JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Topp-trioen i LO og forbundene: Mener Erna står til stryk

Dommen etter Erna Solbergs åtte år er ikke lystig lesning, mener LO-toppene Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum. – Stryker man, bør man avskiltes, mener LO-trioen.
Mette Nord (t.v.), Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum mener regjeringens politikk de siste åtte årene står til stryk.

Mette Nord (t.v.), Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum mener regjeringens politikk de siste åtte årene står til stryk.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

ARENDAL: Nivået på sysselsettingen er den viktigste testen for en regjering, mener LO-toppene Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum.

– Når vi nå står foran en gjenreisning av landet, kan vi ikke ha en regjering som år etter år har strøket på den viktigste testen for en regjering, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LOs økonomer har sammenstilt tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nav. Tallene er en «knusende dom», ifølge de tre LO-toppene som har prøvd seg som «sensor» for Erna Solbergs åtte år som statsminister. For ordens skyld: Alle tre sitter også i Arbeiderpartiets sentralstyre.

De gir regjeringen stryk på de aller viktigste punktene – med lavere sysselsetting, dramatisk fall i norsk eksport, og en langtidsledighet som biter seg fast.

Stryk nummer en

LO-lederen kan vise til hvordan utviklingen i sysselsettingen har vært under dagens regjering. Tallene er hentet fra OECDs landrapport som gis ut årlig.

– Norge var blant de beste på å få folk i jobb. Det er vi ikke lenger. Under dagens høyreregjering har Norge falt som en stein på den lista, sier Følsvik.

Hun viser til at andelen sysselsatte har utviklet seg svakere i Norge enn mange av landene vi sammenligner oss med. På ti år har Norge gått fra en tredje til niendeplass blant OECD-landene.

– Og regjeringen kan ikke skylde på pandemien, sier Mette Nord. Hun er forbundsleder i LOs største forbund, Fagforbundet.

– Sverige, Tyskland og Storbritannia har alle passert oss i løpet av 2017, legger hun til.

De tre LO-toppene mener at Norges fall på sysselsettingslista står til stryk.

– Vi kan ikke ha en regjering som år etter år stryker på å få folk i arbeid, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Statsministeren er vel kjent med at dersom du stryker bør du kanskje finne deg noe annet å gjøre, mener Mette Nord.

– Denne regjeringen bør avskiltes, er konklusjonen fra Jørn Eggum.

LO-toppene ville gjerne ha sett en regjering som var med på å skape arbeidsplasser og var aktiv på en helt annen måte enn dagens regjering har vært.

– Høyreregjeringen har vært for opptatt av å kutte i formuesskatten. Det har ikke skapt en eneste arbeidsplass. Det har vi fått grundig dokumenter, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Til og med da vi gikk inn i koronakrisen, var formuesskatten det første regjeringen foreslo som tiltak. Når du har en regjering som uansett hvilket spørsmål du stiller, svarer kutt i formuesskatten, er det ikke så rart at dette blir resultatet, sier Følsvik.

Stryk nummer to

Erna Solbergs andre stryk, gjelder det dramatiske fallet i norsk eksport. Det kommer fram i den siste Eksportmeldingen, som NHO, LO og Eksportkreditt la fram tidligere i sommer.

FriFagbevegelse omtalte denne rapporten.

– Vi ser et dramatisk fall i norsk eksport. Norge har havnet på en jumboplass. Norsk eksport er viktig for å sikre arbeidsplasser og velferd. Utviklingen må snu og det haster, sier Jørn Eggum.

Også hun som leder det største fagforbundet i offentlig sektor er opptatt av eksportarbeidsplasser i privat sektor.

– Vi trenger en økt sysselsetting i privat sektor og vi trenger vekst i eksporten for å finansiere velferden, mener Mette Nord.

Handelsoverskuddet for varer har falt fra et årlig gjennomsnitt på 372 milliarder til 190 milliarder kroner fra perioden 2006–2013 til 2014–2020.

Og heller ikke dette startet med pandemien. Trenden ble snudd i 2016. Da gikk det nedover med norsk eksport.

– Mens partene i arbeidslivet har tatt ansvar for å bidra i omstillingen etter oljeprisfallet, har regjeringen prioritert skattekutt for eiere og bedrifter.

I tillegg har regjeringen økt uttaket fra oljefondet i rekordtempo. Det svekker industriens konkurranseevne, mener Peggy Hessen Følsvik.

Ny industri

Eggum er klar på at landet trenger en storstilt industrisatsing.

– Skal vi klare å kompensere for forventet bortfall av olje- og gassinntekter må vi doble fastlandseksporten, mener han.

LO-toppene er helt klar på at regjeringens politikk de siste årene må ta mye av skylden for fallet i norsk eksport, og viser til at mye ligge til rette for norske eksportarbeidsplasser.

– Norge har mange industrielle fortrinn. Vi har god tilgang på fornybar energi, fagarbeidere og et partssamarbeid i verdensklasse og sterke industrielle kompetansemiljøer, sier Følsvik.

– Den kompetansen gir Norge fantastiske konkurransefortrinn innen fremtidsrettede næringer, som havvind, karbonfangst- og lagring og hydrogen- og batteriproduksjon, sier Eggum.

– Vi trenger en regjering som forstår at arbeidsfolk, bedrifter og næringer trenger drahjelp for å skape de beina Norge skal stå på om fem, ti og tjue år, sier Nord.

Stryk nummer tre

Det tredje parameteren LO mener regjeringen har strøket på, er langtidsledigheten som nå biter seg fast.

Over 70 000 har ifølge Nav vært arbeidssøker i over ett år. Samtidig har antallet såkalte langtidsarbeidssøkere (arbeidssøkere som har gått ledig i over et halvt år) nådd 105 300.

– Langtidsledigheten var aldri så høy under verken finanskrisen eller oljepriskrisen, hevder de tre og trekker fram et sitat om langtidsledighet fra tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: «Arbeidsledighet er litt som sement. Det er lett å flytte på mens den er våt. Men om den får stivne og feste seg er det mye vanskeligere å gjøre noe med det.»

– Risikoen for at ledigheten biter seg fast på et høyt nivå er stor. Jo lengre aktiviteten i økonomien forblir lav og arbeidssøkerne står uten jobb, jo mer kompetanse og arbeidserfaring mister de, mener Jørn Eggum.

150 000 permitterte og ledige

De tre peker på at Norge fortsatt har rundt 150 000 permitterte og arbeidsledige.

– Vi i LO er opptatt av at Norge ikke er friskmeldt før folk er tilbake i jobb, sier Følsvik.

– I hele, faste stillinger, legger Mette Nord til.

Alle tre peker på et alternativ til høyresidens såkalte næringsnøytrale politikk.

– Både arbeidstakere, bedrifter og virksomheter vil ha bruk for aktive kommuner og en aktiv stat i gjenreisningsarbeidet, sier Mette Nord.

– Vi trenger en aktiv næringspolitikk, der staten er aktiv, der staten stiller opp og stiller krav. Der staten spiller på lag med norsk nærings-

og arbeidsliv, sier Jørn Eggum.

– Det er ikke nok å gjenåpne landet etter pandemien. Vi må gjenreise Norge, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Konstruerer en virkelighet

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener LO konstruerer en virkelighet som passer for valgkampen deres.

– Arbeidsledigheten faller raskere enn vi forventet, og det skapes rekordmange nye bedrifter. Samlet sett er vi kommet bedre ut av koronapandemien enn de fleste andre land, sier Torbjørn Røe Isaksen til FriFagbevegelse.

Han er imidlertid enig i at langtidsledighet og utenforskap er et av våre store samfunnsproblemer.

– Derfor skal vi gjøre enda mer. Særlig for unge, påpeker han.

Han poengterer at ledigheten faller hver måned, men innrømmer også at den fremdeles er for høy.

– Derfor prioriterer vi nå tiltak for spesielt langtidsledige og unge. Flere skal få tilbud om kompetanseheving for å øke sine jobbsjanser og oppfølgingen de trenger for å komme seg inn igjen i arbeidslivet, legger han til.

Om handelsbalansen svarer han:

– Norsk handelsbalanse er svært avhengig av statens oljeinntekter, og LO vet godt at nedgangen fra 2012–2016 ikke primært skyldes politiske valg, men oljekrisen. Derimot kan det nevnes at eksporten fra Fastlands-Norge var betydelig høyere i 2014–2020 enn i 2006–2013. Til tross for pandemien ser 2021 nå ut til å bli et rekordår uten like for norsk eksport. Dette viser et næringsliv i oppsving, og at Høyre i regjering får fart på Norge.

Warning
Annonse
Annonse