Revidert budsjett
Sukkeravgift-kuttet: Ikke nok til å trygge arbeidsplassene, mener Ringnes-tillitsvalgt
Redusert sukkeravgift var en del av budsjettforliket på Stortinget. Bransjen frykter at det kan bli kortvarig og at sukkeravgifta fortsatt blir et forhandlingskort.
LITE FORUTSIGBART: Budsjettforliket ga redusert sukkeravgift, men den kan settes opp igjen ved senere budsjettforhandlinger.
Sissel M. Rasmussen
helge@lomedia.no
Hovedtillitsvalgt hos Ringnes, Erik Torkelsen, mener redusert sukkeravgift både vil påvirke salget av brus og antall arbeidsplasser.
– Men det forutsetter at avgiften ikke blir økt igjen ved senere budsjettforhandlinger. Skal arbeidsplasser sikres må industrien ha forutsigbarhet, sier Torkelsen til FriFagbevegelse.
Avgiftsreduksjonen gir også en mulighet til at arbeidet mellom industrien og myndighetene om reduksjon av tilsatt sukker, kan settes i gang igjen, legger han til.
Skutt til himmelen
Korona-tiden med stengte grenser har vært en døråpner for brusgiganten. Salg av brus og andre drikkevarer har vært enorm de siste tre månedene med volumer på høyde med siste uker før jul.
Hovedårsaken er blant annet at grensene til Sverige har vært stengt. En gang må de åpne igjen. Da frykter bransjen at grensehandelen vil ta seg kraftig opp igjen.
Derfor mener Torkelsen at det fortsatt må jobbes med synliggjøring av avgiftene i forhold til handelslekkasje og grensehandel med påfølgende hamstring og handel.
– Dagens situasjon med stengte grenser gir en god mulighet til et godt grunnlag for hvor stort omfang grensehandelen har, mener Torkelsen.
SKJØR BESTEMMELSE: Erik Torkelsen, hovedtillitsvalgt hos Ringnes frykter at sukkeravgiften fortsatt blir et forhandlingskort.
Jan-Erik Østlie
– Skal grensehandelen reduseres, kan en løsning være harmonisering av avgiftsnivået med nabolandene, og gjerne på et nivå som finansierer de samfunnsmessige kostnadene produktene skaper. En gradert avgift avhengig av sukkermengde vil være et viktig steg i riktig retning, mener han.
Les også: Rørt Bollestad takket ansatte i matindustrien for å ha levert maten folk trenger under krisa
Sterkere lut
Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Anne Berit Aker Hansen, mener det må langt sterkere lut til for å komme grensehandelen til livs.
Da regjeringspartiene og Fremskrittspartiet kom til budsjettenighet sist fredag, ble sukkeravgiften for ikke-alkoholholdige drikkevarer «bare» justert ned til 2017-nivå.
– Det er et skritt i riktig retning, men ikke nok til å stanse grensehandelen. Det må gjøres langt mer for å redusere grensehandelen, sier Anne Berit Aker Hansen til FriFagbevegelse.
Hun har et tips til regjeringen: Se til Danmark.
– Vi har lenge tatt til orde for en tiltaksplan mot grensehandel uten at man bare sjonglerer med avgiftsnivået. Det har de gjort i Danmark. Der har de tilpasset avgiftsnivået i forhold til naboer, spesielt Tyskland. Og lyktes, sier Hansen.
Grensehandelen er også langt mer enn bare ikke-alkoholholdig drikke. Snus, tobakk, og alkoholholdige drikkevarer er nok en enda større driver for grensehandelen.
– Fortsatt er avgiftene i Norge på et høyt nivå. Grensehandelen har bitt seg fast, selv om det er stille akkurat nå for tiden, legger hun til.
Butikkene i grenseområdene merker dette ekstra godt. Dagligvarehandelen nær grensa til Sverige opplever omsetningsrekorder nå som grensen i praksis er stengt.
Blant annet betales det fortsatt sukkeravgift på sukkerfri brus.
Kuttet fra 1. juli beregnes å ha en budsjetteffekt på 365 millioner for resten av året, fra 1. juli. Det vil trolig være nesten tjent inn igjen med økt omsetning i Norge som følge av stengte grenser.