JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik var 1. mai i verstinglandene – se bilder fra Tunisia, Filippinene og Thailand

Mens vi markerer 1. mai i et trygt land, risikerer andre både liv og helse på arbeidernes internasjonale kampdag.
I Tunis var det tusenvis av mennesker som i går markerte 1.mai  i år selv om landet har hatt en negativ utvikling etter at president Kais Saied stadig har tilegnet seg mer makt.

I Tunis var det tusenvis av mennesker som i går markerte 1.mai i år selv om landet har hatt en negativ utvikling etter at president Kais Saied stadig har tilegnet seg mer makt.

Foto: Eddie Jolongbayan (SENTRO)

nina.hanssen@lomedia.no

I Tunis var det tusenvis av mennesker som i går markerte 1. mai, selv om landet har hatt en negativ utvikling etter at president Kais Saied stadig har tilegnet seg mer makt.

Landet er trukket fram som et av versting-landene i «Global Rights Index»-rapporten fra 2023.

Blant de aller verste finner vi også Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypt, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Filippinene, Tunisia og Tyrkia.

Thailand

Thailand

LO

Under markeringen i Norge i går ble det vist solidaritet over landegrensene.

Både på egen hånd og gjennom sitt internasjonale nettverk, arbeider LO for å styrke fagorganisasjoner i fattige land.

Også i Filippinene viste folket og fagforeningsledere fra landsorganisasjonen Sentro mot – og gikk ut i gatene for å markere arbeidernes internasjonale kampdag.

Gjentatte angrep, arrestasjoner og drap av fagforeningsmedlemmer gjør fagbevegelsen ekstra utsatt her, men det stanset ikke Sentro – som mobiliserer og organiserer tusenvis i landet.

I hovedstaden Manila gikk folk ut i gatene og markerte, til tross for risikoen.

 

Fagforeningsknusing

Selv om representanter fra fagbevegelsen i Tunis fikk Fredsprisen i 2015, har situasjonen for sivilsamfunnet der gått i feil retning de siste årene.

Også der har presidenten tilegnet seg mer makt og slått ned på organisasjoner og fagbevegelse. Der er streikeretten, organisasjonsretten og ytringsfriheten under sterkt press.  

Myndighetene er angrepet, og det er arrestert flere fagforeningsfolk og journalister, senest i en protest i mars i år.

Men til tross for dette, gikk folk ut i gatene i Tunis og feiret 1. mai med stolthet og masse mot. For i disse landene er det ikke lett å være fagorganisert, -tillitsvalgt eller jobbe i redigerte medier.

Tunis

Tunis

Foto: Eddie Jolongbayan (SENTRO)

 

Arbeidere under ekstremt press

Den Global Rights Index rapporten fra i fjor viser at arbeidsrettighetene i verden er under enormt press der fagforeningsknusing, fengslinger, overvåking, politivold, trusler og død er en del av hverdagen for fagorganiserte.  

Norsk LO er i dag til stede både i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa for å fremme faglige rettigheter og styrking av sivilsamfunn.

Warning
Annonse
Annonse