Du kan vente småpenger i lønnstillegg i år – Regjeringen Solberg anslår et oppgjør på 1,5 prosent.
Lønnsoppgjøret:
Så lavt kan lønnstillegget bli i år: – Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men utsatt
Selv om offentlig ansatte helsearbeidere, renholdere, barnehageansatte og mange andre yrkesgrupper har fått velfortjent applaus for sin innsats i krisen, er det lite som tyder på at dette vil bli fulgt opp med rause lønnstillegg i år.
per.flakstad@fagbladet.no
Det blir lønnsoppgjør til høsten, men de kommuneansatte kommer til å få mindre enn det som var forventet før koronakrisen.
I forbindelse med presentasjonen av revidert budsjett ga regjeringen noen signaler som av mange ble oppfattet som nærmest å avlyse årets lønnsoppgjør.
LØNNSOPPGJØR: Vi skal fremme krav og forhandle på vanlig måte. Men at det er en spesiell situasjon med trange rammer og lite handlingsrom i år, er nok noe vi må forholde oss til, sier administrativ leder i LO Kommune, Pål Skarsbak.
Per Flakstad
Utsatt, ikke avlyst
– Det blir lønnsoppgjør også i år, slår administrativ leder i LO Kommune Pål Skarsbak fast.
– Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men det er utsatt, fortsetter han.
Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning i kommuneoppgjøret er satt til 15. september.
Først skal den konkurranseutsatte industrien gjøre unna sitt oppgjør, det såkalte frontfaget som er normgivende for de andre lønnsoppgjørene.
Fristen for en forhandlingsløsning i dette oppgjøret er 21. august.
Lavere tillegg
– Partene i kommuneoppgjøret har snakket sammen hele veien, og planleggingen pågår. Det blir krav og forhandlinger på vanlig måte, sier Pål Skarsbak til Fagbladet.
Formelt sett blir det altså «business as usual», men årets oppgjør blir likevel helt spesielt på grunn av koronakrisen.
I revidert nasjonalbudsjett nedjusterte regjeringen kostnadene til lønnsvekst i kommunene fra 3,6 til 1,5 prosent.
– Det er viktig å understreke at dette er prognoser, og de treffer sjelden, sier Skarsbak.
KS har basert sine anslag på siste prognose fra Statistisk sentralbyrå som mener lønnsveksten vil være 2 prosent.
Samtidig er forventet prisvekst også justert ned fra 1,5 prosent i den foreløpige rapporten fra teknisk beregningsutvalg i februar til rundt 1 prosent i revidert budsjett i mai.
– Før lønnsoppgjøret i vår ble det snakket om rammer på pluss/minus 3 prosent. Men det var før koronakrisen ga en helt annen økonomisk situasjon både i Norge og for våre handelspartnere. Uten at jeg vil forskuttere det utsatte oppgjøret til høsten, tror jeg ikke det er realistisk å forvente så store lønnstillegg som vi så for oss i februar/mars, sier Skarsbak.
KS: Må bli et nulloppgjør
Selv om offentlig ansatte helsearbeidere, renholdere, barnehageansatte og mange andre yrkesgrupper har fått velfortjent applaus for sin innsats i krisen, er det lite som tyder på at dette vil bli fulgt opp med rause lønnstillegg i år.
Ifølge KS, kommunenes interesseorganisasjon, må det bli et nulloppgjør og knapt nok det.
KS har beregnet at kommunene har tapt et sted mellom 18–27 milliarder kroner på virusutbruddet. Selv med de ekstra pengene som regjeringen har varslet til kommunene, mener KS at økonomien vil bli vanskelig i tiden som kommer.
Hvis resultatet i frontfagene blir en lønnsvekst på rundt 1,5 prosent, vil dette være normgivende for de andre oppgjørene. Ifølge KS er dette penger som allerede er brukt opp i kommunesektoren i form av overheng og glidning. (Se faktaboks).
– KS må selv stå for sine beregninger. Vi skal fremme krav og forhandle på vanlig måte. Men at det er en spesiell situasjon med trange rammer og lite handlingsrom i år, er nok noe vi må forholde oss til, sier Pål Skarsbak.
Den norske modellen viser sin styrke
– Rammene for oppgjøret i blant annet kommunene vet vi foreløpig lite om, så lenge det fortsatt er stor usikkerhet rundt hva som kan bli resultatet i frontfagsoppgjøret mellom Fellesforbundet og NHO, sier Skarsbak.
– Men med en arbeidsledighet vi knapt har sett maken til siden krigen, og at Fellesforbundet har medlemmer i virksomheter og bransjer som er hardt rammet av koronakrisen, er det liten grunn til å tro noe annet enn et nøkternt resultat.
– Vi har et system i Norge der den konkurranseutsatte industrien er normgivende for den kollektive lønnsdannelsen. Vi ser ikke for oss at det er noen grunn til å gå bort fra denne modellen, selv om det er en spesiell situasjon i år, fortsetter han.
Han mener den norske modellen, med trepartssamarbeid og kollektiv lønnsdannelse der ansvarlige parter i arbeidslivet forhandler seg fram til et resultat er viktig i kriser som dette.
– I diskusjonen rundt krisestyring og fullmaktslover har den norske samarbeidsmodellen stått fram som en viktig del av alt som skal berge oss gjennom denne krisen.
– Koronakrisen har vist at den norske modellen fungerer, sier Pål Skarsbak.
Overheng, glidning og økonomisk ramme:
• Overheng: Når du får et lønnstillegg flere måneder ut i et år, betyr det at det du tjener ved utgangen av året (desember) er mer enn hva du har hatt i gjennomsnittsinntekt hele året fordi du hadde lavere lønn de første månedene. Jo senere du får lønnstillegg, desto større blir forskjellen. Dette betyr også at gjennomsnittslønnen din året etter blir høyere enn året før. Denne forskjellen kalles overheng og regnes som penger du allerede har fått. Den skal derfor være med i den totale økonomiske rammen det forhandles om i lønnsoppgjørene. Eksempel: hvis du tjener 100 kroner i måneden halve året og 200 kroner den siste halvparten, blir din gjennomsnittlige månedsinntekt 150 kroner. Hvis du ikke får noen tillegg året etter, men tjener 200 kroner alle månedene i året, har du en gjennomsnittlig månedsinntekt på 200 kroner, altså 50 kroner mer enn året før. Det er disse 50 kronene som regnes som et lønnstillegg som du allerede har fått.
• Lønnsglidning: Dette er forskjellen på den lønnsøkningen som er avtalt og den økningen som faktisk har skjedd, og som blir regnet ut i etterkant. Forskjellen kan blant annet komme av at ansatte har gått opp i lønn på grunn av ansiennitetsopprykk. Lønnsglidning beregnes før lønnsforhandlingene og er en del av den totale økonomiske rammen det forhandles om.
• Økonomisk ramme: I et tariffoppgjør blir partene enige om en økonomisk ramme. Det vil si hva et oppgjør skal koste arbeidsgiverne. I en slik ramme ligger lønnsøkninger og andre økonomiske tillegg som for eksempel ulempetillegg. Også verdien av mer fritid, lønnsglidning og overheng skal regnes inn i en økonomisk ramme. Jo høyere verdien på disse andre elementene blir, desto mindre lønnsøkning er det plass til innenfor den økonomiske rammen.
LO Kommune:
Forhandlingssammenslutningen for LO-forbundene som har medlemmer i kommunal sektor. Her finner du Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes landsforbund (SL), Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), Fellesforbundet og EL og IT Forbundet. I Oslo, som er et eget tariffområde, finnes en tilsvarende forhandlingssammenslutning som kalles KAH (Kommuneansattes hovedsammenslutning).
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin