JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn, jernbane og industriaksjon på dagsorden:

Trondheimskonferansen la planer for å stoppe regjeringas høyresving

Hvordan skal fagbevegelsen jobbe under en høyreorientert flertallsregjering? 630 deltakere diskuterte dette og mye annet på Trondheimskonferansen i helga.
John Peder Denstad, leder i LO i Trondheim.

John Peder Denstad, leder i LO i Trondheim.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

TRONDHEIM: Arbeidslivspolitikk, likelønnsproblematikk og fokus på tillitsvalgtsåret var temaer på dagsorden da rundt 630 deltakere fra 180 fagforeninger og flere LO-forbund samlet seg på de 28. trondheimskonferansen i rekken.

«Felles rettigheter»

Det var en stolt John Peder Denstad, leder av LO i Trondheim, som for første gang kunne ønske deltakerne velkommen på konferansen bare et steinkast unna Lerkendal stadion i Trønderhovedstaden. Og hit kom både sentrale og lokale faglige tillitsvalgte for å diskutere aktuelle politiske problemstillinger for arbeidsfolk. Konferansen hovedtema var i år «felles rettigheter».

Vil øke presset mot «nyliberal omlegging»

En av de sentrale politikerne som innledet var Rødt-leder Bjørnar Moxnes som oppfordrer folk på venstresiden til å øke presset på regjeringa, for å bremse høyrepolitikken.

– Det er ekstra viktig nå som vi har fått en flertallsregjering, sa han da han innledet til debatt på hotellet like ved Rosenborgs hjemmebane, Lerkendal. Under seansen «Fagbevegelsen og rød-grønne stortingspartier i en tid med nyliberal omlegging til en mer brutal kapitalisme» understreket han at det haster med å få til et bredt samarbeid på venstresiden. Partiet Rødt skal nå framover bruke kommunene til å bekjempe høyrepolitikken.

– Nye flertall i 2019

– Med nye politiske flertall i 2019 vil vi nekte å ta i bruk nye svekkelser av AML, bekjempe sosial dumping og prioritere faste stillinger fremfor vikarbruk, sa han. Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik synes det var en svært spennende debatt etter at Moxnes innledet. Hun er enig om at det nå haster å samle seg bredt i norsk politikk i samspill med hele fagbevegelsen.

– Vi må konsentrere oss mer om våre felles oppgaver, mer enn å bruke krefter på splid oss imellom, sa hun. Kvisvik understreker at regjeringen sitt prosjekt overhodet ikke sammenfaller med fagbevegelsens ideologi og mål. Denne retningen mener hun er styrket med en flertallsregjering.

– Jeg er helt enig med Bjørnar Moxnes i at det nå mer enn noen gang handler om å stå sammen og øke presset for å bremse høyrepolitikk overfor arbeids- og hverdagsliv for å trygge hele den norske befolkning og samfunn, sa hun.

– Viktig politisk verksted

Ifølge Denstad er Trondheimskonferansen blitt et av Norges viktigste politiske verksteder for faglig-politisk virksomhet.

– Vi lever i en digitalisert verden, men da er fysiske møteplasser som dette ekstra viktig. På denne konferansen knytter vi sterke bånd og skaper en felles forståelse av virkeligheten i arbeidslivet nå. Vi må stå sammen for å kjempe for faste heltidsstillinger i arbeidslivet og kvitte oss helt med bemanningsbransjen som splitter oss, sier han.

KrF

Denstad skrøt av Krf og de rødgrønne partiene som i fjor fikk flertall for å begrense innleie i alle bransjer i Norge og at bemanningsbyråene skal ha faste ansatte.

– Det var et skritt på veien, men fortsatt må vi kjempe imot løsarbeidersamfunnet. Målet må være å få bort hele bemanningsbransjen. Ikke bare i bygg, men også ellers i barnevern og andre steder i offentlig sektor, sier han.

Dessuten mener han det er viktig å styrke arbeiderkollektivet og sørge for at de politiske partiene lytter til kravene fagbevegelsen stiller.

Krav til politikerne

– Jeg er glad for at flere politikere var tilstede her og lyttet til hva vi sa. Men det er vi som skal stille de politiske kravene og gå ut og mobilisere til kamp, sa Denstad. Som også synes det er viktig at man tar en reell debatt om EØS-avtalen på konferansen.

– Handlingsrommet som mange har snakket om har vi ikke sett mye til. Det er sterkt når Fellesforbundets ledere på Østlandet sier vi må ut av EØS fordi politikken som føres undergraver tariffavtalene, sier han.

Denstad er glad for det sterke engasjementet som deltakerne viser på talerstolen men også ellers på konferansen.

Likelønnsaksjon, industriaksjon og jernbaneaksjon

Det er tradisjon på Trondheimskonferansen at man sparker liv i eller starter politiske aksjoner. Den siste aksjonen som ble sparket i gang, er Industriaksjonen.

– Industriaksjonen handler om at vi nå må begynne å fokusere mer på produksjon og ikke bare forbruk. Vi må skape en sterk norsk industri, sier han.

Jernbane

Forbundsleder Jane Brekkhus Sæthre i NJF, som var deltaker i år var ekstra glad for at Trondheimskonferansen viste solidaritet med jernbaneansatte ved å gå med gule T-skjorter for å vise motstand mot EUs jernbanedirektivet som nå vil undergrave rettigheter. NJF har allerede vedtatt av de vil ha en politisk streik mot dette direktivet som de mener vil undergrave faglige rettigheter.

Tillitsvalgtåret

Konferansen hadde også en grundig diskusjon om hva man kunne gjøre i Tillitsvalgtåret 2019. LO-Sekretær Terje Olsson holdt en innledning om hvorfor LO ønsker å ha spesielt fokus på de tillitsvalgte og deres rolle og situasjonen på arbeidsplassene i år. I tillegg holdt Barbro Tverfjell Auestad fra IndustriEnergi et innlegg, og Runa Hjertø, som til vanlig er hovedtillitsvalgt for FO i Trondheim Kommune.

«Drømmeliste»

Hjertø har laget seg en drømmeliste for hva hun ønsker skal skje i tillitsvalgtåret 2019. På lista står det:

1. Fellesskap og bredde i LO

2. Bemanningsnorm i barneverntjenesten

3. Likelønn sammen

– Jeg har satt opp denne drømmelisten fordi jeg tror det er viktig at vi i 2019 bruker tid på å formidle våre verdier og vise den styrken vi har sammen. Det er mange uorganiserte som ikke kjenner til hvor mange medlemmer LO-felleskapet har og derfor er det viktig at vi som er faglige tillitsvalgte er stolte og forteller dette til flere, sier hun.

– Jeg tror også det er viktig at vi som er i ulike LO-forbund støtter hverandre. For eksempel kan en barnevernspedagog i FO som går om bord i en buss vise solidaritet med bussjåføren som kanskje er i NJF ved et nikk. Vi skal hele tiden vise hverandre at vi vil støtte de andre i LO i sin arbeidshverdag, sier hun. Dessuten mener Hjertø det er på tide å vise at man trenger flere ansatte i barnevernet for å gjøre en god jobb.

«Hei Erna»

Hjertø forteller om en ny aksjon:

– Vi har i dag startet en Facebook-aksjon vi har kalt «Hei Erna» der vi forteller om at vi trenger flere folk og mindre gjennomtrekk i barnevernet, sier hun. Hun er også glad for at de i år har satt spesielt fokus på likelønnsaksjonen på Trondheimskonferansen i år.

– Fortsatt er kvinners gjennomsnittlige bruttomånedslønn i alle sektorer bare 87 prosent av menns. Det kan vi ikke fortsette med, så denne aksjonen må forsterkes. Dessuten trenger ikke lavtlønte en klapp på skulderen, men vi må stå skulder til skulder, sier han. Søndag skal man også ha en debatt om seks-timersdagen der blant annet Magnhild Folkvord skal innlede.

– Jeg er ekstra glad for at konferansen selv har satt 6-timers dagen høyt på dagsorden 100 år etter at vi fikk 8-timersdagen, sier Folkvord.

Annonse
Annonse