JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Økningen i antallet jobber er særlig høy blant de under 25 år. Robin Celine Stensrud i Ringnes er en av dem.

Økningen i antallet jobber er særlig høy blant de under 25 år. Robin Celine Stensrud i Ringnes er en av dem.

Hanna Skotheim

Unge i arbeidslivet

Robin Celine (22) er en av rekordmange i jobb: – På tide å slippe til de unge

Av over tre millioner i jobb i Norge er mange under 25 år. Robin Celine Stensrud (22) er første kvinne på fulltid i Teknisk uteliv i Ringnes.

aslak@lomedia.no

Kjemikalier og renseveske, kjølige kjellere, 1000-liters tanker med øl og tappekraner. Det er hovedingrediensene i jobbhverdagen til Robin Celine Stensrud hos 70 Ringnes-kunder i Oslo-gryta. 

– Serveringsbransjen utvikler seg og blir mer teknisk. Mye av det som skal gjøres loggføres på en iPad, og vi som nærmest er vokst opp med en skjerm, er nok mer inni det enn eldre i dette yrket. Det var på tide at de unge får slippe til, sier Robin Celine Stensrud til FriFagbevegelse.  

Tydelig jobbmønster

En stor andel av de nyansatte i bryggeriselskapet Ringnes det siste året er unge. Robin Celine, som er fagorganisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), kom over den ledige jobben mens hun var vikar. Nå er hun kvalitetskonsulent på heltid.

Robin Celine inngår i et tydelig jobbmønster det siste året. Økningen i antall jobber er særlig høy blant de under 25 år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Norge har nå over tre millioner jobber.

De 195.000 nye jobbforholdene det siste året tilsvarer en oppgang på nær sju prosent. Aldri har det vært flere i jobb i Norge enn akkurat nå.

– Med en økning på 62.600 jobber, sto de under 25 år for 32 prosent av veksten, sier Håvard Lien i SSB. Han er seniorrådgiver ved seksjon for arbeidsmarked og lønn i byrået.

Les også: Langt færre står utenfor arbeidslivet – stor nedgang i 2021

For ølentusiaster

Du bør skjenke Robin Celine en tanke neste gang du drikker en halvliter øl fra en tappekran på et av Oslos mange serveringssteder. Det er nemlig ikke utenkelig at 22-åringen har vært der. Ikke for å nyte godt av det rikholdige drikkeutvalget, men for å drive service og vedlikehold.

22-åringen er på Brygg i Storgata i Oslo for å rense tappekranene og sjekke at serveringsanleggene fungerer som de skal. Hver sjette uke blir stedene hun har ansvaret for kontrollert på denne måten.

– Rensingen er viktig – både for å sikre god kvalitet på drikkevarene og at anlegget ikke stopper opp. Vi ser etter at alt virker og om ølkjølerne fungerer som de skal, sier hun.  

Saken fortsetter under bildet.

1000-literstanker med øl er ikke et uvanlig syn i jobbhverdagen til Robin Celine Stensrud.

1000-literstanker med øl er ikke et uvanlig syn i jobbhverdagen til Robin Celine Stensrud.

Hanna Skotheim

Mannsbastion

Storstua for ølentusiaster har ikke for vane å få en sjekk av en kvinnelig kvalitetskonsulent. Robin Celine er den første kvinnen med fulltidsstilling på Teknisk uteliv i bryggeriselskapet.

– Det var jammen på tide. Det har ikke vært snakket altfor høyt om å få inn kvinner før, sier 22-åringen som har gått mot strømmen og brøytet vei i et mannsdominerende arbeidsmiljø.

– Hjemmefra har jeg blitt opplært til å velge det jeg har mest lyst til. Dessuten er det ålreit å jobbe med disse folka. Jeg er blitt godt tatt imot og har ingen grunn til å klage, føyer hun til.

– Det er deilig for oss å slippe å tenke på denne servicen. Vi er veldig fornøyde med Robin Celine og den jobben hun gjør her, sier daglig leder Kash Shams ved Brygg.

Da serveringsstedet hans arrangerte en ølfestival i det ærverdige lokalet til gamle Deichmanske hovedbibliotek i Oslo i april, var 95 prosent av gjestene menn.

– Vi snakket om hvor viktig det er å få rettet opp i den skjeve kjønnsfordelingen, sier han.

Glad i å jobbe

Ikke bare er Robin Celine den første Ringnes-kvinnen på Teknisk uteliv. Hun er også den yngste. Det er ingen tilfeldighet at 22-åringen valgte å omfavne arbeidslivet i ung alder.

– Jeg har bestandig vært glad i å jobbe – helt siden jeg kombinerte deltidsarbeid med å være ungdomsskoleelev, sier Robin Celine, som gjerne tar et oppgjør med presset om å skaffe seg en utdannelse fra universitet eller høyskole. Selv har hun verken bachelor eller mastergrad.

– Det er liksom et krav om høyere utdannelse, men flere velger nå en yrkesretta vei etter videregående skole. Det er godt å se. Tidligere ble det sett på som litt mindreverdig, sier hun.

Økonomisk står hun mye stødigere med tanke på å kjøpe seg et sted å bo. 22-åringen som pendler fra Hemnes i Aurskog Høland til jobben i Oslo hver dag, har et mål om å få seg et eget hus.

Saken fortsetter under bildet.

Brygg og daglig leder Kash Shams tar sikte på å være Oslos beste ølsted. Med god hjelp av Robin Celine Stensrud.

Brygg og daglig leder Kash Shams tar sikte på å være Oslos beste ølsted. Med god hjelp av Robin Celine Stensrud.

Hanna Skotheim

NNN heier på de unge

Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN, heier på unge som velger yrkesfag.

– Vi trenger mange fagarbeidere i årene framover, sier Aker Hansen til FriFagbevegelse.

– Det er viktig å få fram et godt eksempel som Robin Celine. Næringsmiddelindustrien har behov for kompetanse og kan tilby flotte arbeidsplasser, men de har ikke vært flinke nok til vise det, sier hun.

Forbundslederen mener fagbevegelsen har en viktig oppgave med å få unge til å velge yrkesfag og en jobb i industrien. Spesielt med tanke på at Norge har et stort utenforskap.

– Vi mangler arbeidskraft, og industrien kan være en terskel inn i arbeidslivet for mange. Særlig unge menn. I industrien kan man være i jobb og ta et utdanningsløp samtidig, sier NNN-lederen.

Bryter ned fordommer

Robin Celine føler seg privilegert som kan ta fagbrev mens hun er i jobb. Ringnes legger til rette for at hun etter hvert kan få oppjustert stillingen sin til servicetekniker.

Når 22-åringen har et fagbrev som for eksempel kjølemontør, elektriker eller produksjonstekniker, er hun kvalifisert for jobben som servicetekniker. Det er også et framtidig mål.

– Jeg har bestandig vært en liten jente med blondt hår, men de fordommene ønsker jeg å bryte med. Utseende, kjønn eller etnisitet skal ikke legge noen begrensninger for å gjøre det du vil, påpeker hun.

Folk som ikke har kjennskap til hvilket yrkesvalg hun landet på, reagerer med tommel opp når de får vite det. Robin Celine har bestandig vært en av gutta. Det sier hun også selv.   

Robin Celine Stensrud driver service og vedlikehold av serveringsanleggene på mange av Oslos utesteder.

Robin Celine Stensrud driver service og vedlikehold av serveringsanleggene på mange av Oslos utesteder.

Hanna Skotheim

Eneste fotballjente

På fritiden kjører hun bilcross for NMK Aurskog Høland og spiller 7er-fotball i Søndre Høland.

– Jeg var lenge eneste fotballjente i klubben – fra 2. klasse på barneskolen til jeg ble 14 år, sier hun.

Nå er hun yngst og eneste kvinne blant Ringnes-mennene på teknisk. I Oslo-området sitt har hun over 70 kunder – alt fra hoteller og restauranter til kiosker, nattklubber og serveringssteder.

Hun stortrives i jobben sin og priser seg lykkelig over erfaringen hun fikk som vikar – i tillegg til at Ringnes ikke brydde seg om at det manglet et fagbrev i jobbsøknaden.

– Dette er en bra arbeidsplass. Det er grunn til at folk blir her i lang tid, sier Robin Celine.