Tannlege:
Rødgrønne ungdommer vil at staten skal betale folks tannlegebesøk
Unge politikere fra fire rødgrønne partier og Fagforbundet Ung går ut mot regjeringens tannhelse-kutt.
Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung.
Pressefoto
helge@lomedia.no
Regjeringen fører en politikk hvor de kutter i tannhelsetjenester til de som trenger det mest og går i motsatt retning av hva folk faktisk ønsker og trenger, sier de fire ungdomspolitikerne og Fagforbundet Ung-lederen til FriFagbevegelse.
En undersøkelse som Opinion nylig har uført for Dagsavisen og FriFagbevegelse, viser at én av tre nordmenn ikke går til tannlegen på grunn av økonomiske årsaker. Det får ungdommen til å reagere.
Regjeringen har de siste årene latt være å justere opp støtten til tannhelse i tråd med prisstigningen. Derfor må folk med de dårligste tennene og barn som trenger regulering betale en stadig større del av regningen selv.
Egenandelsordning
– I dagens Forskjells-Norge er det altså slik at hvordan tennene dine ser ut avhenger av hvor tjukk lommeboka er. Det skal vi ikke akseptere. Rød Ungdom ønsker å innfase tannhelse inn i egenandelsordninga, og vi har på sikt mål om å gjøre tannhelse helt gratis. Jeg er glad for at opposisjonspartiene står sammen i en så viktig sak som denne, sier Tobias Drevland Lund, leder i Rød Ungdom, til FriFagbevegelse.
Han får full støtte fra Senterungdommens leder, Ada Arnstad:
– Det haster å få tannhelse inn som en del av egenandelsordningen. Det er trist at mange venter med å gå til tannlegen før det er prekært fordi de ikke har god nok råd. Ved at tannhelsen blir en del av egenandelsordningen øker vi livskvaliteten til den norske befolkningen og unngår unødige lidelser, sier Arnstad til FriFagbevegelse.
– Å øke kapasiteten innenfor offentlige tannhelsetjenester bør være en prioritet, samtidig som vi gir private tannpleiere og tannleger økt mulighet til å gi refusjon via offentlig finansiering, legger hun til.
• Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet
Unge har ikke råd til tannlege
En undersøkelse utført av Sentio for Fagforbundet Ung i 2016 viste at åtte av ti er villige til å betale mer skatt for å få tannhelse inn i egenandelsordningen.
Lederen i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, mener dette viser at det norske folk står samlet bak et krav om å gjøre tannhelse til en del av egenandelsordningen.
– Folk vil ha ha en tannhelsereform og er villig til å betale for den, sier Mats Monsen.
Fire av ti unge mellom 18 og 25 år har latt være å gjøre nødvendige besøk hos tannlegen på grunn av økonomi.
– Hvilke konsekvenser får det for samfunnet? Dårlig tannhelse forplanter seg videre til andre deler av kroppen, og dette påvirker helsebudsjettet i Norge. Får man hjelp tidlig er det billigere med kontroller og forebygging, enn operasjoner og reparasjoner av skader som man har hatt i mange år. Dette taper vi som samfunn mye på, og det er derfor Fagforbundet Ung siden 2014 har jobbet for å få tannhelse inn i egenandelsordninga, legger han til.
• Tannhelse-spørsmålet kan avgjøre partivalget til hver fjerde velger
– Skaper økt ulikhet
Ina Libak, nyvalgt leder i AUF mener regjeringens tannhelsepolitikk skaper økende ulikhet i befolkningen.
– Regjeringa har de siste fem årene kuttet 380 millioner kroner i støtten til tannhelse, samtidig som de har gitt milliarder i skattekutt til Norges rikeste. Tennene er en del av kroppen, og bør være en del av det offentlige helsetilbudet. Derfor vil vi gjøre tannhelse gratis, stikk motsatt av det regjeringa gjør i dag, sier Ina Libak.
– Det er smålig av regjeringen å kutte i tannhelseordningen samtidig som de fortsetter å gi skattelette til dem som har mest fra før. Tenner er en del av kroppen og burde være dekt på lik linje med andre helsetjenester. Du skal aldri måtte lide av tannverk bare fordi lommeboken er tom, legger hun til.
– Vi arbeider for at du aldri skal måtte bekymre deg for en tannlegeregning. Det skal være like naturlig som et legebesøk. Det er på høy tid med tannhelse inn i egenandelsordningen, mener lederen i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland.
Helseminister Bent Høie (H) har tidligere sagt at regjeringen mener det er riktigere å videreføre dagens system. Samtidig vil han ha bedre skjermingsordninger for de som har store tannhelseutgifter av sykdomsårsaker eller av andre grunner ikke er i stand til å ta vare på tennene sine.
Han peker også på at at regjeringen har økt folketrygdens stønader til tannbehandling med 450 millioner kroner i årene 2013 til 2017.
Regjeringen har økt de totale utgiftene til tannhelse de siste årene. Flere har fått støtte, men siden satsene har stått stille i mange år, må folk med store tannproblemer betale en stadig større del av regningen selv.
• Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad
• Ap foreslår 30 millioner til billigere tannlege. SV vil bevilge 25 ganger mer
• Debatt: «Derfor kan vi ikke godta et klasseskille i munnen»