Slik skal Høyre få folk i jobb
Det er dårlig med 100-dagersprogrammer i Høyre. Men partiet kommer nå med en plan for å få færre på trygd og flere i jobb.
Saken oppsummert
Høyres nye handlingsplan «Fra trygd til arbeid», og er ment som en instruks til hva nye Høyre-statsråder straks skal gå i gang med hvis de kommer i regjering etter valget. Planen tar for seg helse, sosial, arbeid og utdanning, og legger stor vekt på å få flere i jobb. Høyre vil også stille enda sterkere krav enn i dag til aktivitet - enten du er sykemeldt, på trygd eller får sosialhjelp.
– Dette er ingen 100-dagersplan, men en plan for hva våre statsråder raskt kan sette i gang med etter valget. Jeg sier ikke at ikke noe av dette ikke kan gjøres innen 100 dager. Men det er uansett på disse områdene vi skal måles, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagsavisen.
Slå ned på juks
Høyres fremtidsscenario er at det kan bli et skarpt klasseskille mellom de som er i jobb og de som ikke er det. Sykefraværet i Norge er fortsatt altfor høyt, mener Høyre, det er en stadig vekst i antall mennesker som blir uføretrygdet, mange mister kontakten med arbeidslivet, og det er «et urovekkende høyt antall unge mennesker som mottar økonomisk sosialhjelp».
I forhold til det siste mener Høyre at det skal stilles strengere krav til å få sosialhjelp, og man skal slå hardere ned på juks. Det skal dessuten innføres arbeidsplikt for å få sosialhjelp.
– Vi mener alle våre velferdsordninger skal innebære både en rett og en plikt til aktivitet. Dette har dagens regjering prøvd å få til, men ikke greid. Vi mener dette bør etableres som et generelt prinsipp som bør inn i sosiallovgivingen, sier Høyre-leder Erna Solberg.
Krav til unge
Høyre-leder Erna Solberg presiserer likevel at det ikke skal stilles aktivitetskrav til akutt nødhjelp fra sosialen.
– La oss si at man er på attføring og trenger akutt hjelp til å betale tannlegeregningen sin. Da er man allerede inne i et opplegg som innebærer aktivitet. Men unge mennesker som ikke har andre problemer enn at de mangler penger, de kan man stille krav til, mener Solberg.
– I praksis skal man gjøre individuelle vurderinger. «Aktivitet» trenger ikke være det samme som jobb, det kan like gjerne være at du deltar i tiltak som skal sette deg i stand til å jobbe. Er du syk, kan du ikke jobbe. Men er du ung og ikke gjør noe aktivt for å løfte deg selv opp, ja, så får du ikke sosialhjelp, da, sier Solberg.
Ikke noe nytt
Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) er ikke videre imponert over Høyres aktivitetskrav.
– Dette er ikke noe nytt. Allerede i dag kan NAV stille krav til aktivitet for å få sosialhjelp, vurdert individuelt. Men det spørs om en som sliter tungt først og fremst trenger krav til aktivitet. Kanskje han heller trenger et tilbud for å komme seg ovenpå? spør Andersen, som minner om at antall sosialhjelpsmottakere har gått ned i hans tid, og at antall uføre har holdt seg stabilt.
– Dette viser at vår medisin har virket. Vi har lenge hatt vårt kvalifiseringsprogram, der det både er krav og tilbud, sier statsråden. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser