FORNØYD: Arne Presterud, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, var med på å få på plass tariffavtale for veiarbeiderne i Veidrift AS avdeling Spillum i Namsos.
Brian Cliff Olguin
Veidrift i Namsos med ny tariffavtale
Veiarbeidere var nær å miste AFP-millionen. Nå kan de puste lettet ut
Åtte medlemmer i Arbeidsmandsforbundet har etter en halvannet år lang prosess fått tariffavtale og AFP-ordning hos ny arbeidsgiver.
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Arbeidsmanden har tidligere skrevet om fire veiarbeidere i Namsos som risikerte å miste AFP-en sin dersom deres nye arbeidsgiver, Veidrift, ikke inngikk tariffavtale.
Veidrift hadde overtatt kontrakten fra Mesta for perioden 2017 til 2022, og alle som hadde vært ansatt i Mesta som søkte ny jobb i Veidrift, fikk jobbe hos den nye oppdragstakeren. Der trodde de at de skulle få på plass en tariffavtale, men prosessen viste seg å være seig og gå over halvannet år.
En avtale måtte komme plass innen utgangen av august for å berge de fire arbeidernes AFP.
p
Løsning på overtid
Nå – på overtid – viser det seg at saken løses for Namsos-arbeiderne. Arbeidernes avdeling i Veidrift, Spillum i Namsos, har inngått tariffavtale, og det ved å skille ut avdelingen som et eget selskap.
Det var først da partene gikk inn til forhandlinger i Sarpsborg tingrett mandag denne uken at Arne Presterud, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, ble kjent med at Veidrift hadde skilt ut Spillum som eget selskap.
– Det kom litt overraskende på oss, men samtidig hadde vi tenkt at det kunne bli en løsning.
– Hvorfor det?
– Det er i Namsos vi har mesteparten av våre medlemmer i Veidrift. Når selskapet er skilt ut på den måten, er det naturlig å jobbe for å lande en tariffavtale for de åtte medlemmene våre der, og spesielt viktig for dem som risikerte å miste sin AFP.
Dermed er tariffavtalen gjeldende mellom Veidrift AS avdeling Spillum og Arbeidsmandsforbundet, og ikke nasjonalt.
Berget AFP
Arne Presterud forteller at de nevnte veiarbeiderne med den nye tariffavtalen vil få beholde sin avtalefestede pensjon (AFP).
– Hvordan er det mulig når dere signerte avtalen i går?
– Det er fordi tariffavtalen gjelder fra 1. august, og da faller de aktuelle arbeiderne inn under hovedregelen for AFP, hvor du må ha jobbet syv av de siste ni årene i en bedrift som er med i AFP-ordningen. Det vil si en bedrift som har tariffavtale, sier Presterud.
Glad på de andres vegne
En av de fire Namsos-arbeiderne, Torbjørn Størvold, fortalte i intervjuet med Arbeidsmanden i august at han hadde skaffet seg ny jobb på grunn av usikkerheten rundt AFP. Nå er han glad for å høre nyhetene om tariffavtale hos Veidrift avdeling Spillum, men vet ikke om han selv kommer til å søke jobb der igjen.
p
– Jeg synes det er kjempebra at avtalen er kommet på plass, men det tok altfor lang tid for min del. I dag har jeg en ny jobb hos maskinentreprenør Tangstad Transport i Follafoss og stortrives der. Men jeg er glad for at de tre andre har fått berget sin AFP, sier han.
Arbeidsmanden har kontaktet Jan Tore Klemmetsen, konsernsjef i Roadworks, som eier Veidrift AS, men selskapet ønsker ikke å kommentere saken.
AFP – Avtalefestet pensjon
De som arbeider i en bedrift med tariffavtale hvor AFP inngår kan ta ut avtalefestet pensjon – tidligst fra fylte 62 år. AFP er inkludert i tariffavtaler i både privat og offentlig sektor. Det er flere krav som må oppfylles for å benytte AFP.
I privat sektor kommer avtalefestet pensjon som et tillegg på toppen av Folketrygden og tjenestepensjonen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.