JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avgjørelsens dag

En halv million offentlig ansatte krever lønnstillegg på 3,8 %. I dag får vi svar på arbeidsgiverne sier ja eller om forhandlingene blir brutt.
Ved forrige hovedoppgjør, i 2012, endte det med at 30.000 offentlig ansatte gikk til streik. Bildet er fra et mønstringsmøte på Youngstorgeti  Oslo under streiken.

Ved forrige hovedoppgjør, i 2012, endte det med at 30.000 offentlig ansatte gikk til streik. Bildet er fra et mønstringsmøte på Youngstorgeti Oslo under streiken.

Torgny Hasås

einar.fjellvik@lomedia.no

Både i statsoppgjøret og lønnsoppgjøret for de ansatte i KS-kommunene (alle kommuner og fylker unntatt Oslo) leverte fagorganisasjonene i går lønnskrav som ligger et halvt prosentpoeng høyere enn resultatet i industrien.

I dag skal arbeidsgiverne i offentlig sektor gi sine svar på lønnskravene. I begge oppgjørene har partene gitt selv frist til midnatt med å komme fram til en forhandlingsløsning. Greier de ikke det, blir forhandlingene brutt og oppgjørene går til mekling.

Særlig i kommunesektoren regnes utsiktene for å nå en forhandlingsløsning for dårlige.

– Slik det ser ut nå tror jeg avstanden mellom krav og tilbud er for stor til at vi skal komme i mål, selv om vi har en god dialog med motparten, sa lederen for LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby til Fagbladet.no i går.

FriFagbevegelse.no følger innspurtene i begge de to store lønnsoppgjørene for offentlig ansatte og kommer oppdaterte rapporter straks utfallet er klart.

Forhandlingsinnspurten i statsoppgjøret kan du også følge direkte via Aktuell.no sitt live-studio.

For to år siden endte lønnsoppgjørene i både staten og i kommunene i streik. På det meste var over 30.000 offentlig ansatte i streik den våren.

Warning
Annonse
Annonse