Partibarometer blant LO-medlemmer:
Tre av fire LO-medlemmer vil bytte regjering
Regjeringens fire partier får sjokk-oppslutning og stryk hos åtte av ti medlemmer i LO, viser en fersk meningsmåling.
Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Det er Opinion som har utført målingen på vegne av LO. Den viser at stadig flere mener samfunnsutviklingen går i feil retning.
Hele tre av fire LO-medlemmer – 75 prosent – vil bytte ut dagens regjering.
Hele 68 prosent av de spurte mener samfunnsutviklingen går i feil retning, mens 19 prosent mener den går i riktig retning. Sju prosent mener utviklingen er uendret, mens seks prosent har ingen mening.
Blant partiene øker Arbeiderpartiet sin oppslutning til 45,9 prosent av LOs medlemmer, mens Senterpartiet i tillegg har en stor økning.
Overraskende nok får ikke Rødt noe økt oppslutning i forhold til det som har vært målinger hos folk flest.
• Knallmåling for Senterpartiet og Rødt
LO-sjefen: – Oppløftende
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes dette er gledelige tall.
– For det første viser disse tallene at det ikke akkurat har blitt noen hallelujastemning rundt regjeringen. I hvert fall ikke blant LOs medlemmer. Tvert imot ser vi at medlemmene våre har blitt stadig mer skeptiske. Det tror jeg skyldes at vi har en regjering som øker de økonomiske forskjellene i Norge, og som ikke slår hardt nok ned på sosial dumping i arbeidslivet, sier Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til FriFagbevegelse.
– Våre medlemmer vet godt at arbeidslivet i Norge stort sett er bra. Ingen trenger å fortelle dem det. Men de vet like godt at ikke alt er på stell, og at det på noen områder går feil vei. Og det er en regjering som tok uhyre lett på å gjøre kvinners rettigheter til et forhandlingskort. Det tror jeg norske kvinner og menn har lagt merke til, legger han til.
Han registrerer at tallene for Arbeiderpartiet ser bedre og bedre ut blant LOs medlemmer, og det uten at SV og Senterpartiet mister oppslutning.
– Det er et veldig godt utgangspunkt foran kommunevalget til høsten, mener LO-lederen.
Saken fortsetter under diagrammet.
– Etter 2015-valget har så mye som 170 kommuner gjort ett eller annet vedtak knyttet til kommunens seriøsitet som oppdragsgiver, slik at firmaer som gjør jobber for kommunen må ha lærlinger, har ryddig økonomi, få ledd i kontraktskjeden, har betalt skatt og så videre. Dette er noe vi må bygge på og forsterke gjennom å vinne flere kommuner for venstresida, mener Gabrielsen.
– Mange rødgrønne kommuner gjør nå et veldig viktig arbeid for at kommunene skal være bedre arbeidsgivere, legger han til.
Støre: Arbeidslivspolitikk er årsaken
– Dette er en måling som er oppløftende på to områder, innrømmer Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor FriFagbevegelse.
– Det er et veldig tydelig flertall blant LOs medlemmer som vil bytte regjering. Det er faktisk det største flertallet for det på lenge. For Arbeiderpartiet er det også veldig oppløftende at vi øker andelen blant LOs medlemmer, sier Jonas Gahr Støre videre.
Ved valget i 2017 hadde Arbeiderpartiet en oppslutning på 38 prosent av LOs medlemmer. Nå har dette steget til 46.
– En oppslutning midt på 40-tallet peker i riktig retning, slår han fast.
Han tror nettopp arbeidslivspolitikk er en viktig årsak til det.
– Vi har et sterkt program på dette området, i tillegg har vi satt ned et utvalg som jobber videre med dette. Vi har fokus på innleie, utryggheten i arbeidslivet og fokuserer på hva vi kan gjøre for å endre det gjennom norsk politikk. Det vinner vi gehør for i fagbevegelsen, mener han.
Kirsti Bergstø er nestleder i SV.
– Det er et veldig sterkt signal når under 20 prosent av LOs medlemmer gir sin tilslutning til regjeringen og at tre av fire mener utviklingen går i feil retning, sier hun i en kommentar.
– Politikken som regjeringen fører gir økte forskjeller og merkes i hverdagen. Med kutt i velferd, angrep på arbeidsmiljøloven, sentralisering og en økonomisk politikk som gjør at ressurser og makt havner på feil hender, mener hun.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
Høyre: Ikke overraskende
Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, er ikke overrasket.
– I stedet for å fokusere på det konstruktive arbeidslivssamarbeidet mellom partene i arbeidslivet, har LO et uttalt mål om å bytte regjering. Da kan det ikke komme som noen overraskelse at de ikke tiltrekker seg høyrefolk, sier hun i en kommentar.
– I Høyres eget arbeidslivsnettverk er det frustrasjon over den tette sammenkoblingen mellom deler av fagbevegelsen og partier når vi oppfordrer folk til å organisere seg. Men så ser vi jo at hele 30 prosent av de uorganiserte i YS sitt arbeidslivsbarometer sier at fagforeninger ikke ivaretar deres interesser og 40 prosent at fagforeningen er for tett koblet til politiske partier, legger hun til.
– Vi kan ikke tvinge folk inn i organisasjoner som de mener motarbeider deres interesser. Jeg føler vi har et godt samarbeid med svært mange fagorganisasjoner, med jevnlige møter og innspill, legger hun til.
– Men når LO kjører i tospann med Ap på at regjeringens politikk fører til en brutalisering av arbeidslivet, virker det fremmedgjørende på både høyrevelgere og det store flertallet som hovdsaklig opplever norsk arbeidsliv som trygt, godt og anstendig, mener Heidi Nordby Lunde.
Slik stemmer LO-medlemmene
Hele 18 av LOs 26 forbund er med i målingen, deriblant de ni største forbundene.
Partibarometer blant LO-medlemmer (tallene for oktober 2018 i parentes):
Arbeiderpartiet 45,9 (44,0)
SV 10,4 (6,9)
Senterpartiet 13,5 (8,4)
Høyre 12,1 (15,5)
Fremskrittspartiet 5,8 (9,2)
Kristelig Folkeparti 0,9 (1,8)
Venstre 1,0 (2,5)
MDG 1,6 (2,5)
Rødt 6,6 (7,4)
Andre 2,1 (1,8)
Utvalget i undersøkelsen er på 500 yrkesaktive LO-medlemmer, som er spurt i form av telefonintervjuer mellom 4.–12. februar. Feilmarginen er på fra 4,5 til 2 prosent.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
Slik stemmer LO-medlemmene
Hele 18 av LOs 26 forbund er med i målingen, deriblant de ni største forbundene.
Partibarometer blant LO-medlemmer (tallene for oktober 2018 i parentes):
Arbeiderpartiet 45,9 (44,0)
SV 10,4 (6,9)
Senterpartiet 13,5 (8,4)
Høyre 12,1 (15,5)
Fremskrittspartiet 5,8 (9,2)
Kristelig Folkeparti 0,9 (1,8)
Venstre 1,0 (2,5)
MDG 1,6 (2,5)
Rødt 6,6 (7,4)
Andre 2,1 (1,8)
Utvalget i undersøkelsen er på 500 yrkesaktive LO-medlemmer, som er spurt i form av telefonintervjuer mellom 4.–12. februar. Feilmarginen er på fra 4,5 til 2 prosent.