STOR STØTTE: Før meklingen startet i dag var det stor fanemarkering utenfor Riksmekleren i Oslo. Det viste den store støtten sykkelbudene har hatt i streiken.
Roy Ervin Solstad
Foodora-streiken er over: Sykkelbudene får både lønnsøkning og kompensasjon for klær og utstyr
Nesten 14 timer med mekling endte med tariffavtale for sykkelbudene i Foodora. Dermed settes sluttstrek for over en måned med streik.
roy@lomedia.no
Det var 20. august 102 av Foodora sine sykkelbud i Oslo ble tatt ut i streik i kampen for tariffavtale, etter at kravene fra Fellesforbundet på vegne av sykkelbudene hadde blitt avvist av Foodora-ledelsen dagen før.
Streiken førte til en voldsom mobilisering og verving av Foodoras sykkelbud både i Oslo og andre byer. Til uka ville over 250 sykkelbud vært i streik totalt i Oslo og Trondheim.
p
Så langt gikk det imidlertid ikke etter at partene kom til enighet i en ny mekling som startet torsdag formiddag klokka 10.
Optimister før start
Før meklingen startet var både Foodora-sjefen i Norden, Carl Tengberg, og nestleder i Foodora-klubben, Paul Olai-Olssen, optimister med tanke på at man denne gangen skulle komme fram til en løsning som begge parter kunne leve med.
Den optimismen viste seg å være velbegrunnet, selv om partene ikke satte signaturen på den nye tariffavtalen før litt etter klokka halv to i natt.
Hør hvorfor Foodora-streiken kan bli historisk:
Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!
Dette innebærer avtalen
Sykkelbudene og Fellesforbundet har krevd lønnsøkning og kompensasjon for at de selv må holde sykkel, mobiltelefon og klær som benyttes i arbeidet, og nå har endelig selskapet kommet dem i møte.
Avtalen innebærer en lønnsøkning på 5850 kroner i året beregnet ut fra en heltidsstilling. I tillegg får sykkelbudene en kompensasjon for å holde klær og utstyr på 14.600 kroner i året, også det regnet for en heltidsstilling. På toppen kommer et vintertillegg på ca. 2.500 kroner for et årsverk og en ansiennitetsstige som gir økt lønn etter antall år man har vært ansatt.
Avtalen inneholder også AFP og er en bedriftsavtale mellom Fellesforbundet og Foodora Norway. Det betyr at avtalen vil omfatte alle de ansatte sykkelbudene i Foodora over hele landet.
God tone i meklingen
Forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen er strålende fornøyd.
– Vi er veldig glade for at streiken er over og at vi har fått på plass en tariffavtale i en bransje vi ikke har hatt avtale før. Her er Foodora først ute, og det er veldig bra, sier han.
p
Han forklarer årsaken til at meklingen tok så lang tid, var at man ville gjøre en grundig jobb for å unngå eventuelle misforståelser senere.
– Uten at jeg vil gå inn i selve meklingen, så har det gjennomgående vært en god tone i hele dag. Dette er en helt ny avtale som vi selvsagt skal utvikle videre sammen med Foodora, sier Jonassen.
God investering
Også forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet jubler over at sykkelbudene har vunnet i kampen om tariffavtale.
– At Foodora signerer en tariffavtale setter en helt ny og viktig standard i fremtidens arbeidsliv. Foodora-ledelsen har vist at de vil være Norges mest seriøse aktør innen denne typen transport, og jeg er sikker på at avtalen er en god investering både i omdømme og i kroner og ører. Nå er et bare å kaste seg over appen og bestille mat, sier forbundslederen.
Unik og moderne avtale
Administrerende direktør i Foodora i Norden, Carl Tengberg er godt fornøyd med at streiken er avsluttet og at partene har inngått tariffavtale.
– Nå er vi glade. Mange uker med tøffe forhandlinger har ført frem til en moderne avtale, tilpasset vår bransje. Dette er en unik avtale som gjør hverdagen til syklistene enda bedre, og som vi som selskap kan utvikle oss med. Dette setter en ny standard, og det er vi stolte av, sier daglig leder i foodora, Carl Tengberg.
Han understreker at Foodora helt siden oppstarten i 2015 har ønsket en arbeidsgiver i den nye økonomien, med faste ansatte og ryddige former.
– Det er vi stolte av, og vi er stolte over at vi har klart å forhandle oss frem til den aller første tilpassede avtalen for vår bransje. Det aller viktigste for både oss og Fellesforbundet har vært å sikre syklistene våre best mulige vilkår. Vi har funnet løsninger som passer forholdene i Norge og som vi kan konkurrere og utvikle oss med. Nå beveger vi oss fremover sammen. Vi gleder oss til å komme i full drift igjen og gjøre det vi kan best: Levere fantastisk mat til kundene våre, sier Tengberg.
To vinnere
Han innrømmer imidlertid at tariffavtalen er et økonomisk løft for bedriften.
– Om man ser på avtalen er den helt klart en stor investering for oss, men vi vil investere langsiktig og være en ambisiøs arbeidsgiver. Derfor har vi strukket oss så langt vi kan innenfor de rammene vi har. Samtidig har Fellesforbundet forstått vår bedrift og vi har fått en tariffavtale som er tilpasset Foodora. Derfor kjennes det i dag ut som det er to vinnere, sier en fornøyd Tengberg.
Kan bli NHO, Spekter eller Virke senere
Foodora åpnet tidligere i høst for at selskapet vurderte å melde seg inn i en av arbeidsgiverorganisasjonene, men selv om man nå har inngått en ren bedriftsavtale mellom Foodora Norway og Fellesforbundet, slår ikke Tengberg igjen døren for det på et senere tidspunkt.
– Vi vil ikke utelukke ikke det i framtiden heller, men har hatt en god dialog med Fellesforbundet, og når Fellesforbundet åpnet for en direkteavtale, valgte vi å gå for det. Nå må vi bare sørge for å komme tilbake i full drift igjen så fort som mulig. Det har vi allerede diskutert med våre tillitsvalgte på et møte idag, sier Tengberg.
– Og da hjelper det at Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, oppfordrer alle til å bestille mat fra Foodora?
– Ja, det er klart, smiler Carl Tengberg, leder i Foodora i Norden.
Mest lest
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad
Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Alf Ragnar Olsen