JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reinfeldts skattesystem

Tenk deg at du må betale høyere skatt jo lavere lønn du har og jo høyere sannsynlighet det er for at du mister jobben.

Da har du forestilt deg det svenske systemet – etter at Fredrik Reinfeldt tok over makten. I 2005 gikk han til valg på å «redusere utenforskapet». Lenge var det uklart hvem dette utenforskapet egentlig var, men omsider kom det fram at det gjaldt alle som av ymse grunner – arbeidsløshet, sykdom, uførhet, førtidspensjonering – sto utenfor arbeidsmarkedet, og innenfor systemet av opparbeidede rettigheter.

For å redusere utenforskapet måtte han derfor gå løs på disse rettighetene. En av dem var retten til dagpenger. Til orientering: Det svenske arbeidsløshetssystemet er annerledes enn det norske. Der betaler man en forsikringsavgift til en arbeidsløshetskasse (a-kasse) – en frivillig ordning administrert av fagforeningene.

Reinfeldt var en mann av sine ord. Han sørget for at utbetalingene ble lavere, at muligheten til å få penger ble dårligere, og for at avgiften til a-kassen ble differensiert etter arbeidsløshetsrisikoen i den respektive bransjen. Regjeringen ga følgende begrunnelse: «Høy risiko for arbeidsløshet bør (…) synliggjøres gjennom høy egenfinansiering.»

I praksis har det blitt et system med regressiv skatt. Retten til dagpenger er dyrere for lavtlønnsgrupper – ettersom arbeidsløshetsnivået i disse yrkene stort sett er høyere. Nylig meldte den svenske fagforeningen Byggnads: Den økte arbeidsløsheten blant bygningsarbeiderne gjør at vi må heve avgiften for a-kassen. Eller IF Metall: Fra 2013 økes arbeidsløshetsavgiften fordi «antall varsler i industrien blir dobbelt så stort i år sammenliknet med i fjor».

Her er noen eksempler på de differensierte avgiftene for 2013:

– Akademikere betaler 90 svenske kroner i måneden.

– Bygningsarbeidere: 235 kroner.

– Ansatte i finansbransjen: 85 kroner.

– Hotell- og restaurantansatte: 390 kroner.

Det er som vanlig dyrt å være fattig.

Når myndigheter systematisk sørger for at lavtlønte må betale mer for rettigheter enn høytlønte, får dette utslitte uttrykket en ny dimensjon. Reinfeldt synes å ha gjort dette til en sport. Han ga skattelette til rikeste, men fjernet skatteletten på fagforeningskontingenten. (Svenske arbeidsgivere derimot fikk beholde skattefradraget for medlemsavgiften til arbeidsgiverforening. I mellomtiden økte organisasjonsgraden fra 83 til 87 prosent blant arbeidsgiverne, mens den gikk ned fra 77 til 67 prosent blant svenske arbeidere mellom 2006 og 2009).

Og a-kassene har opplevd medlemsras: På kort tid meldte en halv million svensker seg ut. Arbeidsløshetskassen for hotell- og restaurantarbeidere mistet for eksempel 30 prosent av medlemmene sine på to år. I sum: Vernet mot arbeidsløshet er redusert, sosialhjelpsutbetalingene har økt – samtidig med andelen arbeidsløse under fattigdomsgrensen. Se til Sverige for inspirasjon, sier norske høyrepolitikere. Ofte lurer jeg på om de ser det jeg ser: At det tar flere tiår å bygge opp et folkhem – og bare en regjeringsperiode å rive det ned.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2013)

Annonse
Annonse