Israels okkupasjon
Oljefondet fortsetter å putte penger i israelsk forsvarsindustri
LO med klar beskjed til finansminister Jens Stoltenberg: Nå må Oljefondet ut av selskaper tilknyttet Israels okkupasjon.
Her er finansminister Jens Stoltenberg, sammen med sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Oljefondets leder Nicolai Tangen under åpen høring om Statens pensjonsfond 2025 på Stortinget i mai.
Lise Åserud / NTB
Saken oppsummert
yngvil@lomedia.no
Oljefondet er deleier i israelske forsvarsselskaper som selger dronemotorer og dronekameraer til Israels flyvåpen og som gjør vedlikehold på israelske krigsfly. Det avdekker den israelske fredsorganisasjonen New Profile, som har kikket på pensjonsfondets Israel-portefølje.
Slike norske investeringer bør være forbudt, mener LO, og partiene SV, Rødt, MDG og Venstre. Og sånn kan det bli.
SV fikk nylig med seg Arbeiderpartiet og Senterpartiet på å utrede et norsk lovforbud mot å handle med selskaper som hjelper Israel med å fortsette den ulovlige okkupasjonen.
LO mener et forbud også vil omfatte Oljefondets investeringer.
«Dette har vi kjempa for lenge», sier Liv Tørres i LOs internasjonale avdeling til FriFagbevegelse.
«Nå regner vi med at finansminister Jens Stoltenberg følger opp for å sikre etterlevelse, skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.
For tidlig å si noe om det, svarer finansdepartementet.
Disse selger til Israels militære
Oljefondet er deleier i disse selskapene som selger til Israels militære:
Bet Shemesh Engines Holdings
• Israels flyvåpen er en viktig kunde.
• Lager deler til flymotorer for både krigsfly, droner og sivile fly.
• Utvikler og lager små motorer til både droner og kryssermissiler.
• Driver vedlikehold av flymotorer for Israels flyvåpen på både jagerfly og angrepshelikoptre.
• Ledelse og ansatte har bakgrunn fra Israels flyvåpen.
• Leverer deler til F-35-jagerflyene som Israel bruker i bombingen av Gaza.
• Selskapets store vekst det siste året følger blant annet av økt salg til det israelske militæret.
Next Vision Stabilized Systems
• Spesialiserer seg på kameraer ubemannede luftfartøy, som de fleste kjenner som droner, ubemannede bakkekjøretøyer og ubemannede maritime farkoster.
• Har de største israelske våpenselskapene og det israelske forsvarsdepartementet som viktigste kunder.
• Er startet av en tidligere jagerflypilot i Israels flyvåpen og en militær etterretningsoffiser.
• Omtales som «selskapet som utvikler øynene til selvmordsdronene», i Israels ledende finansavis.
• Next Visions kameraer er «testet i felt», trekker selskapet fram på sin egen nettside.
Clal Insurance Enterprises Holdings
• Er deleier i våpenselskapet Bet Shemesh Engines (les mer om selskapet over).
• Er deleier i flere israelske selskaper som er dypt involvert i folkerettsbrudd mot palestinerne.
• Minst tre av disse er selskaper som oljefondet tidligere var investert i. Fondet har solgt seg ut fordi selskapene bidrar til Israels brudd på folkeretten i Palestina.
Disse er Shapir, Ashtrom og Electra.
Finansministeren avviser
FriFagbevegelse sender informasjonen om selskapene som leverer krigsmateriell til Israels flyvåpen til finansminister Jens Stoltenberg.
Hans statssekretær svarte på spørsmålene våre.
– Hvorfor skal nordmenns pensjonskapital være investert i selskaper som leverer komponenter til Israels militære som vi vet begår grove krigsforbrytelser og ifølge ICJ, et mulig folkemord, i Gaza?
«Norge er ikke, og skal ikke være, investert i selskaper som medvirker til at stater begår grove krigsforbrytelser. Det fremgår av de politisk bestemte etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland», svarer statssekretær Torgeir Micaelsen (Ap).
– Vil du fortsatt hevde at Norge ikke bidrar til Israels okkupasjon når Oljefondet har investeringer i selskaper som selger til Israels okkupasjonshær?
Statssekretær Michaelsen viser til en gjennomgang Etikkrådet for Oljefondet gjorde i fjor. Da var Etikkrådet i kontakt med to selskaper.
De fant «ingen selskaper i fondet med pågående leveranser av våpen til Israel som gir grunn for utelukkelse», opplyser han i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.
SV fikk nylig med seg Arbeiderpartiet og Senterpartiet på å utrede og å innføre et norsk lovforbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som hjelper Israel med å fortsette den ulovlige okkupasjonen.
– LO mener et slikt forbud også vil omfatte Oljefondets investeringer. LO regner med at du vil følge opp for å sikre etterlevelse. Hva er din kommentar til det?
«Regjeringen skal utrede et slikt forbud. Detaljene er det for tidlig å si noe om nå», svarer Torgeir Micaelsen.
LO: Dette gjelder også Oljefondet
Gjennomslaget til SV må føre til at Oljefondet trekkes ut av selskaper som støtter okkupasjonen av Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem, mener Liv Tørres i LO.
Hun påpeker at det må til fordi regjeringen allerede fraråder norsk næringsliv å ha slike forretningsforbindelser, og fordi det etter hvert kommer et forbud mot det.
Norge skal ikke bidra til folkerettsbrudd. Hvis Oljefondet slutter å investere i slike selskaper, tar Norge sitt ansvar, trekker Tørres fram.
– Hva er LOs beskjed til finansminister Jens Stoltenberg om oljefondets investeringer i slike selskaper?
«Vi har sagt det samme til finansminister Stoltenberg hele tiden og det er at vi må sikre at vi ikke bidra til folkerettsbrudd gjennom investeringer i selskaper som støtter okkupasjonen», sier Liv Tørres, leder i LOs internasjonale avdeling.
LO regner med at dette vil gi strengere praksis, sier Tørres.
Minst 21 selskaper
Oljefondet er deleier i minst 21 israelske selskaper som er tilknyttet okkupasjonen, viser FriFagbevegelses gjennomgang av oljefondets Israel-portefølje.
Mange er tilknyttet de israelske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
Andre leverer våpendeler eller annet militært materiell til det israelske militæret, avdekker den israelske fredsorganisasjonen New Profile sin database.


Nå: 0 stillingsannonser