Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran:
Nyvalgt nestleder i Ap: Nå handler det om å få ro i partiet
Bjørnar Skjærans (52) inntog som Ap-nestleder markerer et nytt kapittel etter et turbulent år i partiet.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
Ap klarer ikke å dra seg opp mot 30-tallet på målingene, og en av hovedårsakene til at det siste året har vært marerittlignende for partiledelsen, skyldes den vedvarende striden rundt avgått nestleder Trond Giske. Bjørnar Skjæran er imidlertid mannen som i helgen overtok det vervet Giske forlot i fjor. Det skjedde på Aps landsmøte. Nå skal den nye ledelsen framstå som et samlet lag.
– Beskjeden fra våre ordførerkandidater i kommunene er bred og tydelig. De forventer ro i partiet nå, og vi har et behov for å gå videre. Da kan også disse kandidatene drive en lokal valgkamp som de også støtter opp om nasjonalt, sier Bjørnar Skjæran, nyvalgt nestleder i Arbeiderpartiet, til FriFagbevegelse.
ph
Politiske saker
I sin tale til landsmøtet la Ap-leder Jonas Gahr Støre vekt på at «vi har hverandre der Høyre har sine milliardærer». Og at Ap «har folk, AUF og fagbevegelsen» i sin lagoppstilling.
Nå skal det hete «vi» i Ap. Det er da partiet står sterkt. Det er da Ap vinner valg og «gjør verden og hverdagen til folk bedre», oppsummerte Støre på slutten av landsmøtetalen.
– Når vi har klart å fokusere på de politiske sakene, har det også vært framgang på målingene. Det har vi sett det siste halvåret. Hva som vektlegges vil variere fra kommune til kommune, men i bunn handler det om sterkere fellesskap, en aktiv næringspolitikk, utvikling av nye arbeidsplasser og gode og likeverdige tjenester, enten det er skole, helse eller omsorg, påpeker Skjæran.
Saken fortsetter under bildet.
Jan-Erik Østlie
Oppover i systemet
Som gårdbruker, privat næringsdrivende og folkevalgt i hele sitt voksne liv, har Bjørnar Skjæran god kjennskap til politikkens store sammenhenger. Han har vært sentralstyremedlem i Ap siden 2013 og fylkesleder i Nordland siden 2011. Fra 2011 til 2015 var han også ordfører i hjemkommunen Lurøy.
– Hvis du skal utrette noe lokalt, er du avhengig av å være representert oppover i systemet. Når kommunen, fylkeskommunen, næringslivet og det nasjonale nivået samarbeider om gode prosjekter, blir også sluttresultatet bra, sier 52-åringen, som er gift, har tre unger og bor i bygda Selnes ved Stokkvågen på Helgelandskysten. Han har vært lokalpolitiker siden han første gang stilte til valg i 1987.
ph
Parti for vanlige folk
Spør du folk innad i Arbeiderpartiet, er det flere som vil etterlyse et mer tydelig, konkret og populært prosjekt å samles om. For Skjæran blir denne kritikken bare «tomme ord». Det å drive nasjonal politikk innebærer også et bredt ansvar, minner han om. Da handler prosjektet om et sterkere fellesskap, om å møte klimatrusselen og ta Norge gjennom det grønne skiftet.
– Det må gjøres på en måte som skaper trygghet for norske arbeidsplasser. For å være helt sikre på at vi lykkes med det grønne skiftet, må industrien være en del av løsningen, sier han.
Skjæran er opptatt av at Ap skal være et parti for vanlige folk.
– Ap er en folkebevegelse med over 50.000 helt vanlige personer som bruker mye fritiden på samfunnsutvikling og deltakelse i lokaldemokratiet. Stortingsgruppa vår er bredt sammensatt. Det er sånn jeg kjenner Ap. Det er viktig at vi får vist fram dette store og brede laget vårt, legger han til.
Saken fortsetter under bildet.
Jan-Erik Østlie
Tar EØS-skepsis på alvor
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener EØS-avtalen er den viktigste internasjonale avtalen Norge har. Avtalen skal stå fjellstøtt, lover han. Men støtten til EØS langs kysten og i tunge industrimiljøer forvitrer. Skepsisen og uroen i Fellesforbundet er stor. Flere industribastioner sier nå nei til EØS-avtalen. Det tar den nyvalgte Ap-nestlederen på alvor.
– Det vi ser er at useriøse aktører utkonkurrerer flinke, norske fagarbeidere og bedrifter som har ting på stell, sier han.
– I kommuner og fylkeskommuner som Ap styrer, har vi rullet ut programmer med en innkjøpspolitikk som framhever de seriøse aktørene og som er bra for lokale selskaper. Dette er grep som ligger milevis foran nasjonal politikk, sier han.
ph
Stort eksportfylke
Skjæran har vært politisk aktiv i et fylke som eksporterer for 30 milliarder kroner årlig fra fiskeriene og industrien.
– Det å ha velordnede forhold til våre viktigste handelspartnere, særlig i en tid da president Donald Trump utfordrer intrernasjonale avtaler og vi var på tur inn i en handelskrig, er ekstremt viktig. Vi må ha avtalte spilleregler. I motsatt fall setter vi norske arbeidsplasser i fare, poengterer han.
– EØS-avtalen har tjent oss godt, selv om den også gir oss utfordringer når det det gjelder bevegelse av arbeidskraft. Vi må ha en aktiv politikk for å hindre sosial dumping, og på det området har vi de gode svarene sammen med fagbevegelsen, hevder Skjæran.
Han nevner at den rødgrønne regjeringen laget tre handlingsprogram mot sosial dumping. I Stortinget har også Ap foreslått en tiltakspakke med 30 forslag uten å få flertallets støtte, påpeker 52-åringen.
– Det finnes et ganske stort handlingsrom i avtalen som kan – litt tabloid sagt – utnyttes både til venstre og høyre. Det er viktig for Norge i årene framover å videreutvikle dette handlingsrommet, sier Bjørnar Skjæran.