«Rik på Mangfold»
Posten ble første bedrift til å signere Folkehjelpas samarbeidsavtale for mer inkludering på arbeidsplassen
– Vi ønsker å rekruttere de best mulige folkene, og da bør vi ha størst mulig pool å velge fra, sier konserndirektør Tone Wille i Posten Norge under lanseringen av Folkehjelpa sitt nye initiativ «Rik på mangfold». Flere påpekte at gravide kvinner er blant gruppene som ofte diskrimineres i arbeidslivet.
VINN-VINN FOR ALLE: – Vi ønsker et inkluderende og trygt arbeidsmiljø for alle, og synes dette er riktig og viktig. Men også ut fra et ønske om å drive lønnsomt og sikre oss de beste folkene blir dette riktig. For vi ønsker å kunne rekruttere fra det største befolkningsgrunnlaget, og vil ikke utelukke noen, sa konserndirektør Tone Wille i Posten Norge. F.v. Julie Lødrup (LO), Henriette Killi Westhrin (Norsk Folkehjelp) og Gerd Øiahals (Fagforbundet Post og Finans).
Alf Ragnar Olsen
alf@lomedia.no
– Vi er glad Posten viser vei, og håper på bred tilslutning fra næringslivet fremover, sier Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp.
Satsingen på «Rasismefri sone» erstattes nå av en enda bredere satsing i samme gate. Gjennom «Rik på Mangfold» er målet å skape et mer inkludering og mindre diskriminering for alle. Det er fortsatt Norsk Folkehjelp som er initiativtaker – i samarbeid med LO og Fagforbundet.
Tirsdag ble satsingen rullet ut under konferansen med samme navn – «Rik på Mangfold».
Gravide diskrimineres ofte
Ulike innledninger aktualiserte og belyste det faktum at diskriminering og ekskludering i arbeidslivet kan være så mangt. Deltakerne på «Rik på Mangfold»-konferansen fikk høre flere eksempler på diskriminering av gravide kvinner. Blant annet i flere hendelser fra arbeidslivet lest opp av Line Khateeb fra Norsk Folkehjelp, ettersom kvinnene det gjaldt ønsket å være anonyme.
At dette er et tilbakevendende tema satte også jurist Heidi Wyller fra Antirasistisk Senter fokus på.
p
– Gravide kvinner diskrimineres ofte. Spesielt i forbindelse med ansettelser. Det har vi mange eksempler på. Dette er ikke lov, og det er ikke akseptabelt, men det skjer, bekreftet hun. Det kan gjelde etnisk bakgrunn, religiøs tilhørighet, seksuell legning, fysisk funksjonshemning eller andre forhold. Ofte gir diskriminering i arbeidslivet seg utslag ved ansettelser. Noe som ofte rammer gravide kvinner. Når slike påstander kommer opp, er mekanismene i bedrifter og arbeidsplasser ofte slik innrettet at folk går i forsvarsposisjon, og resultatet kan bli dobbelt feil for den det gjelder. Det påpekte sosiolog og forskningsleder Jon Rogstad fra FAFO.
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener det er fokus på konkrete løsninger og problemer som må til for å skape endring.
– Ved å sette dette temaet høyt på den politiske dagsorden, kreve nødvendige og relevante ressurser til å sette visjonene ut i livet – og bli enige om en felles plan, tror jeg mye kan utrettes. Om de sentrale partene brukte hele sitt kompetente utredningsapparat, hele sin politiske kraft til å lage en oppskrift på hvordan myndighetene skulle jobbe med inkluderende arbeidsliv – og sa at dette og dette krever vi, så ville det ligget en enorm kraft i det. Hadde man fått til det, kunne mye blitt gjort. Men man kan også begynne med noe så enkelt som å få inn krav om universell utforming inn i arbeidsmiljøloven, sa Bjurstrøm – som også tilføyde at mye må gjøres på bedriftsnivå.
Vinn-vinn for storsamfunnet
Norsk Folkehjelps Henriette Killi Westhrin slår fast at også Folkehjelpa har mye å lære, og at man i fellesskap skal stake ut kursen.
– Det handler om å lage nettverk, finne verktøy og sette oss ned sammen for å løse dette, og utveksle erfaringer. I samarbeid med forskere og fagmiljøer. Vi håper dette skal bli en arena der vi diskuterer og finner helt konkrete virkemidler for å ivareta mangfold og inkludering.
– Vi er glad Posten Norge er med på initiativet nå. For å dra i gang satsingen og få flere med er det viktig at en stor virksomhet viser vei, sa Westhrin fra Norsk Folkehjelp.
Posten Norge er den første bedriften til å signere den nye satsingen fra Norsk Folkehjelp for økt bevissthet rundt viktigheten av mangfold i arbeidslivet. Konserndirektør Tone Wille sier Posten i lang tid har vært bevisst på sitt ansvar.
– Vi har tradisjon for at andelen ansatte med flerkulturell bakgrunn skal speile samfunnet for øvrig, og det gjør den i dag. Dette er en vinn-vinn-situasjon. Vi ønsker å rekruttere de best mulige folkene, og da gjelder det å ha det størst mulige utvalget å hente medarbeidere fra. Det gir oss det beste grunnlaget for å drifte selskapet ut fra hensyn til langsiktig verdiskapning og lønnsomhet. Det handler også om samfunnsansvar og bærekraft. Mangfold, likestilling og inkludering og et arbeidsmiljø der diskriminering ikke skal forekomme tenker vi er viktig også for at Posten skal være en attraktiv arbeidsplass. Dette er et positivt og godt initiativ, som alle parter vil tjene på å delta i, sa Wille.
En arbeidsplass for alle
Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og Finans sier det ikke er tilfeldig at Posten blir med på dette initiativet så vidt tidlig.
p
– Posten er en bedrift rik på mangfold. Arbeidsplassen vår er en arbeidsplass for alle. Vi har alle typer grupper i samfunnet representert. På noen av terminaler har vi femti ulike nasjonaler. Men det er ikke sikkert at alle oppfatter oss som en arbeidsplass for alle. Det er noe vi må jobbe med og sørge for. Så vi vil være med på denne satsinga for å skape en god arbeidsplass for alle, der alle oppfatter seg som en del av fellesskapet. Det har vi jobbet med i mange år, og vi har noen ting på plass allerede. Vi har våre vedtekter, som har nulltoleranse, vi prinsipp- og handlingsprogram, som sier noe om det, og det er nedfelt i våre avtaler med Posten at det er nulltoleranse for rasisme hos oss, påpekte hun.
– En ting er fine ord på et papir, i en avtale. Men dette med hverdagsrasisme har vært nevnt i dag, og det må vi jobbe med hver eneste dag, ute i hver bedrift. Derfor blir de lokale tillitsvalgte viktige. Det er de som skal gjøre jobben og møte utfordringene. Dette er viktig å ta fatt i, ikke fordi jeg tror det er mange rasister der ute, men fordi det vi sier blir ulikt oppfattet av de rundt oss. Det må vi ta innover oss, men den initiativet vi er med på nå vil bli bra for alle, sa Øiahals.