Kleivgrend fengsel i Fyresdal i Telemark:
Ønsker vi ikke lenger trygge naboer etter soning, spør fengselsbetjent Bjørn Tore Gundersen
Hvis rehabilitering er formålet med soning, begriper jeg ikke hvorfor de legger ned fengselet vårt, skriver kronikkforfatteren.
Eirik Dahl Viggen
Vårt fengsel er en god motsats til den høye graden av isolasjon som finnes i lukkede fengsler i Norge. Derfor er det en tragedie hvis det legges ned.
Det enkle er ofte det beste. Jeg skal ikke ta for meg reklame for en kjent billigkjede, men det er et treffende uttrykk for hva som skjer i Kleivgrend fengsel i Fyresdal i Telemark om dagen.
Gjennom mange år har vært truet av nedleggelse og det er intet unntak i forslaget til årets statsbudsjett.
Nok en gang vil altså regjeringen legge ned denne unike plassen langt inne i skogen. Fengselet, med åpen soning, har lav rømningsprosent og drives sunt til en lav døgnpris. Her sitter det innsatte med både korte og lange, alvorlige dommer.
Vellykket rehabilitering
Denne åpne avdelingen med 28 plasser er en «hjørnesteinsbedrift» i bygda.
Tidligere i høst møtte lokalbefolkningen opp med fakler og gikk i tog for å demonstrere mot nedleggelsen. Det sier hvor mye det betyr for dem å beholde denne unike soningsplassen. Fra de innsatte har vi omtrent uten unntak kun hørt positive ordelag om dette fengslet.
Hvorfor legge ned noe som fungerer? Dette er en unik soningsplass som skaper fornøyde innsatte. De får mye frisk luft, går toppturer og fisker.
p
Vi må huske at mange innsatte sliter med rusproblematikk i større eller mindre grad. Vi kan finne mange tiltak for å ordne jobb/ tiltak, skoleplass på dagtid når soningen er over, men for de fleste er det fritiden som er utfordringen. Her hogger de ved, driver med kløyving og annet fysisk arbeid. Derfor kan vårt fritidstilbud både inspirere og hjelpe dem med å finne en hobby når de blir løslatt.
Vi tilbyr kompetansegivende kursbevis som kan føre dem ut i jobb. Vi har snakket med mange i ettertid som har fått jobb på bakgrunn av disse kursene.
Soningstilbudet i Kleivgrend koster i størrelsesorden rundt en tredel av prisen for en soningsplass i nye Agder fengsel. Vi ønsker for all del Agder fengsel velkommen når de åpner sommeren 2020. Men skal «alle» sone under slike forhold?
Hvorfor erstatte et tilbud som fungerer, med lukket avdeling med døgnpris til mange tusen kroner?
Er det riktig at de med korte dommer blandes med hardbarkede kriminelle?
Vi gir oss ikke!
Det legges ned åpne plasser over en lav sko. Mye tyder også på at soningskøen er på vei opp igjen og da er behovet absolutt til stede for dette tilbudet.
Vi har en sterk arbeidsstokk som har kjempet mange kamper og vi akter ikke å gi oss! I tillegg til en sterk kampvilje så er det mye formell og uformell realkompetanse blant ansatte. Vi har blant annet utfordret politikere til å starte et forskningsprosjekt over ti år. I prosjektet vil vi ta imot innsatte med spesielle utfordringer. Da snakker vi om innsatte som i mange tilfeller ville isolert seg i lukkede avdelinger. Dem vil vi prøve å få inn i denne unike avdelingen. Vi har sett at det har fungert utmerket.
Vårt fengsel er en god motsats til den høye graden av isolasjon som finnes i lukkede fengsler i Norge.
Bevares, lukkede plasser passer til mange som ikke egner seg for åpen soning og som ikke kan fungere andre steder. Men det blir feil å legge ned et tilbud til de som kan passe for det.
De skal kunne få kompetansegivende kurs og de skal få tilbud om aktivitet, frisk luft, sunn kosthold og en meningsfull soning i naturvakre Fyresdal. Det er vel rehabilitering vi skal prøve å få til?
Vi vil vel ha ut en nabo som har gjort noe meningsfullt under soningen og som er bedre rustet for å møte hverdagen igjen?
I avdeling Kleivgrend snakker vi enkle brakker som de bor i, meningsfull soning og en unik soningsplass til en billig penge.
For det enkle er ofte det beste.