JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STYRER LYDEN SELV: Butikksjef Annika Dalys lydstyrke på musikken er innenfor Arbeidstilsynets anbefalinger.

STYRER LYDEN SELV: Butikksjef Annika Dalys lydstyrke på musikken er innenfor Arbeidstilsynets anbefalinger.

Martin Guttormsen Slørdal

Slik påvirker musikken i butikken deg og de ansatte

En sang kan få oss til å gjøre et kjøp. Men den samme låta kan også gjøre de ansatte bak kassa sprø.


13.02.2017
11:04
21.08.2023 17:14

martin.slordal@lomedia.no

På Ski Storsenter ligger butikkene på rekke og rad. Passerer du inngangspartiet til en av dem høres svak musikk. Går du over dørstokken hører du det godt. Bak kassa i skobutikken Sapatos står butikksjef Annika Daly. Hun styrer musikken her i gården.

– Musikken må ikke være for bråkete, men heller ikke for stille. På lørdager har jeg høyere volum enn på hverdager. Det gir god stemning, mener hun.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk?

Støy

Arbeidstilsynet sier at en vanlig samtale mellom to mennesker måles til 65 desibel (dB). I en butikk bør ikke lydnivået overstige 70 dB i gjennomsnitt per time, er tilsynets anbefalinger. Hørselskadelig støy oppnås når lydstyrken overstiger 80 til 85 dB i gjennomsnitt gjennom en full arbeidsdag.

Inne hos Annika på Sapatos svinger HK-Nytts uhøytidelige desibelmåler på telefonen fra 62 dB og opp til 75 dB. Det er med en kunde på jakt etter et par fargerike sokker og en lettbeint jazz-låt i bakgrunnen. Det er førjulstid og stemninga har nådd butikkene.

– Det er klart jeg kan bli litt lei av sangene, spesielt nå som vi spiller mye julemusikk, sier butikksjefen.

Butikk fikk klage

I 2016 fikk Arbeidstilsynet tips om at det ble «spilt svært høy musikk», eller «partymusikk», i en klesbutikk på Østlandet. De førte tilsyn, og butikken fikk pålegg om å måle støynivået og risikovurdere om volumet var helseskadelig for de ansatte.

Målingene konkluderte med at lydnivået var høyest rundt kassa, men at det ikke var helseskadelig. Etter støymålingene utarbeidet virksomheten en tiltaksplan. De ansatte måtte avklare internt hva som var akseptabel «partymusikk» og denne lydstyrken ble markert med tusj på lydkontrollen i kassa. Videre skulle alle ansatte informeres fra arbeidsgiver om støy og helseeffekter av dette. Hovedkontoret i butikkjeden måtte også utarbeide en plan dersom butikken ansatte en hørselshemmet medarbeider.

Fortsatt høy musikk

HK-Nytt har snakket med en av de ansatte i den aktuelle butikken som fikk tilsyn. Hun synes fortsatt lydnivået i butikken er for høyt etter hennes smak.

– På lørdager og nattåpen butikk skrus volumet opp. Lyden er så høy at vi nesten ikke hører hva kundene sier, og jeg får følelsen av å være på et utested, sier HK-medlemmet, som ønsker å være anonym.

Hun forteller at ledelsen i butikkjeden mener at salget øker når det spilles høy musikk. De ansatte får tilsendt hvilke sanger de skal spille, det eneste de kan påvirke er volumet.

– Jeg er glad i musikk og synes ikke det skal være helt stille i butikken. Men det er en grense for hvor høyt det kan være når du er på jobb i åtte timer, sier HK-medlemmet.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Detaljene avgjør

Thomas Ingebrigtsen trasker i handlegatene på Ski Storsenter. Han er daglig leder i Conversion, et lite firma som kartlegger kundeadferd i butikker og på kjøpesentre. Ski Storsenter er en av kundene hans. Han forteller at den typisk målbevisste kunden på et kjøpesenter kommer for å kjøpe én ting, for så å komme seg hurtig ut igjen. Men han mener at de fleste kunder kan påvirkes til å besøke flere butikker enn de hadde tenkt på forhånd. Og her kommer musikk inn i bildet.

– Det handler om å få kundene til å bli lengst mulig i butikken. Jo mer du ser, dess mer kjøper du. Det handler om den totale opplevelsen med lukt, lys og lyd. Hvis butikken spiller «den rette musikken» blir kunden værende lenger, og da legger de også igjen mer penger, sier han.

Toppstyrt musikk

For noen år tilbake jobbet Thomas som markedssjef for Diesel og deres flaggskipbutikk midt i en av Oslos travleste handlegater. Der eksperimenterte de ansatte mye med bruken av musikk. På lørdager satte de høytalerne på gata utenfor butikken, og dette dro kundene over dørstokken, forteller han. De hadde band som spilte inne i butikken og spillelistene var det de ansatte som styrte. Thomas og kollegene gjorde musikkvalg basert på egne erfaringer om salgstall og sanger som de mente passet til kundegruppen i butikken.

I dag mener han de fleste store butikkjedene har profesjonalisert dette. Kjedene har sine egne radiokanaler der musikkvalgene er skreddersydd fra morgen til kveld.

– Det er andre enn de ansatte som styrer musikken. Men det hindrer dem ikke i å dra ut ledningen og plugge inn sin egen musikk, sier han.

LIKER IKKE STØY: Eier og driver av klesbutikken Skonnord, Ole Henrik Backer, mener at for høy musikk går på bekostning av god service.

LIKER IKKE STØY: Eier og driver av klesbutikken Skonnord, Ole Henrik Backer, mener at for høy musikk går på bekostning av god service.

Martin Guttormsen Slørdal

God service + høy musikk = usant

I klesbutikken Skonnord på Ski Storsenter henger slips og skjorter sirlig plassert på rekke og rad. Skjortene er lyssatt slik at de gir deg følelsen av å være på et moderne museum. Hva som kommer ut av høytalerne her har eier og driver Ole Henrik Backer en viss innflytelse over. Han lar også de ansatte ta del i musikkvalgene.

– Det skal ikke være for mye støy. Vi er opptatt av å gi kundene god service og da er ikke musikken det viktigste, sier han.

Under HK-Nytts korte besøk spilles en rask pop-sang med utprega trommelyder. Desibelmåleren på telefonen spretter opp på 85 under refrenget. Ole Henrik synes sangen er støyete.

– Nei, nå ble det for mye trommer her, sier han.

Oppskriften på en slager

Har du som kunde tenkt over musikken på kjøpesentrene når du vandrer mellom butikkene? Kanskje drar du kjensel på en låt, i hvert fall likner den på noe du har hørt før. Hvis lyden ikke er for høy sniker den seg nemlig inn i øregangene nesten uten at du merker det.

Hans M. Borchgrevink er pensjonert hørselsforsker. Han har blant annet forsket på hva som avgjør om vi liker eller ikke liker musikk.

På 1970-tallet gjorde Borchgrevink rotteforsøk med musikk. Rottene hadde valget mellom å trykke på en pedal med dur­akkord, eller på en pedal med en tilsvarende dissonans (ulyd, red.anm). Rottene trykket flest ganger på durakkorden, men også noen ganger på dissonansen.

– Poenget er at harmoniske lyder passer best med hvordan øret analyserer lyd. Derfor har disse lydene størst mulighet for å bli gjenkjent og likt. Men lydene må variere mellom hva som er forventet og det uventede for den enkelte for å kunne påvirke oss, forklarer han.

HØRSELSFORSKERENS FUNN: Harmoniske lyder har størst 
mulighet til å bli gjenkjent og likt 
i menneskehjernen, sier Hans M. Borchgrevink

HØRSELSFORSKERENS FUNN: Harmoniske lyder har størst mulighet til å bli gjenkjent og likt i menneskehjernen, sier Hans M. Borchgrevink

Martin Guttormsen Slørdal

Heismusikk

På 1920-tallet begynte den amerikanske musikkradioen Wired Radio å sende ut musikk til forretninger og abonnenter. Firmaet skiftet etter hvert navn til Muzak. Muzak er opprinnelsen til en egen sjanger, bedre kjent som heismusikk. Muzak mente å kunne dokumentere at folk følte seg tryggere i heiser og at kunder på kjøpesentrene ble blidere (og dermed handlet mer) av denne musikken.

Borchgrevink forteller at Muzak mente deres musikk også økte de ansattes produksjon og trivsel på arbeidsplassen.

– Dette er musikk du nesten ikke legger merke til. Den egner seg godt til å overskygge bakgrunnsstøy og disse prinsippene brukes nok på kjøpesentre den dag i dag, tror Borchgrevink.

Tankegangen fra firmaet Muzak lever videre. I 2011 kjøpte nemlig selskapet Mood Media restene av firmaet. På Mood Medias nettside kan vi lese at de lover sine kunder, som er fasjonable butikker i diverse kjøpesentre over hele verden, at hvis butikkene bruker deres kompetanse på musikk så vil kundene spise, handle og bli lenger i butikkene.

Egen radiokanal

Som mange andre store kleskjeder har Carlings en egen radiokanal. Danny Young er musikkrådgiver i Carlings. Han opplyser at alle de rundt 230 Carlings-butikkene i Norden og Polen spiller musikk fra den samme spillelista. Denne tjenesten har de satt bort til et eksternt firma.

– Men de ansatte kan også velge å sette på egen musikk så lenge det er kvalitet og at det matcher klærne og konseptet til Carlings, sier han.

Og det er Stian Ødegaard glad for. Han jobber som butikkmedarbeider hos Carlings midt i Oslo sentrum. Stian er glad i hip hop-musikk, og han setter også på sine egne favoritter.

– Jeg hadde blitt lei hvis jeg måtte høre den samme sangen gang på gang. Men her kan jeg velge å spille fra radiokanalen vår eller å sette på egen musikk med mobilen min. Det er viktig at den musikken ikke er for sær. Den må også passe for ei bestemor som kommer hit med barnebarnet sitt, sier han.

Stian forteller at de ansatte under markedsdager som Black Friday skrur opp volumet noen hakk.

– Det gjør vi for å få kundene inn i butikken. Men det må være en balansegang, det kan ikke være for høyt. Vi må kunne kommunisere med kundene, understreker han.

Hjelp, jeg har fått en advarsel av sjefen

Raneren holdt kniven mot Siljes bryst og krevde å få se safen

SETTER PÅ EGEN MUSIKK: Butikkmedarbeider Stian Ødegaard spiller musikk fra sin egen telefon hos kleskjeden Carlings.

SETTER PÅ EGEN MUSIKK: Butikkmedarbeider Stian Ødegaard spiller musikk fra sin egen telefon hos kleskjeden Carlings.

Martin Guttormsen Slørdal

13.02.2017
11:04
21.08.2023 17:14Mest lest

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

Anna Granqvist

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

De to 1969-modellene Tor Rønning og Roger Olsen kan ikke gå av når de blir 62 år. De må vente et halvt år til, mens yngstemann på lageret må vente til han er 65,5 år.

De to 1969-modellene Tor Rønning og Roger Olsen kan ikke gå av når de blir 62 år. De må vente et halvt år til, mens yngstemann på lageret må vente til han er 65,5 år.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Erlend Tro Klette

Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Nå har Gro og 49 kolleger jobbet hjemmefra i nesten fire år

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

De streiket i nesten ett år. Nå får de tariffavtale og går opp i lønn

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen. Nå må staten ta ansvar

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

Brian Cliff Olguin / Sissel M. Rasmussen

LO støtter pensjonistenes uføre-krav. Regjeringa vil ikke svare

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

Eirik Dahl Viggen

Aldersgrensen for statsansatte heves. Slik reagerer NTL

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte


Flere saker