Obama alene, neppe nok for Palestina
I dag starter de offisielle forhandlingene mellom Israel og palestinerne i Washington DC. Men selv om det er fredsprisvinnner og president Barack Obama som er vert, er det få som tror at partene vil lykkes med en ny fredsavtale.
Kong Abdollah av Jordan beskriver dette forhandlingsforsøket som siste sjanse for en fredelig løsning. Men fortsatt er avstanden stor. I utenriksminister Hilary Clintons stab er de optimister foran forhandlingene som starter dagen etter at USA offisielt trakk seg ut av Irak. Men i resten av verden er det få som tror at disse forhandlingene vil føre fram.
Etter 17 år med forhandlinger, er det ikke mange som har tro på at president Mahmoud Abbas og statsminister Benjamin Netanyahu skal bli enige.
Da første Osloavtalen, som skulle gi selvstyre i deler av Vestbredden og Gaza ble undertegnet i 1993, jobbet jeg som frilansreporter i Midt-Østen.
Jeg sendte hjem artikler om glade palestinere som øynet håp og drømte og egen stat. Det var reportasjer og bilder om tro og fred. Dessverre visste vi ikke den gang at palestinernes drøm om en egen palestinsk stat, lå langt unna virkeligheten.
For verken i de såkalte osloforhandlingene eller i forhandlinger etterpå har partene klart å bli enige om de palestinske flyktningene, Jerusalem, de ulovlige bosetningene og grensene mellom de fremtidige to statene Israel og Palestina.
Heller ikke Midtøstenkvartetten (USA, Russland, EU og FN), som sammen med Obama er vertskap for dagens forhandlinger, fant svar på disse løsningene da de la fram det såkalte veikartet for fred i 2003.
Vi vet også at samtalene mellom partene på Annapolis-konferansen i 2007, ikke førte til annet enn frustrasjon. Palestinerne trakk seg fra forrige forhandlingsrunde da Israel innledet en storoffensiv mot Gazastripen i desember 2008. Nærmere 1.400 palestinere ble drept i offensiven, over halvparten av dem sivile.
Etter så mange år med nedturer, og så mange menneskeliv tapt, er det vanskelig å øyne håp når de etter 20 år starter forhandlingene igjen. Blant annet vet vi at den palestinske presidenten Abbas ikke har kontroll over Gaza, som er ett av de to landområdene som var forventet å tilhøre en ny palestinsk stat. Mange palestinere har mistet alt håp.
Tross det, da Fafo gjorde en meningsmåling blant palestinerne på Vestbredden og Gazastripen nylig, svarte hele 73 prosent av palestinerne at de var tilhengere av forhandlinger med Israel.
Men nesten alle sa at stopp i den israelske koloniseringen av palestinske områder var en absolutt forutsetning for slike forhandlinger.
Det er lite som tyder på at Israel stopper denne omstridte bosetningen. Det er også lite som tyder på at USA vil holde igjen militær og økonomisk støtte til Israel. Det sier selv Nobel-direktør Geir Lundestad som var pådriver for at Obama skulle få Nobel fredspris.
En slik ny Israel-politikk kan nemlig gjøre det vanskelig for Demokratene i kongressvalget i november.
Norge med utenriksminister Jonas Gahr Støre leder giverlandsgruppen (AHLC) som koordinerer det internasjonale samfunns støtte til palestinsk institusjonsbygging som forberedelse til tostatsløsningen. Støre har nylig besøkt partene i Midt-Østen og er positive til forhandlingene som starter i dag.
Ifølge den palestinske regjeringens 2-års plan skal en ny stat bli født allerede neste høst i 2011.
Men enn så lenge tror jeg dessverre at drømmen om Palestina er langt framme. Ny amerikansk president, ja vel – men det er vanskelig hva som ellers er nytt i de forestående forhandlingene.
Her er neppe Obama alene nok.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen