Medlem i Fagforbundet vant
Nav må gi yrkesskadeerstatning til tannhelsesekretær etter arbeid med kvikksølv
Nå er det fastslått av høyesterett. Tannhelsesekretærer som fikk skader av å jobbe med kvikksølv får yrkesskadeerstatning.
KVIKKSØLVOFFER: Endelig får Gro Elise Hvidsten yrkesskadeerstatning, etter at Høyesterett avviste anken fra staten.
Marte Østmoe
titti.brun@fagbladet.no
Etter 25 års kamp for å bli trodd, er det endelig fastslått. Det daglige arbeidet med kvikksølvholdig materiale gjorde tannhelsesekretærer syke. De har krav på yrkesskadeerstatning. Siste sak ut var tannhelsesekretær Gro Elise Hvidsten som vant i Lagmansretten i fjor sommer. Men staten ved NAV anket til Høyesterett. Høyesterett avslo anken, det betyr at dommen fra lagmannsretten blir stående.
• Bertha Regine Serigstad vant mot staten i Høyesterett
Nå står det bare igjen hva slags erstatning Hvidsten har krav på. Hun vil få en mén-erstatning og en gunstigere uførepensjon. I tillegg vil forsikringsselskapet vurdere hennes økonomiske tap som følge av yrkessykdommen.
• Sissel Mortensens jobb var å gni kvikksølvet mykt med fingrene. Uten beskyttelse.
Løsning for mange
Hvitsens sak vil få betydning for mange kvikksølvofre og deres rett til yrkesskadeerstatning. Særlig fordi saken har også gitt viktige avklaringer om kvikksølvskader og yrkessykdom, og om kravene til hvor mye tannhelsesekretærer må være utsatt for kvikksølvgifter.
Fagforbundets advokat Anne-Gry Rønning-Aaby har fulgt mange av kvikksølvofrene gjennom rettsinstansene.
Kari-Sofie Jenssen
– Nå er disse sakene løst for mange. Dessverre har ikke alle fått medhold. Grunnene er flere, men høy alder og svært sammensatte symptomer har ofte vært utslagsgivende, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet.
Tungt løp for medlemmer
Fagforbundet har opp gjennom årene kjørt mange kvikksølvsaker i NAV, i NAV klageinstans, i trygderetten og rettsvesenet. Fagforbundets advokat Rønning-Aaby har fulgt mange av kvikksølvofrene gjennom rettsinstansene. I 2013 fikk hun gjennomslag i høyesterett at kvikksølvforgiftning er å regne som en yrkessykdom.
Nå vil hun takke medlemmene som har orket å stå i mange tunge år.
• – Jeg har mistet venner – de døde av kvikksølvforgiftning
– Fagforbundet har stått på. Men forbundet er også avhengig av at medlemmer klarer å stå løpet ut. Det er ikke bare viktig for den enkeltes liv, men fordi slike saker kan få betydning for mange andre, sier Rønning-Aaby.