– Tannhelse er i likhet med øvrige helseproblemer sosialt skjevt fordelt, og det er derfor et viktig område for å utjevne forskjeller, sier Kjersti Stenseng i Ap.
Ole Palmstrøm
Undersøkelse om tannhelse:
Tannhelse-spørsmålet kan avgjøre partivalget til hver fjerde velger
Tannhelse er en prioritert sak for mange velgere. Spesielt blant de som stemmer rødgrønt.
helge@lomedia.no
På et direkte spørsmål om partienes tannhelse-politikk er avgjørende for nordmenns partivalg, svarer 26 prosent ja. Det vil altså si at for hver fjerde velger kan spørsmålet om tannhelse være tungen på vektskåla når stemmeseddelen skal velges. 20 prosent svarer vet ikke, mens 53 prosent er tydelige på at det ikke har noen innvirkning på valg av parti. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for FriFagbevegelse og Dagsavisen.
Jo lavere inntekt, jo større betydning har spørsmålet om tannhelse bør være en del av det offentlige helsetilbudet.
Rødgrønne velgere er mer opptatt av at tannhelse bør være en del av det offentlige helsevesen enn borgerlige velgere.
Størst betydning har spørsmålet for de som stemmer Rødt og MDG, med 37 prosent. Så følger Arbeiderpartiet (34 prosent) og Senterpartiet (32 prosent).
Bare hver femte Høyre-velger mener tannhelse kan avgjøre hvilket parti de vil stemme på, og enda mindre betydning har det for de som stemmer på Venstre og KrF.
• «Derfor kan vi ikke godta et klasseskille i munnen»
Ikke øverst på lista
Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng synes dette er interessante tall, som viser at mange er opptatt av et bedre tannhelsetilbud. Likevel er det ikke en full tannhelsereform som står øverst på Aps prioriteringsliste.
– Arbeiderpartiet mener tannhelse skal bli billigere for de som trenger det mest, og at det er viktigst å prioritere først. Derfor ønsker vi blant annet å øke rabatten for unge mellom 18 og 20 år, innføre skjermingsordninger på tannhelseutgifter til personer med svak økonomi og dårlig tannhelse, og forbedre refusjonsordningene gjennom folketrygden til de med spesiell diagnose. Slik ønsker vi å gjøre tannhelse gradvis til en større del av velferdstilbudet, sier hun til FriFagbevegelse.
– Tannhelse er i likhet med øvrige helseproblemer sosialt skjevt fordelt, og det er derfor et viktig område for å utjevne forskjeller. Vi må få til mer forebygging og bedre samarbeid mellom tannlegene og resten av helsetjenesten, mener hun.
• Engasjert i temaet fri tannbehandling? Sjekk hva vi har skrevet om emnet
Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe støtter opp under Stensengs synspunkter. Men heller ikke hun vil love fri tannbehandling til alle innbyggere.
– Tannhelsetilbudet gir sosiale forskjeller, og vi har sammenfallende syn med Arbeiderpartiet. Vi mener tannhelsetjenesten skal bli billigere for flere, og vil utvide gruppene som i dag får gratis tannhelsetilbud. Her snakker vi blant annet om studenter og eldre. Og vi vil ha bedre ordninger for de som er i risikogrupper, som for eksempel de med kronisk sykdom og tannlegeskrekk, sier Kjersti Toppe.
– Utfordringen er at vi hele tiden må reparere kuttene til regjeringen på dette området. Regjeringen har kuttet 300 til 400 millioner kroner som skal gå til disse prioriterte gruppene. Dermed må vi reparere budsjettskadene i stedet for å kunne bruke pengene på en styrking, mener Toppe.
Hør podkasten om Ramona, en av mange tusen nordmenn som sliter med tannhelsen og ikke har økonomi til å gjøre noe med det (saken fortsetter under podkasten):
Forklarer tallene
Henrik Høidahl i Opinion synes andelen på 26 prosent, til fordel for at tannhelse er en viktig preferanse for partivalg isolert sett, er et høyt tall.
– Spørsmålet om tannhelse kan ha et politisk potensial fordi spørsmålet berører mange mennesker, og hele ni av ti velgere mener tannhelse bør være en del av det offentlige helsevesen, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion til FriFagbevegelse.
Høidahl mener det er underbyggende at mange svarer at de faktisk er villige til å betale mer i skatt for å få til dette.
Men han tar et forbehold: Svaret kan være preget av at intervjuobjektet nettopp har svart på fem andre spørsmål om tannhelse.
– Det kan nok ha spilt inn. Det er derfor vanskelig å vite hvordan dette spørsmålet hadde stått hvis andre saker også hadde vært listet opp, legger han til.
Samtidig er det et klart skille mellom de politiske fargene, et skille som er såkalt signifikant. På godt norsk betyr det at det ligger utenfor feilmarginene.
Da LO gjennomførte sin medlemsundersøkelse i 2017, hvor 98.775 medlemmer deltok, kom «fri tannbehandling til flere» ut som den 5. viktigste saken.
Her er svarene i FriFagbevegelse og Dagsavisens spørreundersøkelse:
Les også:
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
Kronikk
Privat
Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset