Rovdyr-samtaler fortsetter
De parlamentariske lederne på Stortinget satt i uformelle rovdyrsamtaler til sent tirsdag kveld.
Foreløpig er det ikke snakk om nye forhandlinger, men samtalene fortsetter onsdag.
De parlamentariske lederne møttes til samtaler tirsdag kveld for å gjøre et nytt forsøk på å meisle ut et bredt rovdyrforlik.
Etter et par timer brøt partene av til pause, for deretter å ta samtalene opp igjen senere på kvelden før man ble enige om å avslutte. Det er meningen å fortsette de uformelle samtalene onsdag.
– Vi har fremdeles håp om å få på plass en ny rovdyrpolitikk som i større grad tar innover seg behovene til lokalbefolkningen, sier Senterpartiets Erling Sande til NTB.
Han ledet rovdyrforhandlingene for Sp inntil de brøt sammen i forrige uke. Siden partiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum er forhindret fra å delta på dagens møte, blir det Sande som fører ordet på vegne av Sp.
Striden står hovedsakelig om bestandsmålene for ulv og bjørn, nødvergerett for hund og hvilke endringer som skal gjøres i norsk rovdyrforvaltning.
Inntil en ny rovdyrpolitikk er vedtatt blir rovdyrforliket fra 2004 stående. Den gang sto Fremskrittspartiet og Senterpartiet utenfor.
Sonderinger
Tirsdagens møte settes etter initiativ fra regjeringspartiene og Aps Martin Kolberg. Formelt er det ennå ikke snakk om nye forhandlinger, kun sonderinger og samtaler.
– Jeg vil ikke forskuttere utfallet av disse samtalene eller hvor lenge de vil vare, sa Kolberg i forkant av møtet som ble holdt på hans kontor.
De parlamentariske lederne møttes klokken 12 og satt sammen en snau time før de tok pause. Samtalene fortsatte utover tirsdagskvelden.
Forhandlingene om et bredt rovdyrforlik var kommet ganske langt da partene gikk fra hverandre natt til onsdag, og det er ventet at de vil gå konkret til verks i dagens samtaler.
Høyre er av flere partier utpekt som hovedansvarlig for at forhandlingene havarerte, og Venstre-leder Trine Skei Grande er usikker på om partiet i det hele tatt ønsker et bredt forlik.
– Vi skal klare å få til et rovdyrforlik hvis alle partiene ønsker det, men det ser ikke sånn ut. For å si det sånn: Jeg er sikker på at vi hadde klart å bli enige med Senterpartiet og Fremskrittspartiet, sa Venstre–lederen til NTB før helgen.
Splittelse
Sp og Frp står i utgangspunktet lengst fra Venstres vernelinje i rovdyrpolitikken. På forhånd var det ventet at avstanden mellom SV og Venstre på den ene siden og Sp og Frp på den andre, ville volde størst besvær.
Både blant regjeringspartiene og blant opposisjonen utpekes Høyre som ansvarlig for at forhandlingene brøt sammen. Det avviser partileder Erna Solberg.
– Det er mange partier som ikke er enige, sier hun.
KrFs parlamentariske leder Dagfinn Høybråten påpeker at regjeringspartiene har flertall for å legge fram en ny rovdyrpolitikk på egen hånd. At så ikke har skjedd, viser hvor stor uenigheten er også på rødgrønn side, mener Høybråten.
Et av de mest omstridte forslagene som lå på bordet da bruddet var et faktum onsdag kveld, var Høyres krav om å frata Direktoratet for naturforvaltning innflytelse over rovdyrforvaltningen.
En av dem i Høyre som kraftigst tar til orde for en innstramming i dagens politikk, er hedmarkingen Gunnar Gundersen.
– Jeg bruker å si at miljøforvaltningen er blitt Norges nye geistlige. Nye geistlige er det ikke noe sympati for hos dem som blir berørt av deres arroganse, sier Gundersen. (ANB–NTB)
Stortinget inngikk i 2004 et forlik om norsk rovdyrpolitikk. Senterpartiet og Fremskrittspartiet sto utenfor. Regjeringen slo fast i Soria Moria II at hovedtrekkene i forliket skal videreføres og at Stortinget innen utgangen av 2010 skal inviteres til et nytt forlik om bestandsmålet for ulv og bjørn.
Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik brøt sammen natt til onsdag. Fra før hadde de vært kraftig forsinket, hovedsakelig som følge av uenighet innad i regjeringen.
I tillegg til ny vurdering av bestandsmålene for ulv og bjørn skulle et nytt forlik ha avklart spørsmålene om nødverge for hund, eventuell vårjakt på bjørn og eventuell videreføring av prøveordningen med statlig leie av elgjakt i ulverevir. Større innslag av lokal forvaltning av rovviltbestandene skulle også ha blitt avklart.
Norge har fire store rovdyr: ulv, bjørn, jerv og gaupe. Artsdatabanken oppfører ulv som kritisk truet, bjørn og jerv som sterkt truet og gaupa som sårbar.
Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik brøt sammen natt til onsdag. Fra før hadde de vært kraftig forsinket, hovedsakelig som følge av uenighet innad i regjeringen.
I tillegg til ny vurdering av bestandsmålene for ulv og bjørn skulle et nytt forlik ha avklart spørsmålene om nødverge for hund, eventuell vårjakt på bjørn og eventuell videreføring av prøveordningen med statlig leie av elgjakt i ulverevir. Større innslag av lokal forvaltning av rovviltbestandene skulle også ha blitt avklart.
Norge har fire store rovdyr: ulv, bjørn, jerv og gaupe. Artsdatabanken oppfører ulv som kritisk truet, bjørn og jerv som sterkt truet og gaupa som sårbar.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.
Tormod Ytrehus
Eva Kristin har ADHD: – Fint å vite at folk ikke tror jeg er helt «løk i huet»
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox