Polske Robert og norske Ivar, spilt av Hubert Milkowski (til venstre) og Karl Bekele Steinland (til høyre), møtes på en fiskeforedlingsbedrift. Streik på fabrikken gjør forholdet vanskelig.
Bildet er hentet fra filmplakaten
Norsk konflikt inspirerte film om homofil polakk: – Hjertet smeltet da jeg hørte historiene
Arbeidskonflikten på Sekkingstad på Sotra var med å inspirere filmskaperen Leiv Igor Devold.
torgny@lomedia.no
«Norwegian Dream», «Den norske drømmen», er tittelen på Leiv Igor Devolds nye film.
I USA snakker man om «The American Dream». For innbyggere i Polen var drømmen om rikdom og lykke nærmere i Norge.
Men hva møter polakkene som kommer til Norge for å jobbe?
Devold er halvt polsk og halvt norsk. Han er født i Warszawa, og vokst opp på Majorstua i Oslo. Det er derfor naturlig at møtet mellom to folk opptar ham.
To plan
Møtet mellom Polen og Norge skjer på to plan i filmen. En polsk mann som ikke tør innrømme at han er homofil, møter en skeiv norsk kollega.
Parallelt med kjærlighetshistorien, handler filmen om hvilke arbeidsforhold polakker møter på en fiktiv fiskeforedlingsbedrift på Frøya i Norge.
– Ideen om filmen fikk jeg i 2011. Utgangspunktet var at jeg ville lage en film om en homofil polakk som kommer til Norge, og hvordan dette blir tatt imot i det polske miljøet, sier Devold.
Homofili er stigmatisert i Polen. For tre år siden var en tredel av Polen erklært som LHBT-frie soner.
Leiv Igor Devold har regisert spillefilmen Norwegian Dream, som både skildrer en arbeidskonlikt på en fiskeforedlingsbedift og et homofilt kjærlighetsforhold.
Torgny Hasås
Vakrere enn en byggeplass
– Jeg trengte et miljø med mange polakker, og tenkte på muligheten til å legge handlingen til byggebransjen. Men jeg bestemte meg for et annet miljø med mange polakker, en fiskeforedlingsbedrift i Trøndelag, og det ble Frøya, forklarer Devold.
Naturen på Frøya er vakrere enn en byggeplass.
Det er ikke alle som er enige i det. En av karakterene i filmen mener at naturen på Frøya er som et månelandskap. Selv om det ikke er så langt fra Polen til Norge, er det store kulturforskjeller.
Streiken på Sekkingstad
Under arbeidet med filmen ble Devold klar over arbeidskonflikten og streiken på Sekkingstad på Sotra. Der streiket nesten alle de polsk ansatte for at de skulle få tariffavtale og likt betalt som sine norske kolleger.
Bedriften gikk konkurs. Ingen av de fagorganiserte fikk jobben tilbake da bedriften startet opp igjen. I rettssaken som fulgte, vant de polske arbeiderne og fikk erstatning.
Devold var til stede under rettssaken. Siden han kan polsk, fikk han høre reaksjonene fra de polske arbeiderne.
Les mer om saken: Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien
Hjertet smeltet
– Hjertet smeltet da jeg hørte historiene fra konflikten på Sekkingstad. Det er vel det eneste eksempelet der flest polske arbeidere har streiket for en tariffavtale, sier regissøren.
Han fikk kjemperespekt for den kampen de førte.
Men han er rask til å understreke at «Norwegian Dream» ikke er historien om Sekkingstad – selv om det er polske arbeidere i fiskeindustrien som streiker.
Konflikten på Sekkingstad er mye mer kompleks og grovere enn det som blir vist i «Norwegian Dream». Konflikten i filmen er bare inspirert av det som skjedde på Sotra.
Men i et par replikker henviser de polske arbeiderne i filmen til streiken på Sotra.
Vises i utlandet
Devold må ta flere forbehold når han understreker at filmen er en spillefilm, ikke en dokumentar. Han har for eksempel ingen grunn til å tro at situasjonen i fiskeindustrien på Hitra og Frøya er slik arbeidsforholdene blir skildret i filmen.
Filmen kommer på kino i Norge i midten av mars. Den skal vises på kino i Polen og Tyskland, og via strømmetjenester i USA, Canada, England og Frankrike.
– Hvilke forventninger har du til reaksjonene på filmen?
– Jeg håper den kan være med på å starte en samtale. I Norge vil sikkert en del folk like den på grunn av den skeive kjærlighetshistorien. I Polen vil folk sikkert heie på de polske arbeiderne som står opp mot underbetaling og dårlige arbeidsforhold, sier Devold.
Samtalen har allerede startet. Nettstedet ilaks.no har med utgangspunkt i filmen fanget opp et innlegg på Facebook skrevet av Firda Seafoods’ sjef Ola Braanaas:
«Flott at det lages film om utfordringer som oppleves blant våre fantastisk dyktige medarbeidere som velger å komme til Norge å arbeide. Vi er helt avhengig av dyktige hender, å uten våre tilreisende arbeidstagere hadde vi aldri lykkes med å utvikle denne fantastiske næringen, å ikke minst våre små lokalsamfunn. Så er det «JÆVLA» trist at noen arbeidsgivere roter til hele næringens omdømme ved ikke å behandle gode og solide arbeidstagere skikkelig. Det e stor skam å rammer hele næringen, det er rett og slett pinlig».
Skammens eksempel
Til iLaks sier Braanaas, som er en av de store innen fiskeforedling, at Sekkingstad «har for de aller fleste i næringen stått som et skammens eksempel».
Også fra det polske miljøet i Norge har det kommet reaksjoner før de har sett filmen, men på bakgrunn av traileren.
På den polske Facebook-siden «Dzieje się w Norwegii» (Det skjer i Norge) har diskusjonen tatt av, og det hagler med reaksjoner på at en polsk arbeidsinnvandrer er homofil. Diskusjonen er basert på filmens trailer.
Filmen har kinopremiere i Norge fredag 17. mars.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen