Tonje Brenna går inn i den siste valgkampuken før det avgjøres om hun blir fylkesrådsleder i Viken.
Nanna Aanes Wolden
Tonje Brenna (31) må droppe mammapermen. Hun skal vinne valget i Norges nye storfylke
Arbeiderpartiets Tonje Brenna (31) har besøkt 63 kommuner i valgkampen og kan bli øverste leder for 1,2 millioner mennesker.
helge@lomedia.no
Viken fylke er kanskje landets mest snodige fylke. Bortsett fra de fire regjeringspartiene og tre kommuner som kommer fra andre fylker, er motstanden mot sammenslåinga stor. Okke som, fylke blir det.
Hittil ligger det an til å bli Arbeiderpartiet og Senterpartiet som skal styre fylket, som strekker seg fra Innlandet via svenskegrensa til Sogn og Fjordane. I så fall med Tonje Brenna (31) ved roret.
Fant på et fylke
En drøy uke før valget har Arbeiderpartiets toppkandidat, Tonje Brenna, en stor bekymring.
– Jeg ser det som veldig uheldig om den borgerlige regjeringen bare skal kunne finne på et nytt fylke, overta styringen av det og i tillegg føre en dårlig politikk. Det er ikke bra. Og det vil jeg gjøre alt for å unngå, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.
– Det blir et stort, mangslungent og fragmentert fylke. Å styre Viken blir komplisert og bør absolutt ikke overlates til markedet. Å ikke blande seg inn som politikere kan få store konsekvenser, legger hun til.
Å drive valgkamp i Viken, er nesten som en nasjonal valgkamp. 31-åringen er fast bestemt på å ta politisk grep hvis hun blir fylkesrådsleder.
– Som politikere skal vi styre politikken gjennom dialog og beslutninger. Ikke overlate utviklingen til investorer eller eiendomsutviklere, sier hun.
Med melkespreng
I fire år har hun vært gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Akershus. Nå reiser hun rundt med melkespreng. Gutt nummer to er bare seks uker gammel.
– Han er ganske mye med, men har jo både far og besteforeldre, og valgkampmedarbeidere, som synes det er veldig gøy å holde en baby, sier Tonje.
Men det er ingen tid til mammaperm for den etter hvert så rutinerte politikeren.
Mellom 2011 og 2013 var hun sekretær i AUF. De to årene ga henne kanskje mer læring enn det er mulig å få. I 2011 var hun nemlig leirsjef på Utøya.
– Det var jeg som hadde ansvaret for arrangementet. Jeg var arbeidsgiver for alle som var på jobb der. De fleste kom heldigvis hjem, men ikke alle. Vi mistet kollegaer og kjente, alle sammen. Det var en spesiell tid. For meg tror jeg det passet veldig bra å måtte gå på jobb og håndtere alt dette. Det var en viktig del av helbredelsen at jeg trengtes på jobb, sier Tonje Brenna.
En hel genrerasjon AUF-ere er preget av Utøya-terroren på en eller annen måte.
– Noen ble mer dedikert, noen slutta, noen ble drept, noen følte de måtte ta en pause. Det preget AUF mer enn noen kunne tenke seg.
For fire år siden ble hun altså gruppeleder for Arbeiderpartiet i Akershus fylke. På spørsmål om hun har ballast nok til å lede landets største fylkeskommune, svarer hun:
– For å ta på deg et slikt lederoppdrag må du ha ganske stor utholdenhet, og være motivert av at ting kan være litt vanskelige. Jeg liker at ting ikke er enkelt. Du må ha et godt humør og være glad i folk, mener hun.
p
Lang levetid?
Kontorstedet blir uansett ikke endret. Viken fylke skal overta kontorene til Akershus fylkeskommune på Bussterminalen i Oslo, av alle ting.
Det er kjøpt en tomt for et nytt bygg i Sandvika, men lenger har man ikke kommet. Tonje Brenna er pragmatisk til akkurat dette.
– Jeg er valgt på et program som inneholder en rekke politiske saker. Men det står ikke noe der om å oppheve Viken. Hvis regjeringen en eller annen gang inviterer oss til å si vår mening, skal vi gi tilbakemelding om det. I Norge er det Stortinget som deler inn landet. Det er bare ved valg man kan endre dette. Hvis Viken skal opphøre, er det i så tilfelle ved valget i 2023. Da har Viken eksistert i fire år og det er 8-10 år siden prosessen startet. Den kampen står på Stortinget. Ikke hos oss, sier Tonje Brenna.
Hun har stor tro på å få med seg Senterpartiet på laget.
– Hvis Senterpartiet går til Høyre, Frp og Venstre i Viken – nei, da skjønner jeg ingen ting. Regjeringen tvang jo gjennom fylket som Senterpartiet ikke vil ha. Jeg har jobbet sammen med Anne Beate Tvinnereim Kristiansen (Senterpartiets førstekandidat) tidligere. Vi jobber godt sammen, mener Tonje Brenna.
Alle målinger hittil har vist rødgrønt flertall, men det blir jevnt.
– Jeg tror ikke på noe før det er ferdig telt og gjort opp.
Gratis skolemat
Arbeiderpartiet går til valg på et ambisiøst program i Viken.
Viken Arbeiderparti går også til valg på gratis skolemat på videregående skoler.
– Vi er tydelige på at vi vil styre utviklingen i fylket. Vi skal være politikere som er på og som bidrar positivt til forandring. Vi vll bruke store penger på kollektivtrafikk, også der hvor det ikke er lønnsomt. Vi vil ha et ungdomskort til 250 kroner måneden som skal gjelde for hele fylket. Og vi vil ha sømløse reiser. I dag må du ha tre ulike billetter for å komme deg fra Fjell i Drammen til Bryn i Oslo. Det er helt meningsløst.
Kontrasten er stor fra Høyres program, som blant annet går inn for fritt skolevalg.
– Det er en stor løgn å kalle det Høyre vil ha for fritt skolevalg. For de aller fleste elevene vil det være ufritt, og et karakterbasert skolevalg.
– Jeg er helt overbevist om at noe konkurranse er ok. Men vi kan ikke få en situasjon hvor vi må sende tenåringsbarn flere mil unna for å gå på skole eller bo på internat for å få skolegang. Alle skal ha rett til å gå på en nærskole. Man skal ha rett til å gå på en nærskole, men ha muligheten for å søke andre skoler.
p
Viken-modellen
Som alle andre fylker etterhvert, vil Viken ha sin egen modell for innkjøp og investeringer. Det skal stilles krav til bruk av lærlinger og fagarbeidere ved alle oppdrag.
– Vi vil ha en egen Viken-modell. Vi skal lære av de beste på alle områder og finne en modell som passer oss, lover Tonje.
– Burde det vært en nasjonal modell som gjelder for alle?
– Jeg må jo si at det er litt for dumt at når det gjelder innkjøp og lovverk, må en lavere myndighet enn nasjonal myndighet må håndheve.
– Med over 50 kommuner som strever på hvert sitt felt, kan vi også bli en motivator og bidragsyter til å hjelpe kommunene. Vi skal være et sted hvor kommunene kan få hjelp. Kanskje kan vi hjelpe kommunene med verktøy for å bli kvitt ufrivillig deltid. Fylket har jo få ansatte innen helse. Men vi kan være en inspirator for kommunene.
Tonje Brenna ble nominert som fylkesrådslederkandidat 12. januar. Før påske hadde hun besøkt alle de 63 kommunene som eksisterer i dag. Derfor prøver hun å fortelle hvorfor de skal stemme på hennes parti:
– På sitt beste er Arbeiderpartiet et kjempestort kompromiss mellom en million mennesker som mener litt ulike ting, er opptatt av ulike ting, men som mener at det er bedre å løse ting sammen enn hver for seg. Kjernevelgeren er et menneske i Viken som synes det er en god ide å løfte i flokk. Det jeg frykter mest er at folk føler seg så fremmedgjort med det store fylket og derfor ikke stemmer, sier Tonje Brenna.