FORHANDLINGER: 24. april startet forhandlingene mellom EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi/NHO på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK). Forhandlingsleder Hans O. Felix (midten) og leder i forhandlingsavdelingen Jan Olav Andersen (t.h.) poengterte behovet for tiltak innen bransjen mot sosial dumping, herunder allmenngjøring av tariffavtalen.
Knut Viggen
Krever allmenngjøring av elektrooverenskomst
I dag sender LO krav om allmenngjøring av landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) til tariffnemda.
knut.viggen@lomedia.no
LOs sekretariat behandlet kravet på sitt møte i dag. Det markerte punktum på en prosess i LO-systemet som startet allerede i februar da EL & IT Forbundet meldte inn sitt krav om allmenngjøring til LOs juridiske avdeling.
– Saken ble ferdig forberedt fra LOs juridiske avdeling før påske, forteller leder i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, Knut Bodding.
Han er glad for at kravet nå kan fremmes og at det er et krav som vil gjelde hele landet.
– Frem til 2007 var denne tariffavtalen allmenngjort for Oslo og Akershus. Nå vil vi at allmenngjøringen skal gjelde over alt. Siden 2007 har det skjedd en god del på arbeidslivsfeltet, og vi ser at det er behov for at også denne tariffavtalen blir allmenngjort, sier Bodding.
Forhandlinger
Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er glad for at et samlet LO står bak forbundets krav om allmenngjøring. Kravet blir presentert samtidig som forhandlingene er i full gang mellom EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi/NHO om en revidering av landsoverenskomsten. Forhandlingene pågår frem til onsdag 30. april klokka 14.00.
Allerede ved kravoverleveringen 9. april varslet forhandlingsleder Hans O. Felix motparten om at det ville bli fremmet krav om allmenngjøring. Ved forhandlingsstarten 24. april ble kravet gjentatt og Andersen legger ikke skjul på at forbundet har et sterkt ønske om at arbeidsgiverne skal støtte allmenngjøringskravet.
– Vi vet at arbeidsgiverne tidligere har vært negative til en allmenngjøring, men vi vet også at det er uenighet blant medlemsbedriftene i Norsk Teknologi i dette spørsmålet og at stadig flere bedrifter nå ser det som nyttig at vi får et bedre verktøy for å kunne stoppe useriøse aktører i bransjen, svart arbeid og sosial dumping, sier Andersen.
I forkant
Allmenngjøringen omfatter de viktigste lønns- og arbeidstidsbestemmelsene, men også bestemmelser som omhandler diett, kost og losji. Andersen forteller at forbundet har jobbet opp mot en allmenngjøring av LOK i flere måneder og at arbeidet ble intensivert i forkant av årets tariffoppgjør. Allerede før sommeren i fjor ble klubber og tillitsvalgte oppfordret til å samle dokumentasjon på sosial dumping i bransjen som kunne brukes i forbindelse med et krav om allmenngjøring.
– Vi har i løpet av denne tiden samlet en god del dokumentasjon fra ulike områder, inkludert verft, ulike byggeprosjekter – deriblant Coopbygget på Gardermoen, som kanskje er det mest kjent og omtalte. I sum mener vi å ha en bred dokumentasjon som indikerer at dette er et problem i hele elektrobransjen, sier Andersen.
Forskjellsbehandling
Som et resultat av at det ikke har vært en allmenngjøring av LOK har det også oppstått et tilleggsproblem for EL & IT Forbundet opp mot byggebransjen, nemlig at byggfag er allmenngjort, mens elektrofag ikke er det.
– Det betyr at når Arbeidstilsynet er på besøk på en byggeplass, vil ikke et slikt tilsyn omfatte elektrikerne. I saken om Coop-arbeiderne fikk de spanske rørleggerne etterbetalt lønn, mens de underbetalte elektrikerne vi hadde oversikt over ikke fikk noen ting, sier Andersen.
Han understreker at også i 2007 hadde EL & IT Forbundet dokumentasjon på at det foregikk sosial dumping i bransjen. Likevel valgte tariffnemda å fjerne allmenngjøringen. Andersen mener situasjonen har endret seg siden den gang, og til det verre.
– Det kom en FAFO-rapport for kort tid tilbake om svart arbeid der elektrikeryrket kommer høyt opp på listen over det folk sier de har benyttet seg av. Vi vet at svart arbeid er et kjempeproblem i hele byggebransjen, sier Andersen.
Verktøykassa
Den rødgrønne regjeringen kom med flere tiltakspakker mot sosial dumping. Jan Olav Andersen mener at en allmenngjøring vil være den beste måten å få benyttet verktøyene som ligger i disse tiltakspakkene.
– Uten en allmenngjøring er disse verktøyene stort sett ubrukelige for oss. Vi vet at det finnes eksempler der ute på at folk blir underbetalt. I dag kan vi si at det er uheldig at folk får 120 kroner timen, med en allmenngjøring går en slik timesbetaling fra å være uheldig til å bli ulovlig, og det er en avgjørende forskjell, sier Andersen.
Lederen i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet mener en allmenngjøring også vil føre til et løft for hele organisasjonen, både klubber, medlemmer og tillitsvalgte.
– Fellesforbundets erfaringer viser at en allmenngjøring fører til økt rekruttering og organisering fordi folk trenger hjelp til å få det de har krav på. Det vil gi økt engasjement innen hele tariffområdet, avslutter Andersen.
Hva er en allmenngjort tariffavtale?
Er en forskrift som angir en minimumsstandard for lønns- og arbeidsvilkår.
Gjelder for alle som arbeider innen området allmenngjøringen omfatter, selv om de i utgangspunktet ikke er bundet av en tariffavtale.
Fire områder har i dag allmenngjort tariffavtale, også kalt allmenngjøringsforskrift:
Byggeplasser
Skips- og verftsindustrien
Jordbruks- og gartnernæringene
Renhold
Forskriftene om allmenngjøring har hjemmel i allmenngjøringsloven. I tillegg til forskriftene om allmenngjorte avtaler, kommer forskrift om informasjons- og påseplikt og innsynsrett, Denne forskriften gjelder for de allmenngjorte områdene, både for private og offentlige virksomheter.
Kilde: lovdata.no
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie