JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Uforstand i regjeringen»

Statsminister Erna Solberg har kommet på kant med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Her sammen med finansminister Siv Jensen og NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Statsminister Erna Solberg har kommet på kant med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Her sammen med finansminister Siv Jensen og NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Statsminister Erna Solberg hyller det organiserte arbeidslivet i fine ordelag, men regjeringen trenerer aktiv handling når den blir presset.

kjell.werner@anb.no

I januar 2018 tvang opposisjonen, den gang medregnet KrF, mindretallsregjeringen til å komme med tiltak som skal øke organisasjonsgraden i arbeidslivet. Men nå har regjeringen flertall bak seg og sørger derfor, med KrFs hjelp, for å parkere det gamle stortingsvedtaket.

– Hvis regjeringen faktisk har til hensikt å komme med konkrete tiltak for å få opp organisasjonsgraden, er det svært oppsiktsvekkende at regjeringen opphever et stortingsvedtak om det samme, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse. I det aktuelle vedtaket fra i fjor ble regjeringen bedt om å «fremme sak til Stortinget med forslag som bidrar til at organisasjonsgraden kan økes, som en anerkjennelse av betydningen av at mange arbeidstakere velger å være fagorganisert».

Følg oss på Facebook

Forslaget til vedtak, som ble fremmet av Rødt, var elegant formulert som et spark til en setning i regjeringens politiske plattform. Her heter det nemlig at regjeringen «anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert». Arbeidsdepartementet forklarer nå i dag at vedtaket følges opp i den løpende dialogen med partene i arbeidslivet. Departementet viser også til at det er nedsatt en egen arbeidsgruppe som arbeider fortløpende med å finne tiltak for å øke organisasjonsgraden. Dette prosjektet skal ikke være ferdig høsten 2020.

Mens gresset gror, så dør kua. Samtidig har skattefradraget for fagforeningskontingent stått stille på 3.850 kroner siden regjeringen tiltrådte i 2013. Dermed har verdien av dette fradraget blitt svekket. Det skulle ha vært på 4.350 kroner dersom beløpet hadde fulgt prisstigningen. Økt organisasjonsgrad fører til økt produktivitet i bedriftene. Det igjen gir grunnlag for lønnsomme arbeidsplasser og høyere lønnsvekst. NHO-sjef Ole Erik Almlid burde derfor aktivt støtte fagbevegelsens kamp for økt fagforeningsfradrag.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Andelen organiserte er svakt synkende og nå i snitt under 50 prosent. Andelen er relativt høy i offentlig sektor, men svært så lav i store deler av privat sektor. Den norske arbeidslivsmodellen baserer seg på stor tillit partene imellom og en sterk disiplin lønnsmessig basert på tålegrensen i den konkurranseutsatte industrien.

Frp-leder Siv Jensen brukte sin landsmøtetale i 2013 til et oppgjør med den norske modellen, som ifølge Jensen da «sto i veien for det norske folk». Innerst inne mener hun sikkert det samme i dag. Det hjertet er fullt av, renner munnen over med. Trepartssamarbeidet fordrer at fagbevegelsen, arbeidsgiverne og regjeringen alle bidrar til å skape kollektiv fornuft. Regjeringens oppheving av vedtaket fra 2018 er et utslag av politisk uforstand.

Annonse
Annonse