Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.
Helge Rønning Birkelund
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre:
Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet
Norge er blant landene i verden med minst ulikhet, hevder statsminister Erna Solberg. Hun mener debatten om økte ulikheter i Norge ikke er nyansert nok.
helge@lomedia.no
Erna Solberg og Jonas Gahr Støre skal møtes en rekke ganger før valglokalene stenger 13. september. Det startet med en «lett oppvarming» under Olavsfestdagene i Trondheim fredag.
Fra hver sin Trøndelagsturne møttes de to statsministerkandidatene i kirkens ånd. Ifølge møteleder Håkon Haugsbø skulle det være en reflekterende samtale, ikke politisk kvarter. Om rettferdighet. Men det ble ikke fullt så upolitisk likevel.
Uenige om hva ulikhet er
En felles standard for hva som er rettferdighet klarte de ikke å enes om, de to statsministerkandidatene. Mens Erna Solberg la vekt på det langsiktige perspektivet for rettferdighet i politikken, svarte Jonas Gahr Støre at hele hans bevegelse bygger på en kamp for rettferdighet.
– I starten av vår bevegelse var alt urettferdig. Nå ser vi dette i form av økte forskjeller. Hvis det setter seg fast, kan det være vanskelig å reversere. I denne valgkampen har jeg et bilde i hodet av en 15-årig jente eller gutt som står foran vanskelig valg. Hvilke videregående skole jeg skal søke, hva vil det eventuelt sikre meg av muligheter for familie og jobb. Rettferdighetsspekteret treffer hele spekteret i politikken. Internasjonalt er det så skrikende at det er lammende, sa Jonas Gahr Støre.
– Forskjellene øker
Ni av ti LO-medlemmer er enten enig eller delvis enig i en påstand om at forskjellene øker i samfunnet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er opptatt av det i valgkampen.
Erna Solberg synes debatten er viktig, men at den fortjener å være nyansert.
– Hvor er de reelle forskjellene, spør statsministeren.
– Det er ingen inntektsulikhet i Norge. Den ligger fast. Den økte litt under oljeprisfallet, men ligger omtrent på 13-nivå. Så inntektsulikhet er det ikke, starter Erna Solberg.
– Det er blitt litt flere fattige. Men det er knyttet til flyktninginntaket i en tidsperiode, fortsetter hun.
– Formuesulikheten øker. Det skjer fordi norske bedrifter gjør det godt. Børsen stiger. Det er derfor en del dilemmaer i denne debatten. At bedriftene blir mer verdt og at formuene øker, har både en ulikhet i seg, men er også positivt, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.
Les også: Rødgrønne politikere reagerer på skatteutspill fra laksemilliardær
Støre kommenterer
Slik kommenterer Jonas Gahr Støre statsministerens påstander:
– Små forskjeller er en norsk verdi, og det er mye takket være sosialdemokratiet vi har det. Det at de øker nå er en farlig utvikling, og det skyldes at de med de største formuene drar fra. Det er ikke bra verken for spleiselaget eller for det fellesskapet og den tilliten vi har i Norge, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Formuesskatten
Det er ikke dermed sagt at det er aktuelt for dagens regjering å øke formuesskatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Høyre framstiller det som en urettferdighet at mennesker i Norge med høy formue må betale denne skatten.
– Jeg mener det er rettferdig at vi med høye inntekter og formuer betaler noe mer i skatt, sa Jonas Gahr Støre.
Selv har han med sin etter hvert tresifrede millionformue, fått skattelette med dagens regjering. Det mener han ikke er riktig.
Statsminister Erna Solberg mener ankepunktet er at formuesskatten favoriserer utenlandsk eierskap og at det bryter med limet i samfunnet. Mens Støre mener det er et rettferdig bidrag til spleiselaget.
– Det er riktig å kunne tjene penger på fisk, men man skal også kunne bidra til spleiselaget og betale skatt, fastslo Støre.
Helsestasjonen
Jonas Gahr Støre mener det er viktig å starte hos helsestasjonen når man skal motvirke ulikheter og forskjeller i samfunnet.
– Det som slo meg som helseminister, var at en god barndom gjelder hele livet. Men det gjør også en dårlig barndom. Derfor må vi ta tidlige grep for å unngå at folk kommer ut i psykiske problemer. Vi må skape de gode oppvekstmiljøene. Og vi må begynne tidlig, mener Ap-lederen.
Høyre synker
Som en opptakt til duellen, fikk de to statsministerkandidatene kjennskap til en meningsmåling utført for Dagens Næringsliv som var oppløftende for Støre, og deprimerende for Erna.
På den første målingen etter ferien, får Ap 26,9 prosent, om lag som siste måling i juni. Mens Høyre for første gang på en evighet er under 20 prosentpoeng (tilbake 1,6 prosentpoeng).
Senterpartiet ligger for sin del uendret fra forrige måneds måling med en oppslutning på 15,0 prosent.
Regjeringspartiene Venstre og KrF havner begge under sperregrensa med en oppslutning på henholdsvis 3,6 prosent (1,1) og 3,0 prosent (-0,5).
Partiet som går mest fram, er Frp, som ender med en oppslutning på 11,6 prosent, opp 2,2 prosentpoeng.
For de øvrige partiene er oppslutningen som følger på målingen: Rødt 5,5 prosent (0,6), SV 8,0 prosent (-0,8), MDG 4,1 prosent (-0,1), andre 2,8 (-0,7).
Aktuelt: Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Det tok lang tid før Hilde Abigael Bergersen aksepterte at hun var døv, men selvtilliten blir stadig bedre. Arbeidsplassen hennes får mye av fortjenesten for det.
Hanna Skotheim