TARIFFESTET SIKKERHET: Konduktørene stoler ikke på at EU-reglene er nok for å sikre bemanning og sikkerhet ombord i togene. Den 9. september får Kai Erik Hammer, Iben Christine Høy, Morten Brenden, Rolf Åge Smith og Ove Sindre Lund klarhet i om oppgjøret mellom Vy og konduktørene ender i enighet eller streik.
Morten Hansen
Lønnsoppgjøret i Vy går til Riksmekleren:
Konduktørene vil ha rett til å forhandle om nivået på opplæring og bemanning: – Jobben er mer enn billettsjekk
Medlemmene i Norsk Jernbaneforbund (NJF) krever at nivået på bemanning og opplæring av konduktørene skal inn i tariffavtalen. Det sier Vy nei til. Nå må partene til Riksmekleren for å bli enige.
morten.hansen@lomedia.no
Dermed blir det en reprise av fjorårets tariffoppgjør. Heller ikke da klarte partene å bli enige om de samme temaene. Men to dager før de ansatte og arbeidsgiveren, i det som da het NSB, skulle møtes hos Riksmekleren, ble man enige om å sette ned et partssammensatt utvalg som skulle komme fram til en løsning. Den har ennå ikke kommet på bordet.
ph
– Ingen av partene har endret syn. Det var som forventet. Men vi krever bare samme nivå på konduktørutdanning og bemanningsnormen som man har i dag, sier Øystein Gudbrands i LO Stat.
– Vi har holdt på i et drøyt år med å bli enige om hvordan vi skal komme fram til en løsning. Vi er enige med arbeidsgiver om grunnprinsippene. Men vi er ikke enige om hvem som skal ha hånda på rattet når dette bestemmes. Vi mener vi skal ha rett til å forhandle om dette, sier Ove Sindre Lund, leder av Konduktørenes landsråd.
NJF og Vy har hele sommeren på seg til å finpusse på argumentene. Meklingsfristen er satt til 9. september.
Hvordan oppnå målene?
– Dette handler om sikkerheten for de som reiser med toget, og om sikkerheten til oss som jobber der. Da kan vi ikke risikere at man svekker sikkerheten for å spare penger, sier Iben Christine Høy.
Hun jobber som konduktør på lokaltogene og har Oslo S som base.
ph
Høy og de andre konduktørene mener EU-regelverket, som etterhvert skal erstatte de norske forskriftene, er for lite konkret på hva som kreves. I dag er nivået på bemanning og opplæring av konduktørene spesifisert i form av en forskrift: togframføringsforskriften.
NJF mener at når denne forskriften blir erstattet av EU-direktiver, kan dette føre til bemanning og opplæring blir svekket – og at dette kan gå ut over sikkerheten. Med tariffesting av disse spørsmålene, sikrer man nivået uavhengig av eventuelle tolkinger av EU-regelverket.
– EU-regelverket legger en målsetting om hvordan det skal være. Men de definerer ikke hvordan man skal oppnå disse målene. Det er trøblete. Hadde det vært et klart regelverk hadde det vært enklere. Nå blir det opp til selskapene å definere. Det står for eksempel at man skal ha en sikker av- og påstigning. Men det står ikke hva som ligger i det, og hvordan man skal sikre at man kan gjennomføre dette, sier Kjell Næss, nestleder i NJF.
Mer enn billettsjekk
Han slår fast at dette er noe konduktørene vil kjempe for. Det samme gjør Lund, som er tillitsvalgtleder for et stort flertall av konduktørene. Han mener opplæring og bemanning er fundamentet for den jobben de gjør.
ph
– Det er viktig å være satt i stand til å gjøre den jobben man er satt til å gjøre på en god og trygg måte. At man er trygg både på seg selv og kunden. Da må man ha en ballast fra opplæringen, som gjør at man er klar fra første dag man er på jobb. Man må ha en god miks av teori og praksis, sier Lund.
Han understreker at jobben består av mer enn det bare de togreisende ser; en person som sjekker billetten, og yter litt service.
– Det er mange andre oppgaver. Man skal ha teknisk kunnskap om togsettet, ved ulykker skal man være skadestedsleder, man skal være brannmann og man skal kunne førstehjelp. Man er kort sagt en ekstra sikkerhetsbarriere, sier Lund.
Et minimum
Han påpeker at det i og for seg ikke tidsløpet på opplæringen som er viktigst, men inneholdet.
– Men god opplæring tar nødvendigvis litt tid. De nye reglene sier hva man skal kunne, men ikke noe om hvordan man skal lære det. Det er opp til togselskapene å bestemme det. Vi er redd for at selskapene skal bruke dette i konkurransen. At de skal ta noen snarveier for å spare penger, sier Lund.
ph
Det er de samme problemene konduktørene mener gjelder bemanningen, som NJF også vil tariffeste.
– De nye forskriftene sier ingenting om hvor mange som skal være ombord i togene. Vi mener at dagens regelverk er et minimum av det vi trenger for at det skal være trygt og sikkert. Vi er redd for at selskapene også her skal redusere bemanninnimgen for å spare penger i en stadig tøffere konkuransesituasjon, sier Lund.
Virksomhetsoverdragelse
Et moment som er viktig for de som jobber ombord i togene, er at et tariffestet regelverk vil legge grunnlag for de andre togselskapene som skal frakte passasjerer på norsk jernbane. EU-regelverket gir selskapene frihet til å selv bestemme hvordan de skal holde seg innenfor regelverket. Men siden jernbanereformen slår fast at de ansatte ombord i togene skal ha virksomhetsoverdragelse, vil en tariffesting ha betydning.
– En tariffavtale kan selvsagt bli sagt opp, og arbeidsgiver kan kreve noe annet. Men da skal det forhandles, sier Morten Brenden.
Han jobber på Rørosbanen, en av togstrekningene hvor anbudet blir avgjort i løpet av sommeren.
– Det er veldig viktig for oss at dette er på plass, sånn at vi kan ta det med videre. Selv om det er de personlige rettigheten vi tar med oss, så er det viktig at vi har dette regelverket nedfelt i et dokument, sier Brenden.
Det er viktig å være satt i stand til å gjøre den jobben man er satt til å gjøre på en god og trygg måte.
Ove Sindre Lund, leder av Konduktørenes landsråd
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Olaug klarte ikke å ta seg av sin egen sønn: – Jeg måtte undertrykke følelser i mange år
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø