K" />

Asle (60) pendler mellom Bergen og Oslo og trives med det. Slik takler han pendlerlivet

Han pendler mellom Askøy utenfor Bergen og Post­huset i Oslo hver uke. Asle Nilsen mener egen innstilling er avgjørende for å ha en god pendler­tilværelse.
FRA VEST TIL ØST: Asle Nilsens ukentlige jobbreiser tar ham på tvers av landet.

FRA VEST TIL ØST: Asle Nilsens ukentlige jobbreiser tar ham på tvers av landet.

Kai Hovden

15.05.2019
10:01
15.05.2019 10:06

kai.hovden@lomedia.no

Skjermen i ankomsthallen på Oslo Lufthavn viser at flyet fra Bergen har landet i rute, kvart over åtte. En liten stund senere kommer en blid vestlending ned rulletrappen for å ta fatt på ukens arbeidsoppgaver i Posthuset.

Nilsen jobber i Kjedekonsept i Posten, og han har rik erfaring med pendlerlivet, både på skinner og i luften. Da muligheten bød seg, ble det også en tilværelse han valgte for seg selv.

Når arbeidsplasser flyttes over store avstander, har de ansatte ofte ikke noe annet valg enn å bli med på lasset. Livet leves på to steder, med de kostnader det medfører, både økonomisk og personlig.

Valgte selv

– Jeg begynte å pendle hit til Oslo for første gang i 2003, men da var det litt til og fra – bokstavelig talt, sier Nilsen i det vi har ankommet Oslo S med tog.

Les også: Ikke alle ansatte fikk tilbud om pendlerstøtte da Bane Nor-jobbene skulle flyttes: - Vanvittig forskjellsbehandling, sier Kjetil

Det var altså litt pendling og perioder med fast arbeid i Bergen, før han i 2008 startet pendlingen over fjellet – eller mellom vestlands­hovedstaden og den vi andre sokner til.

De første årene hadde Nilsen et sikkerhets­nett som ga ham mulighet til å gå tilbake til sin gamle jobb vestpå, dersom han ønsket det.

– I 2011 ble det gjennomført en omorganisering som førte til at jeg måtte velge mellom å fortsette pendlingen, eller å gå tilbake til den gamle jobben. Jeg tok en prat med min nåværende sjef, og han overbeviste meg. Jobben virket jo veldig spennende også, og jeg har ikke angret, forteller Nilsen.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES PÅ JOBB: Utsikten fra Posthuset er det ingen ting å utsette på, og når jobben i tillegg byr på spennende arbeidsoppgaver og gode kollegaer er Asle Nilsen svært fornøyd.

TRIVES PÅ JOBB: Utsikten fra Posthuset er det ingen ting å utsette på, og når jobben i tillegg byr på spennende arbeidsoppgaver og gode kollegaer er Asle Nilsen svært fornøyd.

Kai Hovden

Mandag til torsdag

Vel innenfor dørene i Posthuset venter vi på heisen til 19. etasje, hvor Nilsen jobber.

– Rutinen er mandag til torsdag i Oslo og hjemmekontor på fredag, forteller han på vei oppover.

– Det fungerer fint for meg, men det er viktig å være bevisst hvilken innstilling du har til jobben og pendlingen, legger Nilsen til.

Å være integrert i jobbmiljøet har vært viktig for ham.

– Det er avgjørende, slik at ikke jobben er noe man må utføre mens livet foregår et annet sted. Det krever at du gjør noe aktivt selv, minner han om.

Les også: Staten flyttet jobbene til Gunvor og Arna. Nå har de seks timer reisevei

Selv setter han stor pris på interessante arbeidsoppgaver og gode kollegaer.

– Jeg pleier å si at jeg får det beste fra begge verdener – Vestlandet med alt det flotte der borte, og jobben her i Oslo. Det er en fin kombinasjon.

Fra tog til fly

En periode pendlet Nilsen mellom Bergen og Voss. Der fikk han erfare at pendlerlivet ikke er for alle.

– Vi var fire stykker som reiste med toget hver dag. Tre av oss hadde innfunnet oss med situasjonen, mens fjerdemann klaget på dette hver dag. Det går ikke i lengden, slår Nilsen fast.

– Samtidig har jeg en type jobb som gjør det enklere å pendle. Jeg har en god leder, og jeg har fleksitid. Jobber du for eksempel i produksjonen på Østlandsterminalen og pendler dit, blir det litt andre forhold, vedgår han.

Da Nilsen gikk over til å bli flypendler, hadde allerede barna flyttet ut.

ph

– Men det er klart jeg merker forskjell nå som jeg har fylt 60 og vi har fått barnebarn. Det er litt strammere skjema i helgene. Man skal være med på det som skjer og samtidig rekke å hjelpe til her og der, sier han.

Kona jobber deltid i helsevesenet og forsøker å holde fredagene åpne slik at det blir langhelg for ekteparet.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE FOR ALLE: Asle Nilsen har opplevd at pendlertilværelsen ikke er for alle. Han mener det er viktig å ta aktiv del i arbeidsmiljøet for å trives når hjemmet er langt unna.

IKKE FOR ALLE: Asle Nilsen har opplevd at pendlertilværelsen ikke er for alle. Han mener det er viktig å ta aktiv del i arbeidsmiljøet for å trives når hjemmet er langt unna.

Kai Hovden

Fyller dagene

Det blir mange møter de dagene Nilsen er i Posthuset. For å utnytte tiden jobber han derfor gjerne utover ettermiddagen og kvelden.

– Men når du har fritid, er det viktig å sørge for å ha noe å gjøre. Det å dra tilbake til hotellrommet for å sitte der og se i veggen er ikke noe særlig. For min del blir det trening på fritiden, eller kanskje en tur ut for å spise middag med kollegaer eller andre som er i byen.

Selv opplever Nilsen at de tre overnattingene ukentlig i Oslo går fort.

– Spesielt når jeg jobber litt ekstra for å få en roligere fredag. Men det er også viktig å ha en god hotellavtale. Det er noe annet å overnatte på hotell i ny og ne enn å ha mer enn hundre overnattinger i året, understreker han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.05.2019
10:01
15.05.2019 10:06