ANBEFALER MEDLEMMENE Å SI JA: Helt fornøyd blir man aldri, men dette er et forholdsvis godt resultat, fastslår FO-leder Mimmi Kvisvik.
Eirik Dahl Viggen
FO: – Et rimelig godt resultat
Ramme på 3,3 prosent og en garanti om samme lønnsutvikling som industrien også neste år. Slik endte året kommuneoppgjør etter mekling åtte timer på overtid.
solfrid.rod@lomedia.no
edv@lomedia.no
Forslaget fra mekler Reidun Wallevik, som KS og alle sammenslutningene på arbeidstakersiden anbefaler for sine medlemmer, har en ramme på 3,3 prosent. Det tilsvarer resultatet i privat sektor, og er godt under de 3,8 prosentene som organisasjonen krevde for å ta igjen etterslepet fra i fjor.
– Det viste seg etter hvert å være så langt som det var realistisk å komme, forklarer FO-leder Mimmi Kvisvik.
Opprettholder kjøpekraften
Hun forsikrer at alle medlemmene får opprettholdt kjøpekraften.
Høgskoleutdannede med minst ti års ansiennitet får en økning på 14 400 kroner. Tilsvarende for fagarbeidere er 13 200 kroner.
Høgskoleutdannede med ti års ansiennitet får ei minstelønn på 419 500 kroner. Begynnerlønna blir minst 364 500 kroner.
Alle får er generelt tillegg på 2,15 prosent, minimum 8500 kroner, fra 1. mai. Minstelønnssatsene heves fra samme dato.
Det er satt av 1 prosent til lokale forhandlinger, med en føring om at ledere skal prioriteres.
Les også: I havn med et nødskrik
To-trinns-avtale
Kvisvik er særlig fornøyd med etterreguleringsklausulen som partene ble enige om. Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatt industri setter standard for lønnsoppgjøret.
Men ofte ender privat sektor med store lokale tillegg, og dermed blir det et etterslep for offentlig ansatte. Dette etterslepet skal beregnes og tas med inn i forhandlingene neste år.
Et viktig grep for å hindre ytterligere skjevhet mellom privat og offentlig sektor, påpeker Kvisvik.
Nytt lønnssystem
Årets forhandlinger var ekstra krevende fordi partene også skulle bli enige om et nytt lønnssystem.
FOs medlemmer er i alt hovedsak plassert i det såkalte kapittel 4. Dette kapittelet har en bestemmelse som hverken rammer ledersjiktene (som er i kapittel 3) eller ingeniører og andre akademikere (i kapittel 5).
FO-erne i kapittel 4 har nemlig et minstelønnssystem. Det har til nå gjort at ansatte som har fått gode tillegg lokalt, har måttet se på at disse summene ble utlignet hver gang det kom påplusninger på ansiennitetsstigen. Denne er forhandlet sentralt.
Dette er nå endret, sli at ansiennitetstillegg ikke lenger blir spist opp. Dette vil ha stor betydning for mange FO-ere, mener Kvisvik.
Oftere opprykk
FO og forhandlingspartnerne i LO Kommune fikk også gjennomslag for å få inn flere, og dermed hyppigere trinn i ansiennitetsstigen.
Hittil har ansatte rykket opp på 4, 8 og 10 år. Fra nå er det også opprykk på 2 og 6 år. Det vil si; trinnene kommer i år, neste år følger det også penger med.
En annen viktig FO-seier er erstatning til medlemmer som blir helt eller delvise uføre etter vold utført av klient, bruker eller elev på fritida.
Les mer om resultatet her.
Lærernes arbeidstid
Ny arbeidstidsavtale for lærere har vært en ekstra krevende del av årets oppgjør.
Den anbefalte løsningen betyr at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer pr. dag i skoleåret. Det er også åpnet for å utvide arbeidsårets lengde noe, dette skal forhandles lokalt.
– Betyr det at lærerne rykker ifra FO-erne?
– De hadde et større etterslep enn oss. Vi hadde ikke kommet i mål uten å gjøre noe med det. Hvis de skulle fått kompensert hele etterslepet, hadde det blitt verre. Jeg skulle gjerne ha tettet gapet mellom oss og lærerne. Det må helt klart jobbes videre med å sikre uttelling for sosialfaglig kompetanse i kommunesektoren.
– Hvis du skal oppsummere oppgjøret, hvor fornøyd er du?
– Jeg er, sammen med resten av AU, så fornøyd at vi anbefaler medlemmene å stemme ja i uravstemningen. Dette er et forholdsvis godt resultat. Særlig fornøyd er jeg med det nye systemet som gjør at ansiennitetstillegg ikke blir spist opp, avslutter Kvisvik.
De to LO-forbundene Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon godtar ikke resultatet i kommunesektoren. Les mer om det her.
KS: - Krevende
Også arbeidsgiversiden er sliten, men fornøyd etter lang natts ferd mot enighet.
– Dette har utvilsom vært av de mest kompliserte forhandlinger jeg har deltatt i gjennom de 20 årene jeg har vært med på dette. I tillegg til ny hovedtariffavtale, som vanligvis pleier å være mer enn vanskelig nok, har vi forhandlet både om ny hovedavtale, nytt lønnssystem og ny arbeidstidsavtale med lærerne. Derfor er jeg særdeles glad for at vi er kommet i mål uten konflikt, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i KS i en pressemelding.
Han berømmer forhandlerne for å ha vist tydelig vilje til å unngå en konflikt. Han gir også ros til mekler Reidun Wallevik for å ha loset partene gjennom meklingen på en ryddig og profesjonell måte.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com