JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Serbisk streikebølge

Tusenvis protesterer mot manglende utbetalign av lønn og sosiale goder i privatiserte bedrifter.

Ifølge opplysninger nyhetsbyrået IPS har fått fra den serbiske fagbevegelsen går daglig over 30 000 ansatte i privatiserte bedrifter ut i streik.

Streikebølgen har pågått siden midten av august, og aksjonistene blokkerer jevnlig trafikken utenfor regjeringens privatiseringsbyrå i Beograd.

Ruinert av privatisering

En av de som aksjonerte der før helga var Stevan Sreckovic fra bussfabrikken Ikarbus. Han beskrev situasjonen sin slik overfor IPS:

– Vi er desperate, redde for framtida og sviktet av våre nye eiere. Vår fabrikk er bare en av tusenvis over hele Serbia som er blitt ruinert av privatiseringen.

Nylig måtte politiet også utkalles for å fjerne streikende arbeidere som blokkerte jernbanelinja utenfor byen Lapovo, 15 mil sør for Beograd.

Milliarder i statskassa

Siden Milocevic-regimets fall i 2000 har serbiske myndigheter satset hardt på å privatisere landets næringsliv. 1 828 bedrifter skal allerede være solgt, og de siste 300 ventes solgt i løpet av året. Det har brakt milliarder av euro inn i statskassa, men i mange tilfeller har de ansatte måtte betale regningen i form av manglende lønnsutbetalinger og nedlagte arbeidsplasser.

Fabrikker blir luksusleiligheter

Flere serbiske økonomer IPS har snakket med forteller at mange bedrifter er solgt til konsortier med base i skatteparadiser som Cayman Islands, Kypros og Jomfruøyene. Når de to årene da det statlige privatiseringsbyrået er forpliktet til å holde oppsyn med de nye eierne er gått, blir bedriftene i mange tilfeller avviklet og omgjort til luksusleiligheter og butikksentre.

– Problemene med nye eiere som ikke overholder sine forpliktelser til å revitalisere produksjonen og betale lønn og helseforsikring for de ansatte, kommer til overflaten nå. Det er dette som får folk til å gå ut i gatene og protestere og til å gjennomføre streiker, sier økonomen Slobodan Kostic til IPS.

Annonse
Annonse