JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommune- og fylkestingsvalget 2019:

Senterpartiet i Trøndelag åpner for å skifte side etter lokalvalget

Det ble full rødgrønn strid under LOs regionkonferanse i Trøndelag.
Senterpartiets Gunn Iversen Stokke og Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik.

Senterpartiets Gunn Iversen Stokke og Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Trøndelag LO hadde invitert Rødt, SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet til en politisk duell på sin regionkonferanse.

Det ble et bikkjeslagsmål mellom Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik og Senterpartiets Gunn Iversen Stokke.

Sistnevnte kunne ikke love at det ble noen støtte til rødgrønt samarbeid etter valget. Den kan like gjerne gå til Høyre og Fremskrittspartiet.

Avgjøres etter valget

– Vi har ikke gjort noe vedtak og vi har ikke diskutert dette i årsmøtet heller. Det vil bli avgjort etter valget, sier leder i Trøndelag Senterparti, Gunn Iversen Stokke, til FriFagbevegelse.

Mens Senterpartiet samarbeider med de rødgrønne nasjonalt, er det opp til hvert enkelt kommunelag og fylkeslag å bestemme hvem man vil samarbeide med lokalt. Iversen Stokke skryter av dagens rødgrønne samarbeid.

Hva som skjer i neste periode er imidlertid ikke like klart.

– Den sjansen tar dere?

– Det er det vi har landet på. Vi vil være et eget alternativ. Vi vil ikke binde oss til noen av sidene på forhånd, poengterer Iversen Stokke.

– Er det makt eller posisjon dere er ute etter?

– På linje med alle de andre partiene ønsker vi å ha fylkesordføreren. Det vil alle. Det er ingen tvil om at det fører med seg makt, sier hun.

Les også: LO bryr seg for lite om regjeringens nye skatteregler for arbeidsfolk, mener Sp-lederen

Et retningsvalg

Det får fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) til å tenne på alle plugger.

– Alle som er opptatt av å bringe samfunnsutviklingen i Trøndelag i en annen retning enn regjeringen, må stille seg spørsmål om de tør stemme på Senterpartiet. Da kan de risikere å våkne opp etter valget med en politikk som går i samme retning som Høyre og Frp. At Senterpartiet vil ha den usikkerheten hengende kan bli krevende for mange å forholde seg til. Spesielt i fagbevegelsen, sier Tore O. Sandvik.

Han synes det er naturlig at det største partiet har fylkesordføreren.

– Men vi merker oss at Senterpartiet er så enig med Høyre og Senterpartiet at de vil samarbeide med dem hvis de selv får fylkesordføreren. Det er ikke sikkert alle som stemmer Senterpartiet er enig i det, poengterer han.

– Vi står foran et skjebnevalg. Nå har vi en blå-blå regjering i åtte år. Det er mye vi kan stå opp mot lokalt. Men hvis vi i tillegg får fire år med borgerlig styre også i Trøndelag, kan det bli en varig endring som ikke er mulig å reversere senere, sa han.

– Nå har vi et to tredjedels flertall med Senterpartiet på laget. Hvorfor kjøre bilen i motsatt retning? spurte han.

Les også: Vedum og Moxnes får best skussmål i ny partiledermåling

Skal overbevise

LO i Trøndelag har 97.000 medlemmer. 65 prosent har bestemt seg for hva de skal stemme.

Fylkeslaget har nå startet den lange valgkampen til høsten, blant annet med å stille partiene en rekke spørsmål for å få svar på hvordan de stiller seg til de sakene LO brenner for. På nær sagt samtlige spørsmål støtter Senterpartiet LOs syn – og på mange områder på tvers av hva Høyre og Frp mener.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse