STOR STØTTE: Før meklingen startet i dag var det stor fanemarkering utenfor Riksmekleren i Oslo. Det viste den store støtten sykkelbudene har hatt i streiken.
Roy Ervin Solstad
Foodora-streiken er over: Sykkelbudene får både lønnsøkning og kompensasjon for klær og utstyr
Nesten 14 timer med mekling endte med tariffavtale for sykkelbudene i Foodora. Dermed settes sluttstrek for over en måned med streik.
roy@lomedia.no
Det var 20. august 102 av Foodora sine sykkelbud i Oslo ble tatt ut i streik i kampen for tariffavtale, etter at kravene fra Fellesforbundet på vegne av sykkelbudene hadde blitt avvist av Foodora-ledelsen dagen før.
Streiken førte til en voldsom mobilisering og verving av Foodoras sykkelbud både i Oslo og andre byer. Til uka ville over 250 sykkelbud vært i streik totalt i Oslo og Trondheim.
p
Så langt gikk det imidlertid ikke etter at partene kom til enighet i en ny mekling som startet torsdag formiddag klokka 10.
Optimister før start
Før meklingen startet var både Foodora-sjefen i Norden, Carl Tengberg, og nestleder i Foodora-klubben, Paul Olai-Olssen, optimister med tanke på at man denne gangen skulle komme fram til en løsning som begge parter kunne leve med.
Den optimismen viste seg å være velbegrunnet, selv om partene ikke satte signaturen på den nye tariffavtalen før litt etter klokka halv to i natt.
Hør hvorfor Foodora-streiken kan bli historisk:
Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!
Dette innebærer avtalen
Sykkelbudene og Fellesforbundet har krevd lønnsøkning og kompensasjon for at de selv må holde sykkel, mobiltelefon og klær som benyttes i arbeidet, og nå har endelig selskapet kommet dem i møte.
Avtalen innebærer en lønnsøkning på 5850 kroner i året beregnet ut fra en heltidsstilling. I tillegg får sykkelbudene en kompensasjon for å holde klær og utstyr på 14.600 kroner i året, også det regnet for en heltidsstilling. På toppen kommer et vintertillegg på ca. 2.500 kroner for et årsverk og en ansiennitetsstige som gir økt lønn etter antall år man har vært ansatt.
Avtalen inneholder også AFP og er en bedriftsavtale mellom Fellesforbundet og Foodora Norway. Det betyr at avtalen vil omfatte alle de ansatte sykkelbudene i Foodora over hele landet.
God tone i meklingen
Forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen er strålende fornøyd.
– Vi er veldig glade for at streiken er over og at vi har fått på plass en tariffavtale i en bransje vi ikke har hatt avtale før. Her er Foodora først ute, og det er veldig bra, sier han.
p
Han forklarer årsaken til at meklingen tok så lang tid, var at man ville gjøre en grundig jobb for å unngå eventuelle misforståelser senere.
– Uten at jeg vil gå inn i selve meklingen, så har det gjennomgående vært en god tone i hele dag. Dette er en helt ny avtale som vi selvsagt skal utvikle videre sammen med Foodora, sier Jonassen.
God investering
Også forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet jubler over at sykkelbudene har vunnet i kampen om tariffavtale.
– At Foodora signerer en tariffavtale setter en helt ny og viktig standard i fremtidens arbeidsliv. Foodora-ledelsen har vist at de vil være Norges mest seriøse aktør innen denne typen transport, og jeg er sikker på at avtalen er en god investering både i omdømme og i kroner og ører. Nå er et bare å kaste seg over appen og bestille mat, sier forbundslederen.
Unik og moderne avtale
Administrerende direktør i Foodora i Norden, Carl Tengberg er godt fornøyd med at streiken er avsluttet og at partene har inngått tariffavtale.
– Nå er vi glade. Mange uker med tøffe forhandlinger har ført frem til en moderne avtale, tilpasset vår bransje. Dette er en unik avtale som gjør hverdagen til syklistene enda bedre, og som vi som selskap kan utvikle oss med. Dette setter en ny standard, og det er vi stolte av, sier daglig leder i foodora, Carl Tengberg.
Han understreker at Foodora helt siden oppstarten i 2015 har ønsket en arbeidsgiver i den nye økonomien, med faste ansatte og ryddige former.
– Det er vi stolte av, og vi er stolte over at vi har klart å forhandle oss frem til den aller første tilpassede avtalen for vår bransje. Det aller viktigste for både oss og Fellesforbundet har vært å sikre syklistene våre best mulige vilkår. Vi har funnet løsninger som passer forholdene i Norge og som vi kan konkurrere og utvikle oss med. Nå beveger vi oss fremover sammen. Vi gleder oss til å komme i full drift igjen og gjøre det vi kan best: Levere fantastisk mat til kundene våre, sier Tengberg.
To vinnere
Han innrømmer imidlertid at tariffavtalen er et økonomisk løft for bedriften.
– Om man ser på avtalen er den helt klart en stor investering for oss, men vi vil investere langsiktig og være en ambisiøs arbeidsgiver. Derfor har vi strukket oss så langt vi kan innenfor de rammene vi har. Samtidig har Fellesforbundet forstått vår bedrift og vi har fått en tariffavtale som er tilpasset Foodora. Derfor kjennes det i dag ut som det er to vinnere, sier en fornøyd Tengberg.
Kan bli NHO, Spekter eller Virke senere
Foodora åpnet tidligere i høst for at selskapet vurderte å melde seg inn i en av arbeidsgiverorganisasjonene, men selv om man nå har inngått en ren bedriftsavtale mellom Foodora Norway og Fellesforbundet, slår ikke Tengberg igjen døren for det på et senere tidspunkt.
– Vi vil ikke utelukke ikke det i framtiden heller, men har hatt en god dialog med Fellesforbundet, og når Fellesforbundet åpnet for en direkteavtale, valgte vi å gå for det. Nå må vi bare sørge for å komme tilbake i full drift igjen så fort som mulig. Det har vi allerede diskutert med våre tillitsvalgte på et møte idag, sier Tengberg.
– Og da hjelper det at Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, oppfordrer alle til å bestille mat fra Foodora?
– Ja, det er klart, smiler Carl Tengberg, leder i Foodora i Norden.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes