

LO, YS og Unio er norske medlemsorganisasjoner.

Innrømmet lovbrudd

Luca Visentini har allerede innrømmet å ha brutt belgisk lov gjennom å motta i underkant av 50 000 euro i sedler i en bærepose.

Maksgrensen for å ta imot penger uten å melde fra til myndighetene i Belgia, er 30 000 euro.

Luca Visentini trakk seg midlertidig fra vervet som generalsekretær i ITUC, inntil et møte i General Council i ITUC onsdag – det høyeste organet i ITUC mellom kongressene.

Den nordiske delen av den internasjonale fagbevegelsen, krevde på onsdagens stormøte at Visentini ble suspendert inntil saken er ferdig etterforsket og rettssystemet har sagt sitt. Det ble ikke resultatet.

Men ITUC har suspendert ham, foreløpig, fram til 11. mars.

Det er leder av internasjonale avdeling i LO, Liv Tørres, likevel fornøyd med.

Hun er positivt overrasket over hvor mange som var tydelige på at han måtte suspenderes.

– Noen har nok litt ulike veier framover og ulike synspunkter på hvordan framtida blir. Men realiteten er at han (generalsekretæren) allerede har innrømmet å ha fått 50 000 euro i cash. Det i seg selv er brudd på belgisk lov. Alt over 3 000 euro utbetalt skal rapporteres. Det er ikke gjort. Han innrømmer også at det han har gjort har gitt internasjonal fagbevegelse dårlig omdømme og stilt spørsmål med ITUCs integritet, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

Hun overvar det digitale møtet, hvor LO-leder Peggy Hessen Følsvik deltok.

Skal granskes

I tillegg vedtok møtet at det skal settes i gang en ekstern granskning av hva som har skjedd. Det var det stor enighet om.

Det vil si en uavhengig ekstern revisjon av alle økonomiske spørsmål vedrørende omstendighetene knyttet til påstandene og ITUCs finansielle regler og prosedyrer.

Granskingen skal blant annet finne ut hvem som har gitt penger til hvem, hva pengene har gått til, hvilke formål og om det har påvirket hans (Visentinis) valgkamp for vervet som generalsekretær i ITUC.

Det andre leddet i vedtaket er å etablere en spesiell kommisjon for å undersøke omstendighetene rundt anklagene mot Luca Visentini, inkludert resultatene av den eksterne revisjonen, og muligens andre forhold.

Kommisjonen skal være uavhengig, men samtidig bestå av fagforeningskjente folk som kan vurdere den politiske delen av dette.

Hva må endres i vedtekter og hvilket regelverk skal man ha i forhold til mottak av penger.

Målet må være at resultatene av granskningen også skal deles med det belgiske politiet, sier Tørres.

Tudor fungerer

Luca Visentini er foreløpig suspendert fram til den interne granskningen er ferdig, etter planen i mars.

Liv Tørres sier det var bred enighet om alvoret i saken og om nødvendigheten av å beskytte fagbevegelsens omdømme.

– Enigheten gikk på at denne saken på det største alvor undergraver omdømme og integriteten til internasjonal fagbevegelse. Det var sterke stemmer som poengterte hvor kompromitterende denne saken har vært, hvor stort etisk problem den har påført ITUC, sier Liv Tørres.

Var selv tilstede

Hun er glad for at mange var klare og tydelige på dette.

Luca Visentini var selv til stede under starten av møtet, hvor han forklarte sin sak. Så forlot han møtet.

Alle var preget av stundens alvor. Noe lignende har aldri rammet internasjonal fagbevegelse tidligere. Saken er både stor, alvorlig, kompleks og tøff.

Fram til januar skal visegeneralsekretær Owen Tudor fra Storbritannia fungere som ITUC-topp. Da skal et nytt General Council holdes for å velge den nye midlertidige ledelsen, inntil situasjonen rundt Luca Visentini er avklart.

Noen få stemmer skal etter det FriFagbevegelse erfarer ha ment at Visentini er uskyldig til det motsatte er bevist, og at han derfor kunne fortsatt i stillingen. Men det var et stort flertall for å suspendere ham fram til mars og at det da er opp til Generalrådet å bestemme hva veien videre blir.

Generalrådet gjentok ITUCs totale motstand mot enhver form for korrupsjon, og dets vilje til å sikre strenge forsvarlige og andre forebyggende tiltak. Der korrupsjon eksisterer, er arbeidere blant de viktigste ofrene.

Annonse
Annonse