JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholderne sparkes ut i uvisshet

364 renholdere i Forsvarsbygg mister jobben etter at regjeringen bestemte at renholdet skal outsources.
SJOKK: Renholderne på Kjevik vet ikke hva de skal gjøre når jobbene deres i Forsvarsbygg forsvinner. Fra venstre Sissel Strandberg, Marit eggen, Lisbeth Tofte og Elisabeth Strengenes.

SJOKK: Renholderne på Kjevik vet ikke hva de skal gjøre når jobbene deres i Forsvarsbygg forsvinner. Fra venstre Sissel Strandberg, Marit eggen, Lisbeth Tofte og Elisabeth Strengenes.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Renholderne på Kjevik våkner om natta av bekymringene.

– Det er jo et sjokk. Jeg trodde ikke det skulle være mulig å bli sagt opp sånn, sier Lisbeth Tofte.

Sammen med Sissel Strandberg, Marit Eggen og Elisabeth Strengenes har hun i over ti år rengjort de sikkerhetsklarerte bygningene hos Forsvaret på Kjevik utenfor Kristiansand. I september fikk de beskjed om at de outsources og mister jobbene sine i Forsvarsbygg.

Outsources

Senest innen august neste år er det slutt. Regjeringen har bestemt at Forsvarsbygg ikke lenger skal utføre renholdet for Forsvaret, og at Forsvaret heller skal leie inn eksterne firmaer. Det betyr at de fire damene, og 360 andre renholdere mister jobbene sine i Forsvarsbygg.

– Du våkner opp om natta, og dette er det første du tenker på. Ungene tar det også hardt, og spør «Hva skal du gjøre nå, mamma?», forteller Elisabeth Strengenes.

– Vi skal ut «snarest, og senest i august», var beskjeden vi fikk, sier Eggen.

– Det første jeg tenker på når jeg våkner, er at jeg mister jobben. Jeg må finne på noe for å ikke tenke på dette hele tida. Jeg har opplevd nedlegginger to ganger før, men jeg trodde ikke det kunne skje på en slik måte i Forsvarsbygg, sier Tofte.

Lisbeth Tofte vil være et drøyt år unna pensjonsalder når hun kastes ut av jobben sin. Hun er i villrede om hva som skjer med den planlagte pensjonen sin.

– Jeg har ingen mulighet til å få en ny jobb. Hvem vil ansette en dame som har vasket siden 1980, og som har veldig kort tid igjen til pensjonsalder, spør hun.

Forbannet

De andre frykter også det blir vanskelig å finne seg en ny jobb. De ser ikke for seg en framtid hos andre vaskebyråer. De mener det drives for hardt og frykter sykemeldingene blir mange. De er alle sikkerhetsklarerte, og har fagbrev, og forstår ikke hvordan det kan bli billigere å leie inn firmaer, som må sikkerhetsklarere alle som skal inn og gjøre en jobb. Dermed er også regjeringas avgjørelse ulogisk for dem.

– Det virker som regjeringa tar de svakeste først. Det var tøft å gå på jobb den uka beskjeden kom, sier Strandberg.

De fire renholderne på Kjevik sier det gode samholdet mellom dem har vært avgjørende i ukene etter sjokkbeskjeden, samtidig som det er vemodig å tenke på at de nå skal splittes opp

– Trøsten er at vi ikke har fått sparken på grunn av dårlig utført jobb, sier Strandberg.

Uenig

Tillitsvalgt Ann Berit Sagedal bekrefter at det er 364 som mister jobbene sine i Forsvarsbygg, men at noen vil kunne få nye jobber i Forsvaret. Hun er sterkt tvilende til at Forsvaret sparer noe som helst på outsourcinga.

– Det er ingen som har kommet med noen tall på innsparing. I grunnlaget er det grove regnestykker, som blir helt feil. Jeg er repp Forsvaret blir sittende med svarteper, sier hun.

Ifølge Sagedal har departementet satt i gang en prosess med å benchmarke ulike deler av drifta, også renhold.

– Der får vi kanskje et annet kostnadsbilde, men det er tydelig at departementet ikke venter på resultatet av eget oppdrag. Det er et bevis på at det ikke har noe å bety hva det koster, sier hun.

Kritisk

Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet er svært kritisk til avgjørelsen, og har bedt forsvarsministeren om å få den politiske begrunnelsen for å sette renholdet ut på anbud.

– Jeg mener den beslutninga som er tatt er veldig dårlig begrunna. Jeg har til gode å se at dette skal gi renere lokaler hos Forsvaret, eller at det blir billigere, sier Pedersen.

Hun har riktignok en klar formening om hva som er motivasjonen:

– Jeg har en meget sterk mistanke om at dette er begrunna med ideologi og blind tro på konkurranseutsetting. Som nå fører til at flere hundre mennesker mister jobben og står i fare for å miste opparbeida rettigheter, sier hun.

Pedersen mener det sier sitt, når Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sier til Dagsavisen at de ikke har noen sperrer for privatisering.

– Jeg synes prinsippet som vår regjering og organisasjonene var enige om, at faste oppgaver skal løses av faste ansatte, fortsatt bør gjelde. Men om stortingsflertallet er i mot dette, blir det stoppet. Det skal ikke stå på oss, men det avhenger av hvordan KrF og Venstre stiller seg til dette, sier hun.

Taus om innsparing

Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet (FD) måtte forsvare avgjørelsen overfor representantskapsmøtet til NTL Forsvaret. Han sier de vil finne innsparinger der de kan, for å bruke pengene på å styrke den operative evnen.

Sammen med avdelingsdirektør Frode Halungset i FD sier han det er en «betydelig gevinst å hente over tid» med denne avgjørelsen. Men de vil ikke tallfeste noe.

– Reaksjonene er ikke uventa og forståelige. Forståelige fordi det er en beslutning som vi ser vil ramme som har jobb i dag, sier Bø.

Han sier prosessen framover skal være god, og at de ansatte skal behandles på best mulig måte.

– Ansatte i staten har et veldig godt sikkerhetsnett, og vi må inn og vurdere hver enkelt og legge et omstillingsløp. Det kan også være, at noen lokasjoner ikke skal inkluderes i dette, om det ikke er hensiktsmessig, sier avdelingsdirektør Halungset.

Tidligere artikler:

Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret (10.09.2014)

Jeg har til gode å se at dette skal gi renere lokaler hos Forsvaret, eller at det blir billigere.

Helga Pedersen, nestleder Ap

Warning
Annonse
Annonse

Tidligere artikler:

Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret (10.09.2014)