JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

300 årsverk kan ryke ved postterminalene:

Postansatte fortviler over varselet om massive kutt: – Dette kunne Posten spart seg for rett før jul

Kretsleder i Sør- og Vestlandet krets av Postkom, Jarle Eide, reagerer kraftig på at Posten serverer nyheten om at mer enn 300 årsverk kan ryke på terminalene halvannen uke før jul.
OPPGITT: Postkom-tillitsvalgt Jarle Eide forteller at medlemmene er frustrert over at meldingen om at 300 årsverk kan forsvinne kom rett før jul.

OPPGITT: Postkom-tillitsvalgt Jarle Eide forteller at medlemmene er frustrert over at meldingen om at 300 årsverk kan forsvinne kom rett før jul.

Jan Inge Haga

kai.hovden@lomedia.no

Det har vært hektisk for Postkoms tillitsvalgte etter at nyheten om de massive kuttene ved terminalene, som har vært varslet tidligere, kan bli fremskyndet til 2019 på grunn av Postens vanskelige økonomiske situasjon.

– Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor dette måtte komme akkurat nå, spesielt siden Posten bedyrer at det handler om å vurdere å fremskynde prosessen, sier Eide.

Posten vil kutte over 300 årsverk på terminalene

Slik han leser informasjonen som kommer fra konsernet, opplever han at beslutningen langt på vei er tatt – selv om det ikke er uttalt.

– Denne formen for sentralisering er Postkom imot, og vi mener også staten har et særskilt ansvar som eier i den vanskelige situasjonen Posten står i. Her må man avstå fra utbytte, og heller bruke disse pengene på å sikre arbeidsfremtiden for de ansatte, mener Eide.

Frustrasjon og fortvilelse

Eide har hatt tett kontakt med de berørte ved terminalen i Bergen og Stavanger de seneste dagene.

– I Bergen og Stavanger er det mange av våre medlemmer som er i faresonen for å bli overtallige som følge av dette tiltaket. Medlemmene uttrykker en klar frustrasjon over at dette kommer som fra klar himmel like før jul, forteller Eide.

Ifølge kretslederen frykter mange for AFP-en sin.

– Alderssammensetningen ved terminalen i Bergen er slik at mange har kort tid igjen før de kan gå av med AFP etter mange år i Posten. Da endringer ved terminalene ble diskutert tidligere i år, var tidsplanen slik at mange av de med bare noen få år igjen ville vært sikret inn i AFP. Slik blir det ikke dersom Posten velger å fremskynde til 2019, slår Eide fast.

Postkoms råd: – Søk nytt arbeid nå

Kjemper videre

Omstillingspakker ut av Posten eller kanskje mulighet for å flytte med arbeidet til Østlandsterminalen (ØT) trekkes frem som muligheter av Eide.

– Vi har eksempler fra forrige nedbemanningsrunde i Stavanger og Bergen hvor folk valgte å bli med til ØT. Posten dekker blant annet 24 hjemreiser i løpet av perioden, og man får tilskudd til husleie dersom man går inn på en slik avtale, forklarer Eide.

Uansett vil det ikke være plass til alle, og Eide og resten av Postkom-apparatet i Sør- og Vestlandet krets arbeider derfor videre med å informere og følge opp sine medlemmer.

– Vi opplever at mange flere nå er interesserte i de ulike stipendordningene som finnes, både i Poskom, Posten og i LO-systemet.

Postkom oppfordrer som kjent generelt sine medlemmer til å søke nytt arbeid utenfor Posten.

– Det er tungt. Man blir jo på mange måter omreisende i omstilling, vedgår Eide.

Jobben for de tillitsvalgte blir ikke enklere når prosesser fremskyndes.

– Igjen må jeg få understreke at Posten kunne spart seg for å komme med dette nå. Fra før har vi hatt en uskreven regel om at man ikke serverer nyheter som dette i desember, men nå er det altså gjort, sier Eide.

Posten i økonomisk spagat: Må vente med nødvendige omstillinger til Stortinget har behandlet forslaget til ny postlov

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse