YS-leder Erik Kollerud synes det er særlig gledelig at interessen for medlemskap øker i bransjene som har lidd mest under koronakrisen.
Pressebilde
Arbeidslivet
Ny undersøkelse: Krisa har gitt fagforeningene økt anerkjennelse
Fagforeningenes innflytelse øker mest blant ansatte i bransjer som er hardest rammet av koronapandemien, viser det siste arbeidslivsbarometeret fra YS.
aslak@lomedia.no
– Koronakrisen har sannsynligvis gjort flere oppmerksomme på fagforeningenes rolle og innsats for å beskytte arbeidstakerne, sier YS-leder Erik Kollerud til FriFagbevegelse.
Viktigere enn i fjor
Ifølge undersøkelsen, som omfatter 3.000 arbeidstakere, øker anerkjennelsen av at fagforeninger er viktige, ved siden av at flere kan tenke seg å være fagorganisert. Det er tolvte året på rad at Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) måler tilstanden i arbeidslivet. Målgruppen er den yrkesaktive befolkningen i Norge i alderen 18 til 67 år.
Det er innenfor reiseliv, hotell, restaurant og servering, samt ansatte med kort utdanning i andre bransjer, at økningen i fagforeningenes betydning er høyest, ifølge arbeidslivsbarometeret. Blant annet vurderer de ansatte fagforeningene som betydelig viktigere enn i fjor når det gjelder lønnsutvikling, rettferdig fordeling, medbestemmelse og jobbsikkerhet.
– Det er særlig gledelig at interessen for medlemskap øker i bransjene som har lidd mest under krisen. Dette er bransjer hvor organisasjonsgraden ofte er lav, og arbeidsvilkårene også deretter. Nå er det vårt ansvar å vise at vi medlemskap lønner seg, også i det lange løp, påpeker Kollerud.
• No skal Nav krevje dagpenge-forskotet tilbake frå ledige og permitterte
Økt betydning fra i fjor
Økningen i anerkjennelsen av fagforeningers betydning fortsetter og har gjort et hopp sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i fjor, ifølge YS. Andelen arbeidstakere som enten er medlemmer, eller kunne tenke seg å bli medlemmer, har også økt.
– De etablerte institusjonene i norsk arbeidsliv har hatt en enorm betydning denne våren. Økt synlighet av arbeidsmiljøloven, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner kan være en forklaring på at ansatte tillegger fagforeninger en større, positiv betydning enn før, sier Kollerud.
– Uten vår deltakelse, og uten solide framforhandlede avtaleverk i bunnen, er jeg sikker på at resultatet denne våren ville vært mye styggere for mange. Særlig de bransjene som fra før av er mest utsatt for svingninger i økonomien, føyer han til.
Status quo lokalt
Tillitsvalgte Elin Karlsen hos Thon har ikke merket noe til at fagforeningsbehovet har styrket seg lokalt i Hammerfest, men er ikke overrasket over den økte anerkjennelsen i det ganske land.
– Ved hoteller som har vært stengt og rammet av permitteringer på grunn av mange avbestillinger og færre nye bestillinger enn normalt, er det nok mange ansatte som har fått øynene opp for viktigheten av å være organisert, sier Karlsen til FriFagbevegelse.
Hun jobber i utelivsdelen av Thon-hotellet i Hammerfest og ble selv permittert da koronakrisen stengte store deler av næringslivet. Inkludert de største hotellkjedene. Nå er hun tilbake i jobb.
– Fagforeningene bidrar med informasjonsflyt og er et samlingspunkt for de ansatte. Spesielt i en unntaktstilstand som dette er det helt uvurderlig. Flere uorganiserte som har fått merke koronakrisen på kroppen, har helt sikkert blitt medlem eller vurdert et medlemskap nå, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
Tillitsvalgte Elin Karlsen hos Thon i Hammerfest tror mange har fått øynene opp for fagforeningenes betydning i løpet av koronakrisen.
Erlend Angelo
Unge uorganiserte
Oppslutningen om fagforeningene øker mest blant unge uorganiserte. Interessen for fagorganisering har hatt en dalende kurve i denne gruppen de siste årene, men nå viser YS-undersøkelsen at engasjementet blant de uorganiserte i privat sektor er på vei opp.
Blant de som svarer «ja, absolutt» og «ja, kanskje» på spørsmålet om de kunne tenke seg å bli medlem av en fagforening, er økningen på seks prosentpoeng. Det tilsvarer 58.200 personer. Gjennomsnittstallet for uorganiserte arbeidstakere i privat sektor anslås å være 970.000.
Andelen fagorganiserte er lavest blant de yngste, men det er også der interessen for fagorganisering er størst blant de uorganiserte. Interessen for organisering øker blant uorganiserte i alle aldre fra i fjor til i år, viser arbeidslivsbarometeret.
Fremdeles svarer opp mot 45 prosent av de spurte at de ikke ønsker å være medlem av en fagforening. YS-lederen medgir at de har et stort lerret å bleke.
– Vi er smertelig klar over at det ikke er noen automatisk link mellom å være positiv og å faktisk melde seg inn. En stor andel ansatte nyter godt av goder og avtaler framforhandlet av fagforeninger og deres medlemmer, uten å være medlemmer selv, sier Erik Kollerud.
Høyere organisasjonsgrad
Fagforeningsgraden går ned, og en stadig mindre andel av arbeidsstyrken er med i en fagforening. I fjor var andelen på litt under 50 prosent.
Det uttalte målet til regjeringen er den samme som hos partene i arbeidslivet. Det er å få flere til å organisere seg, styrke det organiserte arbeidslivet og sikre mulighetene for en rettferdig og effektiv omstilling.
– At vi har en høy organisasjonsgrad er ikke bare viktig for LO og forbundene, men for hele den norske modellen. Uten en høy organisasjonsgrad og sterke parter mister man bærekraften i den norske modellen som sikrer både utjevning og en koordinert lønnsdannelse gjennom frontfaget, har LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tidligere uttalt til FriFagbevegelse.
Arbeidslivsbarometeret til YS
• YS Arbeidslivsbarometer er en uavhengig, forskningsbasert undersøkelse og analyse. Arbeidslivsbarometeret blir gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI - OsloMet) på oppdrag for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).
• YS Arbeidslivsbarometer er den mest utførlige årlige datainnsamlingen og analysen av tilstanden og utviklingen på sentrale områder i norsk arbeidsliv. 3.000 arbeidstakere er omfattet av undersøkelsen.
• Gjennom å kombinere data fra en fersk spørreundersøkelse blant et representativt utvalg arbeidstakere, med data fra de siste årene og med nasjonal og internasjonal statistikk, får YS en unik plattform for å vurdere utviklingen i arbeidslivet.
• Undersøkelsene er gjennomført blant medlemmer i TNS Gallups panel med respondenter. Utvalget er gjort tilfeldig ut fra TNS Gallups base på 70.000 personer. Målgruppen for undersøkelsene er den yrkesaktive befolkningen i Norge i alderen 18 til 67 år. Deltakerne fikk undersøkelsen i mars og april 2020.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?
FriFagbevegelse/NTB
«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?
Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.
Erlend Angelo