JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PAPIR PÅ MALTA: De første årene var Orange Helses baltiske selskap der helsepersonell var ansatt, eid av et selskap her i Sliema på Malta.

PAPIR PÅ MALTA: De første årene var Orange Helses baltiske selskap der helsepersonell var ansatt, eid av et selskap her i Sliema på Malta.

Malta turistinformasjon

Slik havnet norske skattemillioner i denne badebyen på Malta

– Hvorfor ha eierselskap på Malta? spør lokalpolitiker i Moss, Remi Sølvberg. Kommunen hans har brukt over 23 millioner kroner på innkjøp av tjenester fra Orange Helse.


04.12.2017
13:42
21.08.2023 17:14

ola.tommeras@fagbladet.no

Orange-gründer Nils Paulsen forlot oljebransjen og ble millionær på å selge hjemmetjenester med helsepersonell fra Litauen. Millioner gikk hit til Malta.

Den idylliske badebyen Sliema er vertskap for mange tusen papirselskap.

Ett av dem er Solutio Holding ltd, stiftet 28. april 2009, som Orange-grunnlegger Nils Kristian Paulsen stod bak. Selskapets virksomhet har vært å eie Orange Group Baltic i Litauen, et selskap som forsynte Orange Helse i Norge med helsepersonell fra Litauen og Slovakia.

Ap åpner for å forby innleie i helsesektoren.

Halv milliard til selskapet

Norske kommuner har brukt om lag en milliard kroner til sammen på å kjøpe hjemmetjenester fra Orange Helse siden 2009. 530 millioner kroner har gått til Orange Group Baltic, viser selskapenes regnskaper.

Penger har gått fra Litauen til Malta. Det er ett synlig utbytte på 4,5 millioner kroner fra Malta-selskapet, som ble regnskapsført i et av de nå avviklede selskapene i tidligere omstruktureringer. I tillegg omtaler Aftenposten pengestrømmer mellom Litauen og Malta gjennom lekkasjen som har fått navnet Paradise papers.

Malta-selskapet Solutio Holding er fortsatt aktivt per november 2017, og fortsatt står Nils Paulsen oppført i registeret som både direktør og juridisk ansvarlig. Paulsen opplyser imidlertid at han solgte Malta-selskapet i 2013. Han opplyser ikke til hvem eller for hvor mye.

Paulsen avviser at han har hatt skattemessige fordel av at Litauen-selskapet var eid på Malta. Se tilsvar lenger ned.

Orange-konsernet fra 2008 til i dag. Klikk på kulene for mer informasjon.

Badeby for skatteallergikere

Plaza Commercial Centre i Bisazza street i byen Sliema på Malta er mest kjent for sine butikker og shoppingmuligheter – angivelig de beste på Malta. Men her er også kontoradresser for firmaer som lever av å administrere papirselskap for utenlandske forretningsmenn – lovlig, trygt og med muligheter for å redusere eller å avverge skatt på fortjeneste.

I april 2009 er det bergenseren Nils Kristian Paulsen sin tur til å opprette papirselskap i Plaza Commercial Centre, nemlig Solutio Holding. Det får adresse suite 7, fjerde etasje.

Samtidig, på nettsiden til Orange Group, fortelles nyheten om et nytt undervisningstilbud for helsepersonell i Litauen. Fortsatt er det tjenester innen offshore som dominerer nettsidene, men selskapet er på full fart inn i helse og omsorg.

Privatiseringsbølgen i eldreomsorg og fritt brukervalg i Norge, kombinert med lave lønninger og anstrengt økonomi i Litauen, har åpnet et nytt marked.

Skaper gjeldsslaver

Helsepersonellet rekrutteres gjennom det nye selskapet Orange Group Baltic, som åpner underselskaper med undervisningstjenester i Litauen og Slovakia. De tilbyr norskkurs, der sykepleiere blir belastet med en kursavgift som nesten tilsvarer prisen på et medisinstudium, en avgift de skal nedbetale gjennom lønnstrekk i Norge. De som av forskjellige grunner ikke klarer å fullføre årene med arbeidsplikt, risikere rå bli gjeldsslaver.

76 prosent av aksjene i Orange Baltic er nå eid av Blue Holding AS, som Paulsen kontrollerer gjennom sitt selskap Orange Desmet ltd i England.

Ble sittende igjen med gjeld etter å ha jobbet for Orange

Holder full kontroll

Blue Holdings eierskap til Orange Group Baltic i Litauen blir kortvarig. Like etter oppstarten selges alle aksjene til Malta-selskapet Solutio Holding, som har samme eier. Blue Holding blir senere fusjonert med et annet selskap og avviklet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vegard Velle

I 2010 regnskapsfører Blue Holding 4,9 millioner kroner i finansinntekter. 4,5 millioner kroner er utbytte fra Solutio Holding på Malta, hvis eneste aktivitet er å eie rekrutteringsselskapet i Litauen.

Deretter blir det stille om det maltesiske Solutio Holding, fram til neste omstrukturering i Orange-gruppen i 2011. Dette året legger Paulsen ned sitt engelske Desmet Invest ltd og etablerer Desmet Invest AS i Norge. I mai 2011 overføres aksjene i Malta-selskapet til norske Desmet Invest. Orange Group Baltic er nå heleid av Nils Paulsen selv, gjennom Desmet Invest i Norge og Solutio Holding på Malta.

Litauen-politikere kaller inn Orange til høring i parlamentet.

Hvorfor eierskap på Malta?

– Omsorgstjenestene finansieres av skattepenger. Da er det ikke greit om overskudd av virksomheten går til Malta for å avverge skatt, sier Remi Sølvberg (Rødt) i Moss kommune, som har kjøpt hjemmetjenester av Orange Helse siden 2014.

Som folkevalgt, og dermed en oppdragsgiver for Orange Helse, stilte han spørsmål til Orange-eier Nils Paulsen om Malta-selskapet allerede før de første nyhetene kom ut i Aftenposten. Hans kommune har fortsatt fritt brukervalg med Orange Helse som tilbyder, men kommer ikke til å videreføre kontrakten. De tre åra kontrakten har pågått har Moss brukt til sammen 23 millioner kroner på Orange.

– Som politiker og oppdragsgiver ville jeg vite hvor pengene går, og hvorfor han i hvert fall har hatt, eierskap på Malta, men jeg vet ikke så mye mer om hvorfor, sier Sølvberg.

Paulsen sier at selskapet ble solgt i 2013, og at det derfor ikke er relevant for engasjementet i Moss.

Ansatte dømmes til erstatninger

Åtte år senere, høsten 2017, gjennomgår Orange-konsernet omfattende omstruktureringer på nytt. Helsemarkedet skrumper inn etter nye politiske flertall i Bergen og Oslo, som vedtar ikke å videreføre kontraktene. Ifølge årsrapporten for 2016 har Orange Helse mistet mer enn 40 prosent av omsetningen.

Selskapet i Litauen avvikles, Orange helse blir til Sydvest Prosjekt, mens et nytt Orange Helse hjemmetjenester ser dagens lys.

Virksomhetsområder selges fra Sydvest Prosjekt til Orange Group, mens Sydvest Prosjekt skal ha trygghetsalarmer som hovedområde. Det starter opp med en Telenorkontrakt i mars måned i år, som buklandet med oppsigelse i november – dette etter forsøk på å reforhandle kontrakten, som omtales i årsrapporten som en tapskontrakt.

Samtidig er litauiske politikere svært skeptiske til Orange. Selskapet er kalt inn på teppet til parlamentet i Litauen sammen med den norske ambassaden. Sykepleiere står fram og forteller om kontrakter der de blir bundet av høy gjeld, om frykt og trusler. Ansatte som ikke har oppfylt arbeidsplikten, forelegges erstatningskrav. Kontraktene er kompliserte, men vanntette. Tidligere ansatte dømmes i retten til å betale.

Kan ikke akseptere at innleide ansatte blir skadelidende.

På vei ut av kommunen

Orange Helse er på vei ut av Moss kommune etter at flertallet har gått inn for å avvkile kontrakter med private leverandører, men Remi Søvberg understreker at kommunen ikke avslutter fritt brukervalg.

– Vi vil absolutt ikke fjerne fritt brukervalg, men vi forlanger at et seriøst arbeidsliv legges til grunn i selskapene som tilbyr tjenestene. Da er det ikke lenger plass til spekulantene. Det er på tide at de privatiseringsivrige merker seg at de små idealistiske selskapene knapt lenger finnes. Det er oppkjøpsfond og spekulanter som dominerer markedet i dag, sier han.

– Ingen skattemessig fordel

Ifølge Nils Kristian Paulsen solgte han Solutio Holding i 2013. Han opplyser ikke kjøpesummen, men det året hadde hans eierselskap Desmet Invest AS tre millioner kroner i inntekt fra salg av aksjer.

– At firmaregisteret på Malta fortsatt viser meg som eier, må skyldes en inkurie, forklarer Paulsen til Fagbladet.

Han opplyser at Orange Group Baltic kun var eid av Malta-selskapet i ca 11 måneder, fra opprettelsen i 2009 til 2010.

– Hvorfor ha eierselskap på Malta?

– Vi hadde en plan om videre ekspansjon og satsning på andre markeder i Europa som ikke ble som tenkt, forteller han.

Ifølge Paulsen har det ikke vært noen skattemessige fordeler med eierselskap på Malta.

– Nei. Et konsern, om det er en selskapsgruppe med bare norske selskaper, eller med forgreninger i andre land, må følge de samme regnskapsprinsippene og metodene. Det samme gjelder for skatt. I en konsernstruktur med morselskap i Norge, som vår, vil eventuelle konsernbidrag og utbytter fra datterselskap ende opp i Norge og beskattes her. Motsetningen finner vi i et norsk AS med et utenlandsk morselskap, der det skjer utbetaling til utlandet og eventuelle utbytter forblir i utlandet og skattes der.

12 kommuner i Sogn og Fjordane inngår ny kontrakt med Orange

Dette brukte norske kommuner på innleie fra fra Orange i fjor

Bergen 92 182 150

Bærum 19 569 587

Ørsta 9 377 290

Moss 8 954 942

Nore og Uvdal 6 194 970

Rælingen 4 551 445

Stavanger 3 456 575

Rakkestad 3 127 447

Nittedal 2 916 232

Eidsberg 2 613 230

Fjell 1 843 206

Gol 1 442 128

Vik 1 337 503

Tranøy 1 244 347

Meland 1 229 371

Vinje 1 187 632

Halden 1 105 202

Ål 1 082 898

Gausdal 967 509

Tysvær 915 423

Vestre Slidre 655 203

Horten 646 085

Askim 633 597

Strand 628 698

Haram 531 713

Kvinnherad 509 069

Skedsmo 454 663

Lindås 412 324

Oslo kommune 341 504

Lardal 332 294

Bokn 331 095

Trondheim 327 029

Gratangen 316 614

Drammen 302 004

Aurskog-Høland 294 701

Leikanger 270 377

Gjesdal 265 060

Øygarden 263 346

Sandøy 238 504

Eidskog 235 451

Vaksdal 172 154

Ski 93 184

Harstad 47 482

Haugesund 39 422

Totalt 173 640 659

04.12.2017
13:42
21.08.2023 17:14

Dette brukte norske kommuner på innleie fra fra Orange i fjor

Bergen 92 182 150

Bærum 19 569 587

Ørsta 9 377 290

Moss 8 954 942

Nore og Uvdal 6 194 970

Rælingen 4 551 445

Stavanger 3 456 575

Rakkestad 3 127 447

Nittedal 2 916 232

Eidsberg 2 613 230

Fjell 1 843 206

Gol 1 442 128

Vik 1 337 503

Tranøy 1 244 347

Meland 1 229 371

Vinje 1 187 632

Halden 1 105 202

Ål 1 082 898

Gausdal 967 509

Tysvær 915 423

Vestre Slidre 655 203

Horten 646 085

Askim 633 597

Strand 628 698

Haram 531 713

Kvinnherad 509 069

Skedsmo 454 663

Lindås 412 324

Oslo kommune 341 504

Lardal 332 294

Bokn 331 095

Trondheim 327 029

Gratangen 316 614

Drammen 302 004

Aurskog-Høland 294 701

Leikanger 270 377

Gjesdal 265 060

Øygarden 263 346

Sandøy 238 504

Eidskog 235 451

Vaksdal 172 154

Ski 93 184

Harstad 47 482

Haugesund 39 422

Totalt 173 640 659




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker