JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kontaktutvalget

Støre lover ny runde om kommunenes økonomi

Støre vil ha dialog med kommunene framover om økonomien.
Statsminister Jonas Gahr Støre fikk anledning til å møte partene i arbeidslivet, blant annet NHO-sjef Ole Erik Almlid (i bakgrunnen) for å få gjennomtenkte reaksjoner på statsbudsjettet.

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk anledning til å møte partene i arbeidslivet, blant annet NHO-sjef Ole Erik Almlid (i bakgrunnen) for å få gjennomtenkte reaksjoner på statsbudsjettet.

Kasper Holgersen

torgny@lomedia.no

Statsminister Jonas Gahr Støre sier situasjonen for kommunene er krevende.

I dag ga han signaler om at det blir en ny runde med kommuneøkonomien, uten at han kom med nye konkrete løfter.

Kontaktutvalget

Når regjeringa og arbeidslivets store organisasjoner hadde fått trukket pusten etter en heseblesende dag i går med lansering av statsbudsjettet, var det tid til å møtes igjen.

Regjeringen hadde da innkalt partene til et møte i kontaktutvalget. I kontaktutvalget møtes regjeringa og partene i arbeidslivet. Det er fast at de møtes dagen etter at regjeringa har lagt fram budsjettet.

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde med seg til sammen fem statsråder med finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen. I tillegg til partene i arbeidslivet som stilte med sine topper, var bondeorganisasjonene og Fiskarlaget til stede.

Lytte til

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til FriFagbevegelse at dette er et av de viktigste møtene å lytte til.

– Nå har partene fått et døgn til å fordøye budsjettet og nå kommer de med gjennomtenkte tilbakemeldinger.

Støre sier at alle organisasjonene kom med positive tilbakemeldinger, men det var to gjennomgående temaer.

– Mange sektorer strever med å få tak i folk. Det er alt fra bedrifter som skal ha folk med spesiell kompetanse, til kriminalomsorgen og helse og omsorg som trenger folk, sier statsministeren og mener at dette understreker det regjeringen ellers jobber med i arbeidsmarkedspolitikken for å få flere i jobb.

Kommuneøkonomien

Et annet tema som kom opp på møtet var de utfordringene i kommunene.

– Etter mange gode år har kommunene noen krevende valg de må gjøre. Vi skal ha dialog med kommunesektoren for å se hvordan dette kan løses på best mulig måte, sier Støre.

Både LO og YS er bekymret for økonomien i kommunesektoren.

– Vi er bekymret for kommuneøkonomien at kommunene opplever å ha dårlig råd. Men nå har regjeringa signalisert at de tar dette på alvor, sier LOs 1.nestleder, Sissel Skogheim til FriFagbevegelse etter møtet.

Hun forventer at regjeringa kommer tilbake med mer penger allerede i desember når budsjettet for 2024 skal salderes, og at det blir endret når revidert budsjett kommer til våren.

– Dette er viktig for at kommunene skal kunne levere gode velferdstjenester, men ikke minst også for inkluderingsarbeidet som kommunene er i gang med, sier Skogheim.

Mangler arbeidskraft

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud tok også opp kommuneøkonomien. Det er spesielt de oppgavene som kommunene ikke er lovpålagt å utføre som rammer barn og ungdom som bekymrer YS-lederen.

– Hvis vi ikke klarer å ta vare på denne gruppa, kommer det til å føre til arbeidskraftmangel i framtida.

NHO-sjefen Ole Erik Almlid ville ikke kommentere kommuneøkonomien.

NHO er opptatt av skatt

– Det får andre ta seg av, men jeg forstår bekymringen. Det vi er opptatt av er bruk av offentlige penger og skatt, sier Almlid.

Ikke minst er det de store utbetalinger av sykepenger som bekymrer.

– Vi kan ikke ha en sykepengeordning som øker med 10 til 20 milliarder kroner hvert år. Det kan ikke fortsette sånn, sier Almlid og viser til forhandlingene om IA-avtalen som foregår akkurat nå.

Dessuten er Almlid opptatt av skatt.

– Vi må ha ned formueskatten, ha ned næringsskatten og gjøre om exit-skatten slik at den ikke skremmer gründere fra å være i Norge, slår NHO-sjefen fast.

Warning
Annonse
Annonse