JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Videomøter:

Videomøter: Her er appene som fungerer best

Skype eller Teams? Facetime eller Hangouts? FriFagbevegelse viser deg vei i jungelen av video-apper
LO Medias testpanel for videoapper, Leif Martin Kirknes (til venstre) og Torgny Hasås på hvert sitt hjemmekontor har testet ut det de har kommet over av videoapper.

LO Medias testpanel for videoapper, Leif Martin Kirknes (til venstre) og Torgny Hasås på hvert sitt hjemmekontor har testet ut det de har kommet over av videoapper.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

leif@lomedia.no

Aldri tidligere har det vært større behov for videomøter. Nå når koronaen driver oss inn våre hjem, er det stort behov for å snakke med folk som en ser, men ikke er sammen med.

Det er ikke bare de som har hjemmekontor, som har bruk for slikt. Når de fleste sykehjem stengt for besøk, kan videoene være til hjelp fro å få kontakt med sin kjære. Foreldre vil kanskje vise fram barna sine til tanter, onkler og besteforeldre, uten å utveksle mulig smitte.

p

Det tekniske er det minste problemet i dag. Så å si alle PC-er og mobiltelefoner er i dag utstyrt med et kamera (eller flere) og en mikrofon. De aller fleste har det tekniske utstyret på plass, men hva slags program skal en bruke?

Skype

Skype er enkelt og mest brukt. Programmet er så dominerende at «å skype» har blitt et eget verb for å bruke IP-telefoni på samme måte som «å google» har blitt synonymt med å søke etter informasjon på internett.

Skype ble startet opp i 2003 for å kunne bruke internett til å kommunisere i stedet for å dyre internasjonale tellerskritt. Programmet ble utviklet i Estland med hjelp av en svenske og en danske. Etter hvert ble det solgt, og det er i dag eid av Microsoft.

Facetime

Facetime er Apples standard-app for videosamtaler. Et grønt ikon med et hvitt videokamera åpner opp muligheter for videosamtaler for andre bruker av Iphone eller Mac. Dessverre er det vanskelig å kommunisere med personer utenfor Apples verden.

Messenger

Messenger i Facebook, funksjonen for chat eller private meldinger, har også en video-chatte-funksjon. Videokamera-funksjonen gir deg tilgang til en videochat. Det er ukomplisert å legge til flere brukere.

Hangouts

Hangouts er Googles chatteprogram, og her er det mulighet for videoanrop. En finner ikonet, som ligner «gåseøyne» under de andre googleprogrammene i nettleseren Chrome.

p

Disse fire programmene har LO Medias lille testgruppe funnet ut er de enkleste å bruke. De har veldig lik funksjonalitet og det er mulig å ha gruppesamtaler. Programmene har litt forskjellig funksjonalitet når det gjelder å dele dokumenter.

Lydoppsett

Vi slet litt med å koble oss opp. Skal vi bruke telefonnummer eller epost for å få kontakt. Dessuten var det en kanskje sær problemstilling. De ulike programmene valgte selv lyd-oppsettet. Minst to mikrofoner, to kameraer og to høyttalere skal virke sammen, og med litt ulikt lydoppsett var det av og til vanskelig å høre hva som ble sagt for alle deltakerne.

Men når forbindelsen er etablert, og lydoppsettet fungerer, er programmene brukervennlige.

Zoom er favoritten

Personlig favoritt ble imidlertid Zoom. Ifølge nettsidene deres finnes det en gratis versjon som kan brukes av opp til 100 deltakere. Det har et skjermbilde som er svært behagelig. Det er lett å dele dokumenter, og programmet har en funksjon som er ideell for fagbevegelsens møtenerder. I Zoom er det en egen avstemningsfunksjon. Trykk på knappen «Rise your hand» og du har avgitt stemme.

Discord

Et annet program er Discord. Også her går det an å koble opp en videosamtale. Men på LO Medias testpanel virker det som om Discord først og fremst er designet for spillere, det som vises er en spillflate og et videovindu med din motstander.

WhatsApp

WhatsApp er egentlig en Facebook-app. Den er beregnet først og fremst for mobil, men kan også brukes på PC selv om det er en litt kronglete pålogging, via en QR-kode.

En av korona-krisens store vinnere kommer til å bli Teams. For et halvt år siden var det knapt noen som hadde hørt om programmet Teams. Nå snakker «alle» om at de har hatt Teams-møte.

Teams

Teams er nøye integrert med de andre Microsoft-programmene og det er en forutsetning for å kunne bruke Teams at en har en gyldig lisens på Office 365.

Men når en først er inne i Microsoft-universet, kan en boltre seg med funksjonalitet og apper. Videokonferansen er en naturlig del av det hele, og en kan jobbe på de samme dokumentene samtidig så lenge en kan være med i teamet. Men da vi skulle dele manuset til denne artikkelen, viste det seg at det ikke var så lett så lenge en ikke brukte Microsofts skydelingsløsning.

p

G Suite

Google har også sitt «Teams». Det kalles G Suite. Google Hangouts er videokonferansedelen. De andre programmene i G Suits er de kjente programmene i Google som Dokumenter, Gmail, kalender, og regneark.

Duo

Etter det LO Medias testpanel erfarer skal Goggle gå vekk fra Hangouts og over på en annen video-app som heter Google Duo. Det kan de gjerne gjøre, men de får ikke noen hurrarop fra oss. Duo er først og fremst til bruk i én til én samtaler, og mangler mange funksjonaliteter som deling av dokumenter og flere med i samtalen.

Både Google og Microsoft har fjernet betaling fra en del av disse programmene på grunn av korona-krisen.

Warning
Annonse
Annonse