JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet om Spekter-oppgjørets del A

LO Stat og Spekter er enige om rammene for lønnsoppgjøret i Spekter. Fortsatt gjenstår forhandlingene ute i bedriftene.
Fra oppstarten i Spekteroppgjøret onsdag formiddag. Spekters delegasjon til venstre, LO Stat til høyre

Fra oppstarten i Spekteroppgjøret onsdag formiddag. Spekters delegasjon til venstre, LO Stat til høyre

Kristian Brustad

morten.hansen@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

– Vi er godt fornøyd med det økonomiske resultatet. Lønnsoppgjøret er på linje med våre krav, og i samsvar med oppgjøret mellom LO og NHO, sier Gran.

Det betyr at de som tjener 388.013 kroner eller mindre er sikret et generelt tillegg på 3.413 kroner.

Dette er identisk med lavlønnstillegget som ble avtalt mellom LO og NHO – det såkalte frontfaget.

Dagens forhandlinger mellom LO Stat og Spekter kalles for A-delen.

A-delen har tradisjon for stort sett å være identisk med frontfaget. Derfor blir den internt kalt for «blåkopien».

– Også vi er enige om en ramme på 2,7 prosent. Selv om vi har brukt litt på lavlønnstillegget og litt på lønnsglidning, er det fortsatt 1,8 prosent som gjenstår. Det betyr at det er noen penger ute i virksomhetene som vi fortsatt skal forhandle om, fastslår Gran.

Les også: LO Stat viser moderasjon i Spekter-oppgjøret

Blåkopi av frontfaget

Selv om A-delen i Spekter er en økonomisk blåkopi av frontfaget, finnes det også ulikheter.

I utgangspunktet skal partene i årets mellomoppgjør kun forhandle om penger. I fjorårets hovedoppgjør ble det imidlertid åpnet for å forhandle om pensjon for ansatte i orkestre og teatre.

Dette kommer til å bli en vanskelig nøtt å knekke.

– Vårt utgangspunkt er at vi ønsker å sikre våre medlemmers pensjonsrettigheter så godt som mulig, mens virksomhetene i teatrene og orkestrene har problemer med utgiftssiden til disse ordningene, sier Gran.

LO Stat ønsker en felles pensjonsordning for denne gruppen, mens Spekter vil ha lokale avtaler. Dermed har partene et problem.

– Vi har ikke veket på kravet om en felles pensjonsordning, men har godtatt å forhandle lønnsoppgjøret i virksomhetene først, forklarer Gran

LO Stat har skrevet en protokolltilførsel om at pensjon ikke skal avtales ute på virksomhetene. Dermed havner pensjonsfloken på nytt hos de sentrale partene senere i Spekter-oppgjøret.

– Der får vi en ny mulighet til å forhandle fram en felles pensjonsordning for sektoren, forklarer Gran.

– Viktig med felles pensjonsordning

Fredrik Oftebro, 2 nestleder i NTL, konstaterer at partene ikke kom til enighet om pensjonsspørsmålet i A-delen av oppgjøret.

– Det er viktig for oss at vi beholder en felles pensjonsordning for hele området, slik det er i dag. Derfor er det naturlig at pensjonsspørsmålet blir tatt i felles forhandlinger, sier Oftebro.

– Hvor lang blir utsettelsen?

– Det er en frist til 23. april kl. 15.00 for å fullføre de lokale forhandlingene ute i virksomhetene om den delen som ikke omfatter pensjon. Etter denne relativt korte fristen kommer man tilbake til de avsluttende forhandlingene hvor man skal behandle de eventuelle uenighetene som har oppstått lokalt, og det som gjenstår om pensjon.

LO Stat krever en pensjonsordning for all risiko ikke flykkes over på de ansatte, slik man mener en innskuddsordning vil fungere. LO Stat krever at risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte, at pensjonsordningen skal være lik for kvinner og menn, at den er forutsigbar og trygg og varer livet ut.

– Disse kriteriene oppfylles ikke i en innskuddspensjon. Da må man benytte seg av regelverket som finnes for en hybridmodell, sier Oftebro.

Han opplyser at forbundene i LO Stat nå skal jobbe videre med kravene, som skal overleveres motparten i neste uke en gang.

Annonse
Annonse