JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Plassering av Oslo fengsel

Nytt Oslo fengsel legges til Bredtveit, men først må politikerne bli enige

Både ansatte og forbundslederen i NFF mener at Statsbyggs valg av tomt er fornuftig, men det møter politisk motstand.
Bredtveit er beste løsning, mener Farukh Qureshi, leder for lokalforeningen i Oslo Fengsel.

Bredtveit er beste løsning, mener Farukh Qureshi, leder for lokalforeningen i Oslo Fengsel.

Mina Brynildsen Ræge, Dagsavisen

helge@lomedia.no

«Det beste tomtealternativet fordi det gir både fortsatt fengsel i Oslo og bedre soning for kvinner», mener Statsbygg. Derfor er Bredtveit fortsatt Statsbyggs anbefalte alternativ for nytt Oslo fengsel, under forutsetning av at det er mulig å få vedtatt reguleringsplanen for et eventuelt byggeprosjekt.

Siden det nye fengselet samlokaliseres med dagens kvinnefengsel, er det også det eneste alternativet som bedrer soningsforholdene for kvinner, mener Statsbygg.

I tillegg mener Statsbygg det er mulig å ta viktige hensyn til nærmiljøet, som å ivareta store deler av friområdet på tomten, selv om dagens fengsel utvides. 

– Nest beste alternativ

Leder for lokalforeningen i Oslo Fengsel, Farukh Qureshi, håper dette nå blir noe av.

– Slik det er nå vil vi til Bredtveit, sier han til FriFagbevegelse.

– For tre år siden fattet vi et vedtak i styret. Vårt primære ønske var å bli der vi er i dag. Det har vætt og er et fengsel i dag, og ville være det beste alternativet, sier Qureshi.

Slik blir det ikke. Grønland er skrinlagt av Statsbygg. Da er Bredtveit løsningen, mener han.

– Vi er opptatt av å ha et fengsel i nærhet til både politi og domstol, pårørende og frivilligheten. Da var Bredtveit vårt sekundære håp. Det er viktig også med tanke på at det er enklere for familie og venner å besøke de innsatte, noe som er det aller viktigste i forhold til arbeidet med tilbakeføring. Dessuten står frivilligheten for en viktig del av straffegjennomføringen, legger han til.

De ansatte støtter valget

Nå ønsker fengselsansatte ved Oslo Fengsel en rask politisk avgjørelse av beliggenheten.

– I dag er ikke fengselet i en tilstand hvor man kan drive moderne straffegjennomføring. Dette er også muligheten for å gjøre noe med kvinners situasjon. Skulle Oslo fengsel i verste fall ende opp et annet sted er jeg redd det spøker også for en bedret sonings-situasjon for kvinner også, mener Qureshi.

Hans kollega ved Bredtveit kvinnefengsel er enig.

– Dette er den beste muligheten for å få bedre soning for kvinner. Flere arbeidsplasser i Groruddalen er også positivt, sier tillitsvalgt på Bredtveit kvinnefengsel, Petter Lajord-Stillen.

– Det er også tatt større hensyn til nærmiljøet enn ved det opprinnelige forslaget. Det bevarer mer av grøntarealet rundt. Det gir bedre soningsfasiliteter for innsatte, legger han til.

NFF-lederen: – Fornuftig tomtevalg

– Det er fornuftig å lande på et forslag til tomt som staten selv eier og hvor det er fengselsdrift i dag, sier Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsel og friomsorgsforbund (NFF).

NFF og leder Asle Aase støtter fullt opp om Statsbyggs forslag og håper nå at politikerne kan enes om det beste forslaget.

NFF og leder Asle Aase støtter fullt opp om Statsbyggs forslag og håper nå at politikerne kan enes om det beste forslaget.

Eirik Dahl Viggen

Tomta er i realiteten statens eie og medfører derfor ingen kostnader i anskaffelsen. Og det er allerede en infrastruktur på Bredtveit. Det vil øke standarden både på bo- og fritidsfasilitetene for kvinnefengselet.

– Kvaliteten på bygningsmassen har stor innvirkning på det individuelle rehabiliterings- og miljøarbeidet som gjøres i fengselet og vil føre til større armslag og et bredere spekter innen skole, utdanning, arbeidstrening og individuell utvikling, sier fengselsleder på Bredtveit kvinnefengsel Doris Bakken.

Massiv motstand

Samtidig er det et omstridt tomtevalg. Massiv motstand hos lokalbefolkningen og skepsis hos bystyret i Oslo, gjorde at Erna Solbergs regjering la forslaget på is i mai.

Allerede dagen etter at Statsbygg offentliggjorde tomtevalget, fremmet SV-representantene Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland et representantforslag i Stortinget om å bevare Bredtvetskogen.

– Bredtveit har allerede et kvinnefengsel som befolkningen lever godt med, og som ikke ødelegger et helt avgjørende viktig grøntområde for befolkningen, mener Andreas Sjalg Unneland.

Han sier at Oslo fengsel ikke skal bygges i Bredtvetskogen.

Han støtter kvinnefengselets behov for oppgradering, og at soningsforholdene for innsatte må bedres vesentlig.

– Men dette er ikke noe som kan vente på eller være avhengig av et helt nytt fengselsbygg, men som må påbegynnes og prioriteres i dag, mener SVs justispolitiker.

– Alltid utfordrende

Arbeiderpartiet synes alternativet er en bra lokasjon for Oslo Fengsel.

– Da får vi rustet opp for kvinnene samtidig som vi får muligheten for et fint nytt bygg for mennene. Men vi må selvsagt lytte til Oslo Arbeiderparti med tanke på forholdet til området rundt, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud til FriFagbevegelse.

Hun mener det alltid er utfordrende å plassere store institusjoner. Og at det er mange hensyn som må tas. Hun påpeker imidlertid at det haster å lande nybygg for Oslo fengsel.

– Fengselet trenger nye lokaler. Statsbygg har vurdert veldig mange muligheter og lander nå på dette. Skal vi beholde Oslo fengsel i Oslo er dette det eneste alternativet. Hvis ikke, havner det utenfor Oslo. Jeg mener fengsel er en del av infrastrukturen til en storby. Vi har alltid vært tydelig på nærhetsprinsippet og tilbakeføringsprinsippet. Og vi er også veldig opptatt av kvinners soningsforhold. Her treffer det på alt, mener hun. 

– Blir ivaretatt

Forbundsleder Asle Aase er trygg på at lokalbefolkningen blir ivaretatt i planene som blir lagt fram.

– Det er ikke uvanlig at det kommer motstand mot etablering av fengsel i nærområder til lokalbefolkningen. Det har vært fengsel der i mange år, og jeg kan ikke huske å ha hørt noe negativt om Bredtveit fengsel. Alle må vi gi og ta litt når viktige samfunnsinstitusjoner skal lokaliseres, sier Asle Aase.

NFF støtter fullt opp om Statsbyggs forslag og håper nå at politikerne kan enes om det beste forslaget.

Av de andre tomtealternativene vurderes Lier som det minst egnede. De andre fire tomtene er vanskelige å rangere da det er ulike typer fortrinn og usikkerhet knyttet til dem.

Fengselsleder på Bredtveit, Doris Bakken, er klokkeklar på hva hun ønsker seg. Hun peker på nærheten til domstolene, politiet, hjelpeorganisasjoner, og overnattingsmuligheter for besøkende som argumenter for en plassering i Oslo. Og det vil også gi muligheter for bedre soningsforhold for de kvinnelige innsatte.

Ettersom det er usikkerhet og risiko ved samtlige tomter mener Statsbygg det vil være uheldig å låse seg til ett alternativ. Med mindre Bredtveit besluttes, bør man i lys av usikkerheten utrede de aktuelle tomtene mer før endelig tomtevalg.

Annonse
Annonse