JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i EU er rekordlav

Arbeidsløsheten i EU falt til 6,5 prosent i januar, det laveste nivået noensinne siden månedsstatistikken ble innført.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Tri Nguyen Dinh

Arbeidsløsheten i EU falt fra 6,6 prosent i desember til 6,5 prosent i januar, viser de nye tallene fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

Tallet har aldri vært lavere siden den månedlige statistikkføringen ble innført i 2000.

I euroområdet lå arbeidsløsheten på 7,8 prosent i januar, uendret fra desember. Dette er den laveste arbeidsløsheten som er registrert i eurosonen siden oktober 2008.

Arbeidsløsheten i Europa har falt mer eller mindre jevnt siden toppen ble nådd i 2013. EU hadde da en arbeidsløshet på rundt 11 prosent, mens nivået lå på over 12 prosent i eurosonen.

De fem årene med fall i arbeidsløsheten har kommet etter en periode med en like kraftig økning etter finanskrisen i 2008 og den påfølgende gjeldskrisen i Europa.

I dag er det medlemslandene i sør som strever mest med å få folk i jobb.

Situasjonen er verst i Hellas, som riktignok henger noe etter med statistikkføringen.

De siste tilgjengelige tallene er fra november og viser en arbeidsløshet på hele 18,5 prosent.

Les også: Liten nedgang i antallet arbeidsledige i Norge

Historisk lav arbeidsledighet i Tyskland

Til tross for vekstnedgang og dempede forventninger til tysk økonomi holder arbeidsledighetstallene i landet seg historisk lave.

Veksten i Europas største økonomi er spådd å minke, og undersøkelser blant investorer og næringslivsledere viser fallende tro på framtidsutsiktene.

Sesongjusterte tall viser likevel en arbeidsledighet på 5,0 prosent i februar, det samme historisk lave nivået som først ble registrert i november.

– Arbeidsmarkedet er fortsatt upåvirket av den økonomiske nedgangsperioden, sier direktør Detlef Shcele i Tysklands føderale arbeidsbyrå.

– Sysselsettingen fortsetter å vokse, og selskapenes etterspørsel etter nye arbeidere holder seg på et veldig høyt nivå.

Veksten i tysk økonomi falt i løpet av siste halvår i fjor, og myndighetene har redusert vekstforventningene for 2019 til 1,0 prosent.

Prisveksten i Tyskland var på 1,7 prosent i februar, under målet på like under 2,0 prosent for de 19 landene i eurosonen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse