Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død. Han ble 84 år gammel.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død
Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død, 84 år gammel, etter kort tids sykeleie.
helge@lomedia.no
Ikonet Yngve Helmer Johan Hågensen - som var hans fulle navn - var LO-leder fra 1989 til 2001. Han har satt dype spor etter seg i LO og norsk samfunnsliv for øvrig.
– Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen er død etter et kort sykeleie. Han var en markant LO-leder og en ruvende skikkelse i norsk arbeiderbevegelse, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Yngve satte spor etter seg som LO-leder. Han var en av arkitektene bak det såkalte solidaritetsalternativet på begynnelsen av 1990-tallet, som bidro til at Norge kom ut av den økonomiske krisen og en historisk høy arbeidsledighet. Det var også under hans ledelse at LO-kjempet frem den femte ferieuken. Hans navn vil bli stående i historiebøkene som en av de store LO-lederne, legger Hessen Følsvik til.
Åpen og hardtslående
Hågensen ble valgt til LO-leder i 1989 og satt i 12 år, frem til 2001. Han ble omtalt som en åpen, direkte og til dels hardtslående LO-leder.
- Yngve var en klar og tydelig stemme for landets fagorganiserte. Han var en dyktig tillitsvalgt, både i fagforeningen og senere i LO, sier Følsvik og legger til:
– Yngves liv var et viktig stykke norsk historie med mye dramatikk, men også med mye humor, varme og felleskap. Jeg kommer til å savne gløden hans, kraftuttrykkene og det strie bukkeskjegget, sier hun.
Barnehjemsgutt
Hågensen ble født i Vardø 13. juli 1938. Som liten gutt havnet han på barnehjem. Han kom til Halden som 15-åring og ble etter hvert ansatt ved Saugbrug.
I 1969 ble han ansatt som distriktssekretær i Møre og Romsdal, før han ble valgt som LO-sekretær på kongressen i 1977.
I 1989 erstattet han Leif Haraldseth som LO-leder etter en kampvotering på kongressen, med Nils Totland som motkandidat.
Ettertraktet foredragsholder
Fortsatt - i en alder av 84 - var Yngve Hågensen den mest etterspurte foredragsholderen av alle i fagbevegelsen. Avtaleboka var full nesten til det siste. Han holdt rundt 50 foredrag i året.
Hågensen var LO-leder under tre statsministre fra Arbeiderpartiet; Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.
– Selv om vi kunne være uenige, ble vi aldri uvenner. Og jeg var faen ingen ulv overfor Gro, som noen hevder. Vi kunne være uenige om mye, men ikke alt. Jeg måtte godta at hun ledet landet. LO er viktig, men en regjeringssjef skal selvsagt lede hele landet og da måtte jeg handle etter det, sa han til FriFagbevegelse under Arendalsuka i 2017.
Stolt over bevegelsen
Hågensen har i hele sitt liv vært stolt over å tilhøre både fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen.
– LO ble stiftet i 1899. Da var Norge nest fattigste land i Europa - kun foran Irland. Over 120 år senere kåres vi til et av verdens beste land å bo i. Hvorfor? Jo, samspillet og trepartssamarbeidet, i et demokrati. Arbeiderbevegelsen er grunnlaget for velferden mange land i verden har i dag, ikke minst i Norden. Det må vi aldri glemme, sa han i et portrettintervju med Dagsavisen i fjor.
Det største nederlaget i hans karriere, som Yngve aldri kom over, var resultatet av EU-avstemningen.
– Jeg mener vi pinadø skulle vært medlem i dag også. Men jeg vet ennå ikke hva vi kunne ha gjort annerledes for å overbevise folket om at det ville vært riktig å gå inn i EU, uttalte han i 2017.
På teaterscenen
Senest i september i fjor fikk han se seg selv på scenen - spilt av Dennis Storhøi - i teaterstykket «Yngve - fra barnehjemmet til LO-toppen».
– Partiet regjerer og LO korrigerer, var en av de mest ikoniske uttalelsene som ble gjengitt i teaterstykket.
En rørt Yngve fikk blomster og ble hyllet på scenen i Folkets hus etter teaterstykket, med lang, stående applaus.
Yngve Hågensen ble også hedret med LOs hederspris i 2017.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes avhull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt