JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges mest profilerte sekstimersbedrift:

Tine dropper sekstimersdagen. Hovedtillitsvalgt Kåre langer ut mot konsernets framgangsmåte

Tine Heimdal har i alle år vært et bevis på at sekstimersdagen har livets rett, mener Kåre Pedersen.
Kåre Pedersen er hovedtillitsvalgt i Tine Heimdal. Han er opprørt over at ledelsen skroter ordningen med seks timers arbeidsdag.

Kåre Pedersen er hovedtillitsvalgt i Tine Heimdal. Han er opprørt over at ledelsen skroter ordningen med seks timers arbeidsdag.

Eirik Dahl Viggen

aslak@lomedia.no

– Det er betenkelig at den sentrale ledelsen i Tine instruerer ledelsen lokalt i Heimdal til å si opp en avtale som lokale parter har stor tro på, sier Kåre Pedersen, hovedtillitsvalgt for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i Tine Heimdal, til FriFagbevegelse.

ph

Gode resultater

Ostefabrikken i Heimdal i Trondheim har vært Norges mest profilerte bedrift med seks timers arbeidsdag. Men nå er det kroken på døra for ordningen som ble innført allerede i 2007. Det har vakt sterke reaksjoner. Ikke minst fra ansatte som er omfattet av skiftordningen ved fabrikken.

I 12 år har kveldsskiftet vært omme klokka 21, men fra 1. september neste år blir jobbhverdagen med 7,5 timers arbeidshverdag langt mindre familievennlig. Da vil det samme skiftet etter alle solemerker å dømme ikke være over før midnatt. Det betyr mindre tid til fritidssysler og familieliv for ansatte med små barn. Det har også produksjonsmedarbeider Lars Inge Trang gitt uttrykk for.

– Ordningen med sekstimersdagen har bidratt til god økonomisk gevinst og gode resultater for helse, miljø og sikkerhet (HMS) i Tine. All fornuft tilsier at vi ikke vil klare å opprettholde effektiviteten og holde sykefraværet nede med en full arbeidstidsordning, understreker Pedersen.

Støtte fra sentralt hold

Merete Høgaas, direktør i Tine faste produkter, presiserer at både sentral og lokal ledelse i konsernet har gjort en jobb for å vurdere ulike arbeidstidsordninger sammen med tillitsvalgte.

ph

– Ledelsen lokalt har sett at det er mye å spare på å endre arbeidstidsordning, og de ønsker å gjøre det som er best for Tine. I denne prosessen har ledelsen sentralt støttet den lokale ledelsen i Heimdal, skriver Høgaas i en epost til FriFagbevegelse.

– Rapporten vår viste økonomisk gevinst ved å endre arbeidstidsordning. Vi kunne ikke dokumentere effekt på sykefravær og HMS over tid, selv om det i starten var god effekt på sykefraværet, sier hun.

Utstillingsvindu for arbeidslivet

Kåres frykt er at de ansatte, spesielt i skiftordningen, vil bli fullstendig låst med en driftsmodell på 7,5 timer. De ansatte har to og en halv times driftstid å gå på hver dag hvis det røyner på med den nåværende modellen eller en ordning på 6,5 timer, ifølge Pedersen.

– Sekstimersdagen i Tine Heimdal har vært et utstillingsvindu for norsk arbeidsliv siden 2007, sier han.

– Anlegget har oppnådd oppsiktsvekkende resultater med effektivitet, samarbeid, økonomi og HMS. I alle år har vi vært et bevis på at sekstimersdagen har livets rett, føyer Pedersen til.

– Det har vært flere fremstøt fra sentral ledelse i Tine på å avvikle sekstimersdagen, men utredninger har hele tiden visst at ordningen er den mest gunstige både for ansatte og eiere, hevder han.

Nesten samme innsparing

Tine merker økt konkurranse fra import, og derfor er det vedtatt å spare der det er mulig. 400 årsverk skal bort, og ingen av konsernets virksomheter vil bli skjermet. Å øke til 7,5 timers arbeidsdag i Heimdal kan gi en økonomisk gevinst på 8,3 millioner kroner, viser nye beregninger.

ph

Ifølge fagforeningens beregninger ville bedriften ha spart nesten like mye på dette som å øke arbeidstiden til 7,5 timer. Hovedtillitsvalgt Kåre Pedersens presenterer et regnestykke med en økonomisk gevinst på 6,7 millioner kroner med en mindre endring fra 6 timer til 6,5 timer.

– I tillegg ivaretar man de positive effektene som en seks timers arbeidsdag gir, sier Pedersen.

Tine-direktør Merete Høgaas påpeker at besparelsene er beregnet ut ifra to mulige scenarioer for nye arbeidstidsordninger – ett for 6,5 timer og ett for 7,5 timer.

– Vi skal bruke tid på å jobbe fram best mulig løsning for ny arbeidstidsordning, og forskjellen på de to scenarioene kan derfor bli større enn 1,6 millioner kroner. Det blir derfor feil å binde seg til den summen, mener hun.

Sa fra seg fordeler

Tillitsvalgte i NNN og den sentral ledelse i Tine-konsernet er altså uenige om hvilket alternativ som er det beste for ostefabrikken i Heimdal. Derfor har Pedersen & co. strukket seg langt.

– Vi sa oss villige til å avstå fra fremtidige lønnsoppgjør, eller se på lokale avtaler, for at Tine skal ta ut samme effekt i årlige besparelser. De tillitsvalgte ønsket med dette å gi Tine den samme økonomiske gevinsten, ivareta ansattes helse og bevare et trygt og godt arbeidsmiljø for alle ansatte, sier han.

Warning
Annonse
Annonse